Quantcast
ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ: Πρόγραμμα κατάρτισης για 12.619 νέους αγρότες - Όλες οι λεπτομέρειες - enikonomia.gr
share

ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ: Πρόγραμμα κατάρτισης για 12.619 νέους αγρότες – Όλες οι λεπτομέρειες

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται νέο πρόγραμμα κατάρτισης του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για 12.619 νέους αγρότες, σύμφωνα με την πρόσκληση που εκδόθηκε.

Το πρόγραμμα αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση και ανάπτυξη δεξιοτήτων για νέους γεωργούς, έτσι ώστε να τους δοθούν οι απαραίτητες γνώσεις και τα προσόντα για να γίνουν επιχειρηματίες αγρότες, οι οποίοι συνειδητά θα αποφασίζουν για τις γεωργικές εκμεταλλεύσεις τους.

Δικαιούχοι είναι νέοι αγρότες, οι πράξεις των οποίων εντάχθηκαν στο πλαίσιο της 3ης Πρόσκλησης του Υπομέτρου 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας κατά τη μεταβατική περίοδο 2021 και 2022 για όλη την επικράτεια, δηλαδή για τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Αττικής, Νοτίου Αιγαίου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης.

Τα πεδία – θεματικές ενότητες

Όπως αναφέρεται στην πρόσκληση, το πρόγραμμα κατάρτισης περιλαμβάνει τα εξής πεδία – θεματικές ενότητες:

  • Γνώση των υποχρεώσεων και δυνατοτήτων που απορρέουν από την Κοινή Αγροτική Πολιτική καθώς και την εθνική πολιτική για την αγροτική ανάπτυξη.
  • Χρηματο-οικονομική διαχείριση εκμεταλλεύσεων / χρήση ΤΠΕ και νέων τεχνολογιών.
  • Κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, ορθή διαχείριση των φυσικών πόρων και ασφάλεια της εργασίας στην ύπαιθρο, αντιμετώπιση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
  • Εμπορία και μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, με έμφαση στις βραχείες αλυσίδες.
  • Εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με την κατεύθυνση και τις ανάγκες της εκμετάλλευσης (όπως διαχείριση αποβλήτων ειδικά για τη ζωική παραγωγή, ασθένειες και εχθροί καλλιεργειών και ζώων, νέες εναλλακτικές καλλιέργειες, λίπανση, διατροφή ζώων, κ.λπ.).

Οδηγίες υποβολής της αίτησης

Ο Δικαιούχος υποβάλλει ηλεκτρονικά την πρόταση του στο ΟΠΣΑΑ (www.opsaa.gr/RDIIS). Για τον σκοπό αυτό, απαιτείται τα στελέχη του Δικαιούχου, να διαθέτουν ατομικό κωδικό πρόσβασης στο ΟΠΣΑΑ. Οδηγίες για έκδοση κωδικού χρήστη στο ΟΠΣΑΑ βρίσκονται στην ηλεκτρονική δ/νση του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr), στον σύνδεσμο «ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ».Η πρόταση υποβάλλεται μέσω ΟΠΣΑΑ και μόνο η Αίτηση Στήριξης υποβάλλεται υπογεγραμμένη στην ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΑΑ στη διεύθυνση: Λ. ΑΘΗΝΩΝ 54-56, 10441 ΑθήναΗμερομηνία έναρξης ηλεκτρονικής υποβολής πρότασης: Από 23/6/2023 (ώρα 00.00).

  • Ημερομηνία λήξης ηλεκτρονικής υποβολής πρότασης: 24/7/2023 (ώρα 23.59).
  • Ημερομηνία υποβολής υπογεγραμμένης αίτησης στήριξης στην ΕΥΕ ΠΑΑ: Πέντε εργάσιμες ημέρες μετά την λήξη της ηλεκτρονικής υποβολής.
  • Δεν θα γίνεται δεκτή αίτηση στήριξης πέραν των ανωτέρω προθεσμιών και αίτηση για την οποία δεν έχει προηγηθεί η ηλεκτρονική υποβολή της πρότασης στο ΟΠΣΑΑ.

Η ηλεκτρονική πρόταση στο ΟΠΣΑΑ, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της αίτησης στήριξης
περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

Αίτηση Στήριξης, υπόδειγμα της οποίας επισυνάπτεται στην παρούσα Πρόσκληση.

Λοιπά έγγραφα:

1. Υπεύθυνη Δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75), όπως εκάστοτε ισχύει, στην οποία να δηλώνεται ότι μέχρι την ημερομηνία υποβολής της πρότασης ο Πρόεδρος, ο Διευθύνων Σύμβουλος και τα μέλη του ΔΣ (μία ΥΔ για τον καθένα χωριστά) δεν υπάρχει εις βάρος τους τελεσίδικη καταδικαστική απόφαση για έναν από τους ακόλουθους λόγους:

α) συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 της απόφασης- πλαίσιο 2008/841/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 24ης Οκτωβρίου 2008, για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος (ΕΕ L 300 της 11.11.2008 σ.42),

β) δωροδοκία, όπως ορίζεται στο άρθρο 3 της σύμβασης περί της καταπολέμησης της διαφθοράς στην οποία ενέχονται υπάλληλοι των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή των κρατών-μελών της Ένωσης (ΕΕ C 195 της 25.6.1997, σ. 1) και στην παράγραφο 1 του άρθρου 2 της απόφασης-πλαίσιο 2003/568/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 22ας Ιουλίου 2003, για την καταπολέμηση της δωροδοκίας στον ιδιωτικό τομέα (ΕΕ L 192 της 31.7.2003, σ. 54), καθώς και όπως ορίζεται στην κείμενη νομοθεσία ή στο εθνικό δίκαιο του οικονομικού φορέα,

γ) απάτη, κατά την έννοια του άρθρου 1 της σύμβασης σχετικά με την προστασία των οικονομικών συμφερόντων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΕ C 316 της 27.11.1995, σ. 48), η οποία κυρώθηκε με το ν. 2803/2000 (Α· 48),

δ) τρομοκρατικά εγκλήματα ή εγκλήματα συνδεόμενα με τρομοκρατικές δραστηριότητες, όπως ορίζονται, αντιστοίχως, στα άρθρα 1 και 3 της απόφασης-πλαίσιο 2002/475/ΔΕΥ του Συμβουλίου της 13ης Ιουνίου 2002, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (ΕΕ L 164 της 22.6.2002, σ. 3) ή ηθική αυτουργία ή συνέργεια ή απόπειρα διάπραξης εγκλήματος, όπως ορίζονται στο άρθρο 4 αυτής,

ε) νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, όπως αυτές ορίζονται στο άρθρο 1 της Οδηγίας 2005/60/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Οκτωβρίου 2005, σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας (ΕΕ L 309 της 25.11.2005, σ. 15), η οποία ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με το ν. 3691/2008 (Α` 166),

στ) παιδική εργασία και άλλες μορφές εμπορίας ανθρώπων, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 της Οδηγίας  2011/36/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 5ης Απριλίου 2011, για την πρόληψη και την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και για την προστασία των θυμάτων της, καθώς και για την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2002/629/ΔΕΥ του Συμβουλίου (ΕΕ L 101 της 15.4.2011, σ. 1), η οποία ενσωματώθηκε στην εθνική νομοθεσία με το ν. 4198/2013 (Α` 215).

2. Υπεύθυνη Δήλωση της παρ. 4 του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 (ΦΕΚ Α΄ 75), όπως εκάστοτε ισχύει, στην οποία, ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας να δηλώνει ότι ο Δικαιούχος μέχρι την ημερομηνία υποβολής της πρότασής του:

α) δεν τελεί σε πτώχευση ή σε διαδικασία κήρυξης πτώχευσης, εκκαθάριση, παύση εργασιών, αναγκαστική διαχείριση ή πτωχευτικό συμβιβασμό, αναστολή εργασιών,

β) δεν έχει καταδικασθεί βάσει δικαστικής απόφασης η οποία διαπιστώνει αδίκημα σχετικό με την επαγγελματική διαγωγή του,

γ) ότι είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος ως προς τις υποχρεώσεις του που αφορούν τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης (κύριας και επικουρικής) και ως προς τις φορολογικές υποχρεώσεις του αντίστοιχα,

δ) δεν αποτελεί εξωχώρια εταιρεία κατά τα αναφερόμενα στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 4 του ν. 3310/2005 όπως έχει τροποποιηθεί με το άρθρο 5 του ν. 3414/2005.

3. Ισολογισμό και Καταστάσεις Αποτελεσμάτων τελευταίας περιόδου (1/1/2022 έως 31/12/2022), εγκεκριμένο από το ΔΣ του Δικαιούχου. Σε περίπτωση που δεν έχει εγκριθεί ο Ισολογισμός, να υποβληθεί το Ισοζύγιο πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων Δεκεμβρίου 2022, υπογεγραμμένο από τον Πρόεδρο του ΔΣ και τον Υπεύθυνο/η του Λογιστηρίου.

Σε περίπτωση που ο αιτών δεν έχει κατά νόμο υποχρέωση δημοσίευσης Ισολογισμών, είναι υποχρεωτική η κατάθεση Υπεύθυνης Δήλωσης περί της χρηματοοικονομικής του κατάστασης, κατά τα ανωτέρω ή οποιουδήποτε άλλου σχετικού εγγράφου.

4. Πρακτικό αποφάσεων του αρμόδιου οργάνου του υποψήφιου φορέα με το οποίο:

 Εγκρίνεται η συμμετοχή του στην εν λόγω Πρόσκληση,

 Εγκρίνεται και παρέχεται σε συγκεκριμένο άτομο ή άτομα (νόμιμος εκπρόσωπος) εξουσιοδότηση να υπογράψει όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά συμπεριλαμβανομένης και της πρότασης, καθώς και για να καταθέσει την πρόταση.

5. Πρόγραμμα Κατάρτισης (περιληπτική αναφορά του περιεχομένου των προγραμμάτων κατάρτισης),

6. Οργανόγραμμα, του/των Παρόχου/ων,

7. Συμπληρωμένο Πίνακα (σύμφωνα με το υπόδειγμα της Πρόσκλησης) συμμόρφωσης της προτεινόμενης
πράξης με τις κατευθύνσεις της 152950/23.10.2015 ΚΥΑ έγκρισης της ΣΜΠΕ του ΠΑΑ 2014-2020,

8. Ο Δικαιούχος μπορεί να υποβάλει και επιπλέον στοιχεία τα οποία θεωρεί ότι μπορεί να ενισχύσουν την
πρότασή του.

Ο Δικαιούχος υποβάλλει την πρότασή του και τα απαιτούμενα συνοδευτικά έγγραφα και δικαιολογητικά μέσω του ΟΠΣΑΑ. Τα συνοδευτικά έγγραφα, υποβάλλονται σε μορφή αρχείου τύπου pdf.
Σε περιπτώσεις εγγράφων, για τα οποία δεν είναι τεχνικά εφικτή η ηλεκτρονική υποβολή, ο Δικαιούχος υποχρεούται να τα αποστείλει στην ΕΥΕ ΠΑΑ στη διεύθυνση : Λ. ΑΘΗΝΩΝ 54-56, 10441, Αθήνα, τις ώρες 09:00-15:00 συνημμένα στην υπογεγραμμένη Αίτηση Στήριξης.

Εφόσον η αίτηση υποβληθεί επιτυχώς, λαμβάνει μοναδικό κωδικό και ημερομηνία οριστικοποίησης, από την οποία τεκμαίρεται το εμπρόθεσμο της ηλεκτρονικής υποβολής. Η ορθή καταχώρηση και υποβολή της αίτησης στη διαδικτυακή εφαρμογή, η πληρότητα του ηλεκτρονικού φακέλου και η εμπρόθεσμη οριστικοποίηση της είναι της αποκλειστικής ευθύνης του Δικαιούχου.

Διόρθωση – ανάκληση αιτήσεων στήριξης πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής.

Ο Δικαιούχος μπορεί να διορθώνει την αίτηση στήριξης και τα συνυποβληθέντα έγγραφα, ακόμη και μετά την οριστική υποβολή της, εφόσον δεν έχει παρέλθει η καταληκτική ημερομηνία που προβλέπεται στην παρούσα πρόσκληση. Για το σκοπό αυτό ακολουθεί τη διαδικασία Ι.1.2 που προβλέπεται στο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΣΔΕ ΠΑΑ 2014-2020) όπως ισχύει

Εφόσον η διόρθωση αφορά και σε έγγραφα που έχουν ήδη υποβληθεί σε έντυπη μορφή, αυτά αποστέλλονται εκ νέου στην ΕΥΕ ΠΑΑ για την αντικατάστασή τους.

Διαβάστε αναλυτικά την πρόσκληση για τους νέους αγρότες εδώ

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.