Quantcast
Ερντογάν: Πότε η Γαλλία απέκτησε το δικαίωμα να μιλάει για την ανατολική Μεσόγειο; - enikonomia.gr
share

Ερντογάν: Πότε η Γαλλία απέκτησε το δικαίωμα να μιλάει για την ανατολική Μεσόγειο;

δημοσιεύτηκε:

Κωνσταντινούπολη, της Βάνας Στέλλου

«Η δική μας απόφαση είναι σαφής: Δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς στο ζήτημα των S-400», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «ισχύει το ίδιο και με τα F-35, καθώς η Τουρκία έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί επίσης λεπτομερώς με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ στη Σύνοδο Κορυφής G20», πρόσθεσε.

«H επίσκεψη μου αποτελεί, στην πραγματικότητα, ένδειξη της στρατηγικής σημασίας που αποδίδουμε στην Ασία», δήλωσε ο Πρόεδρος Ερντογάν στους δημοσιογράφους που τον συνόδευσαν στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από το Τατζικιστάν όπου παρακολούθησε την 5η Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών κρατών της «Διάσκεψης για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA)»

«Οι σχέσεις που έχουμε δημιουργήσει με μία χώρα, περιοχή δεν είναι ποτέ εναντίον του άλλου», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να ενισχύει αυτές τις σχέσεις με τον ίδιο τρόπο».

«Θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε σχέσεις στα δυτικά, ανατολικά, βόρεια και νότια», είπε.

Υπογράμμισε τη σημασία της ειρήνης, της σταθερότητας και της συνεργασίας στον κόσμο, σημειώνοντας ότι ο κόσμος δεν μπορεί να αγνοήσει τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Συρία, ούτε περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες.

Μεταξύ άλλων, ο Τούρκος Πρόεδρος αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με το Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη Σύνοδο, τονίζοντας ότι η συμφωνία Άγκυρας – Μόσχας για το σύστημα S-400 «ήδη έχει κλείσει».

Σχολιάζοντας τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, που βρίσκονται «σε πολύ καλό επίπεδο» ο Ερντογάν σημείωσε ότι ο σημερινός υψηλότερος όγκος συναλλαγών της Τουρκίας ήταν με τη Ρωσία και πρόσφατα ξεπέρασε τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όσον αφορά στις σχέσεις της Τουρκίας με την Κίνα, ο Πρόεδρος είπε ότι και οι δύο χώρες σχεδιάζουν να επιτύχουν όγκο συναλλαγών ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατόπιν προηγούμενων συζητήσεων με τον κινέζο ομόλογό του.

Σε ερώτηση, σχετικά με την αντίδραση της Τουρκίας στην επιστολή των ΗΠΑ για τα πυραυλικά συστήματα S-400, ο Ερντογάν δήλωσε ότι το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα απαντήσει σύντομα σχετικά.

«Η δική μας απόφαση είναι σαφής: Δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς στο ζήτημα των S-400», δήλωσε ο Ερντογάν, προσθέτοντας ότι «ισχύει το ίδιο και με τα F-35, καθώς η Τουρκία έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί επίσης λεπτομερώς με τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τράμπ στη Σύνοδο Κορυφής G20», πρόσθεσε, ελπίζοντας παράλληλα ότι το θέμα θα επιλυθεί σύντομα, καθώς δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα μεταξύ των δύο στρατηγικών εταίρων και συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Μακρόν για την Ανατολική Μεσόγειο και τα εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν για το πλήρωμα του τουρκικού γεωτρύπανου Φατίχ, ο Ερντογάν δήλωσε: «Όσοι έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν για την Ανατολική Μεσόγειο μπορούν να μιλήσουν. Πότε η Γαλλία απέκτησε το δικαίωμα να μιλάει για την Ανατολική Μεσόγειο; Έχουν (η Γαλλία) ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο;»

«Είμαστε μία από τις εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο. Η Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης οι εγγυήτριες χώρες. Τι κάνει εκεί η Γαλλία;» επαναλαμβάνοντας ότι «όσοι ζουν στην Κύπρο, Τούρκοι ή Έλληνες, έχουν ίσα δικαιώματα και μερίδιο»

«Βλέποντας το αποτέλεσμα των εκλογών της 31ης Μαρτίου, η πλειοψηφία αυτών που εκλέχτηκαν προέρχεται από τη Λαϊκή Συμμαχία (συνεργασία κυβερνώντος κόμματος και εθνικιστικού κόμματος) και απέμεινε μόνο ένας (δήμαρχος) για να εκλεγεί» δήλωσε ο Ερντογάν, τονίζοντας ότι όλη η αλήθεια πρέπει να ειπωθεί στον λαό, για να εξασφαλιστεί υγιής εκλογική περίοδος.

«Η Κωνσταντινούπολη δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Όσοι αναρωτιούνται τι έχει γίνει στην Κωνσταντινούπολη τα τελευταία 24-25 χρόνια δεν έχουν περάσει πιθανώς ποτέ από το υποθαλάσσιο τούνελ (σ.σ. ενώνει το ασιατικό με το ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης) ή την Τρίτη Γέφυρα, που στο παρελθόν δεν υπήρχαν»

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι μία ζωντανή τηλεοπτική συζήτηση μεταξύ του Γιλντιρίμ και του Ιμάμογλου, μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη γνώμη των ψηφοφόρων, γιατί «δεν ξέρουν ποιος είναι ποιος, είναι εκείνοι που χτίζουν την προεκλογική εκστρατεία τους με ψέματα και υπάρχουν εκείνοι που χτίζουν με την αλήθεια τους, τώρα οι πολίτες θα το διαπιστώσουν».

Πηγή: Real.gr

Πηγή ΦΩΤΟ: Daily Sabah


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.