Quantcast
Έρχονται οι μπαταρίες από ξύλο - enikonomia.gr
share

Έρχονται οι μπαταρίες από ξύλο

δημοσιεύτηκε:

Έρχονται μπαταρίες από ξύλο δέντρων. Tο bbc.com αναφέρει πως η φινλανδική εταιρεία χαρτιού και δασικών δραστηριοτήτων Stora Enso επιθυμεί να κατασκευάσει μπαταρίες και συγκεκριμένα μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα που θα φορτίζονται σε μόλις 8 λεπτά. Στο πλαίσιο αυτό, η Stora Enso συνεργάζεται με τη σουηδική εταιρεία Northvolt προκειμένου να κατασκευάσει από το 2025 βιώσιμες μπαταρίες.  Η ιδέα αυτή γεννήθηκε γιατί παρατηρήθηκε πως όλο και περισσότεροι πολίτες αγοράζουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η παγκόσμια ζήτηση για μπαταρίες αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια.

Ο στόχος της συνεργασίας είναι η ανάπτυξη της πρώτης εμπορικής μπαταρίας που θα διαθέτει ηλεκτρόδια ανόδου σκληρού άνθρακα από λιγνίνη. Σημειώνεται πως περίπου το 30% ενός δέντρου αποτελείται από λιγνίνη ενώ το υπόλοιπο μέρος από κυτταρίνη. Η λιγνίνη (lignin) είναι φυσική οργανική ένωση που ανήκει σε μια κατηγορία πολύπλοκων πολυμερών που δομούν τους ιστούς των ανώτερων και κατώτερων φυτών.
Για το θέμα αυτό μίλησε ο επικεφαλής προϊόντων της Stora Enso, Λόρι Λέτονεν στο bbc.com . «Η λιγνίνη είναι η κόλλα στα δέντρα. Aυτή συγκολλά κατά κάποιο τρόπο τις ίνες κυτταρίνης μεταξύ τους και κάνει τα δέντρα πολύ σκληρά», είπε.

Η φινλανδική εταιρεία κατασκεύασε μια μονάδα παραγωγής κόστους 10 εκατομμυρίων ευρώ, η οποία θα δημιουργεί ανανεώσιμο άνθρακα βιολογικής προέλευσης με τη χρήση λιγνίνης. Η μονάδα βρίσκεται δίπλα στο εργοστάσιο Sunila Mill της εταιρείας στο Kotka της νότιας Φινλανδίας, το οποίο απασχολεί πάνω από 150 άτομα και ειδικεύεται στην παραγωγή χαρτοπολτού από μαλακό ξύλο, καθώς και βιοκαυσίμων.

Στις μονάδες αυτές, η λιγνίνη διαχωρίζεται από το ξύλο κατά την παραγωγή ινών κυτταρίνης. Στη συνέχεια μετατρέπεται σε μια ελαφριά σκόνη άνθρακα η οποία χρησιμοποιείται για την κατασκευή φύλλων ηλεκτροδίων και συνδυάζεται με άλλα συστατικά της μπαταρίας προκειμένου να αντικαταστήσει τον γραφίτη.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.