Quantcast
Έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η φτώχεια και η κλιματική κρίση - Όλα όσα είπε ο Μακρόν - enikonomia.gr
share

Έτσι μπορεί να αντιμετωπιστεί η φτώχεια και η κλιματική κρίση – Όλα όσα είπε ο Μακρόν

δημοσιεύτηκε:

Την ανάγκη να αναμορφωθεί το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και της κλιματικής κρίσης, επεσήμανε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, στο πλαίσιο της  Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται αύριο στο Παρίσι για το Νέο Παγκόσμιο Χρηματοπιστωτικό Σύμφωνο” .

«Έχουμε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που αποτελεί το προϊόν μιας συναίνεσης του παρελθόντος »  το οποίο “αναμφίβολα δεν προχωράει αρκετά γρήγορα , δεν είναι πλέον αρκετά κατάλληλο  αυτό και θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί εκ νέου  σύμφωνα με τους στόχους μας»,  σημείωσε ο  κ. Μακρόν.

Η νεαρή ακτιβίστρια από την Ουγκάντα Βανέσα Νακάτε

Από την πλευρά της η νεαρή ακτιβίστρια από την Ουγκάντα Βανέσα Νακάτε ζήτησε  από τους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων που είχε απέναντί της να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή  «για όλες αυτές και αυτούς που υποφέρουν ήδη και που πεινούν, που έχουν εκτοπιστεί, που εγκαταλείπουν το σχολείο».  Η Νακάτε ζήτησε  να υπάρξει “δίκαιη έξοδος από τα ορυκτά καύσιμα”, καταγγέλλοντας με δριμύτητα τα κέρδη των δυτικών πετρελαϊκών εταιρειών.  «Οι υποσχέσεις που δεν τηρούνται στοιχίζουν ζωές», τόνισε.

Οι εργασίες στο “Παλέ Μπρονιάρ”, το μέγαρο όπου στεγάζεται το Χρηματιστήριο του Παρισιού, δεν αναμένεται να καταλήξουν σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Ωστόσο οι σημαντικοί προσκεκλημένοι της συνόδου αναμένεται να λειτουργήσουν προς όφελος των συνομιλιών. Σε αυτούς συγκαταλέγονται ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λούλα, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν.

Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική είναι παρωχημένη, δυσλειτουργική και άδικη και έχει αποτύχει στην αποστολή της να παράσχει ένα παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας για τις αναπτυσσόμενες χώρες, σημείωσε από το Παρίσι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Απευθυνόμενος και αυτός στους μετέχοντες κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής, ο Γκουτέρες υπογράμμισε επίσης ότι οι διεθνείς χρηματοπιστωτικοί θεσμοί είναι σήμερα πάρα πολύ μικροί και περιορισμένοι για να εκπληρώσουν την εντολή τους.

Η θέση της Γέλεν

Οι ΗΠΑ θα ασκήσουν πιέσεις ώστε οι πιστωτές φτωχών και αναπτυσσόμενων χωρών να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση των χρεών τους, τόνισε  η Γέλεν.

«Σε αυτήν την Σύνοδο Κορυφής, οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις για την πλήρη και γρήγορη συμμετοχή όλων των διμερών πιστωτών στις διαπραγματεύσεις για το χρέος», σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την αμερικανική πρεσβεία στο Παρίσι.

«Η βιωσιμότητα του χρέους είναι ένας θεμελιώδης πυλώνας οικονομικής σταθερότητας », υπογράμμισε η υπουργός Οικονομικών του Τζο Μπάιντεν, και «η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ενωθεί για να υποστηρίξει τις χώρες που βρίσκονται σήμερα σε κρίση».

«Η ευημερία στη χώρα μας εξαρτάται από την ευημερία στο εξωτερικό», κατέληξε η Γέλεν, η οποία εκπροσωπεί τις ΗΠΑ στην διήμερη αυτή Σύνοδο Κορυφής, συνοδευόμενη από τον Αμερικανό ειδικό απεσταλμένο για το Κλίμα, Τζον Κέρι.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.