Quantcast
Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα και στοχευμένες επιδοτήσεις - Όλα τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια - enikonomia.gr
share

Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα και στοχευμένες επιδοτήσεις – Όλα τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα αναμένεται να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης τα νέα μέτρα στήριξης για την ενέργεια που θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2024. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν αλλά και το νέο τιμολόγιο ρεύματος.

Αναλυτικά:

1. Οι στοχευμένες  κρατικές επιδοτήσεις 

Στοχευμένες κρατικές επιδοτήσεις αναμένεται να χορηγεί από τον Ιανουάριο του 2024 το υπουργείο στους καταναλωτές της ενέργειας.  Τα βασικά κριτήρια χορήγησής του θα είναι το εισόδημα των καταναλωτών αλλά και οι ενεργειακές ανάγκες κάθε περιοχής. Δηλαδή αυτές θα δίνονται όπως το επίδομα θέρμανσης. Υπενθυμίζεται πως στις 31 Δεκεμβρίου 2023 δεν θα χορηγούνται οριζόντιες επιδοτήσεις.

2.Το ειδικό μειωμένο τιμολόγιο για τους πολύτεκνους

Αναμένεται να εφαρμοστεί εκ νέου το ειδικό μειωμένο τιμολόγιο για τους πολύτεκνους. Τα κριτήρια για την ένταξη σε αυτό θα είναι το εισόδημα αλλά θα υπάρξουν και διευρυμένα όρια κατανάλωσης.  Υπενθυμίζεται πως το μέτρο αυτό είχε εφαρμοστεί το 2018.

3. Η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών για τη μείωση της ρευματοκλοπής

4. Διασταυρώσεις για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές

Αυτό θα γίνει προκειμένου να διαχωρίζονται από τους κατά βάση κακοπληρωτές, δηλαδή  από αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

5. Η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές που χρησιμοποιούν ηλεκτρικό ρεύμα για να ζεσταθούν (π.χ. aircondition) 

Από τον Ιανουάριο του 2023 αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή το νέο επίδομα θέρμανσης στους καταναλωτές που θα χρησιμοποιούν ρεύμα για να ζεσταθούν. Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια αναμένεται να είναι ίδια με τους πολίτες που λαμβάνουν επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο κλπ και προσαυξημένα για οικογένειες με παιδιά όπως ισχύει φέτος. Υπενθυμίζεται πως τα υφιστάμενα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης είναι τα εξής:

  • Για τους άγαμους είναι έως και 16.000 ευρώ σε ετήσια βάση
  • Για τους έγγαμους είναι έως 24.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ ανά παιδί
  • Για τις μονογονεϊκές είναι έως 24.000 ευρώ συν 5.000 ευρώ ανά παιδί

Ως προς τα περιουσιακά κριτήρια, αυτά είναι:

  • Για τους άγαμους είναι έως 200.000 ευρώ
  • Για τους έγγαμους – μονογονεϊκές οικογένειες είναι ως 300.000 ευρώ

Ωστόσο δεν ενδέχεται  να  υπάρξουν και συγκεκριμένες προϋποθέσεις ως προς το ύψος της κατανάλωσης (για να προκύπτει πως το σπίτι θερμαίνεται με air-condition)

6. Το ενιαίο τιμολόγιο

Η ηγεσία του υπουργείου αναμένεται να εισάγει ένα ενιαίο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας το οποίο θα είναι κυμαινόμενο και θα έχει την ίδια τιμή χονδρικής. Αυτό θα πρέπει να εφαρμοστεί υποχρεωτικά από όλους τους παρόχους. Σε αυτό  θα μεταφέρονται οι καταναλωτές που δεν θα εντάσσονται  εκ των προτέρων σε κάποιο νέο τιμολόγιο σταθερό ή κυμαινόμενο (μπλε ή πράσινο). Το τιμολόγιο αυτό αναμένεται να έχει ρήτρα προσαρμογής και θα βάζει όρια στον τρόπο εφαρμογής της ρήτρας αναπροσαρμογής. Η τιμή του εν λόγω τιμολογίου θα ανακοινώνεται εκ των προτέρων (ex-ante) και θα υπάρχει δυνατότητα διόρθωσης τον επόμενο μήνα (ex-post). Σε αυτό το τιμολόγιο θα εντάσσονται οι καταναλωτές που δεν θα έχουν υπογράψει συμβόλαια προμήθειας, ενώ το χαρακτηριστικό του θα είναι ότι η ρήτρα αναπροσαρμογής  αναμένεται να  βασίζεται σε μια ή περισσότερες μεταβλητές και θα έχει συγκεκριμένα όρια διακύμανσης.

 

 

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.