Quantcast
Εurostat: Στο 2,9% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο - Τα στοιχεία για την Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Εurostat: Στο 2,9% ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο – Τα στοιχεία για την Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2021 υποχώρησε ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Εurostat. Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Αρχής ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ανήλθε στο 2,9% τον Οκτώβριο από 4,3% που ήταν τον Σεπτέμβριο και 5,2% τον Αύγουστο.

Το ποσοστό αυτό είναι καλύτερο απ’ ό,τι περίμεναν οι αναλυτές του Factset καθώς υπολόγιζαν κατά μέσο όρο σε μια επιβράδυνση στο 3%. Ο πληθωρισμός στις 20 χώρες που μοιράζονται το ενιαίο νόμισμα πλησιάζει τον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Σημειώνεται δε πως ο δομικός πληθωρισμός (στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται οι τιμές  τροφίμων και ενέργειας) ανήλθε στο 4,2% σε ετήσιο επίπεδο από 4,5% που ήταν τον Σεπτέμβριο. Ενώ όσον αφορά την Ελλάδα επισημαίνεται πως  ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 3,9% τον Οκτώβριο από 2,4% που ήταν τον Σεπτέμβριο.

Για το ΑΕΠ

Η Εurostat δημοσίευσε σήμερα και τα πρώτα προσωρινά στοιχεία για το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2023. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν μια επιβράδυνση της οικονομίας.Αναλυτικά: 

  • Σε τριμηνιαία βάση το ΑΕΠ υποχώρησε 0,1% στην Ευρωζώνη το τρίτο τρίμηνο του 2023 και σε σχέση με το δεύτερο. Σε ετήσια βάση το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2022. Προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα για το ελληνικό ΑΕΠ αλλά και άλλων χωρών.
  • Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) των 20 χωρών της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 0,1% από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Eurostat. Οι αναλυτές στοιχημάτιζαν πως η οικονομία θα παρέμενε στάσιμη (+0%).
  • Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ καταγράφει ελαφρά αύξηση κατά 0,1%.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.