Quantcast
Φυσικό αέριο: Αυτό είναι το σχέδιο του Πούτιν- Τι είπε ο Ρώσος πρόεδρος στον Ερντογάν - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Αυτό είναι το σχέδιο του Πούτιν- Τι είπε ο Ρώσος πρόεδρος στον Ερντογάν

δημοσιεύτηκε:

Η Τουρκία είναι η πιο αξιόπιστη οδός για την παράδοση φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και θα μπορούσε να οικοδομηθεί εκεί ο κόμβος προμηθειών, είπε ο  Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν  στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο κόμβος αυτός, τον οποίο θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε μαζί φυσικά, θα είναι μια πλατφόρμα όχι μόνο για προμήθειες, αλλά και για τον καθορισμό της τιμής και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα – το θέμα της τιμολόγησης», δήλωσε ο Πούτιν. «Σήμερα οι τιμές αυτές βρίσκονται στα ύψη. Θα μπορούσαμε εύκολα να τις ρυθμίσουμε σε ένα φυσιολογικό αγοραίο επίπεδο, χωρίς οποιεσδήποτε πολιτικές προεκτάσεις», πρόσθεσε.

 Η πρόταση Πούτιν

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Πούτιν είπε ότι η Ρωσία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα μείζονα κόμβο αερίου στην Τουρκία, ανακατευθύνοντας προμήθειες που προορίζονταν για τους αγωγούς Nord Stream στη Βαλτική, αγωγούς που υπέστησαν ζημιές τον περασμένο μήνα από εκρήξεις.

Οι σουηδικές και οι δανικές αρχές ερευνούν αυτές τις εκρήξεις ως πράξεις δολιοφθοράς, αλλά δεν έχουν πει ακόμη ποιος πιστεύουν ότι βρίσκεται πίσω απ’ αυτές.

Η θέση του Ερντογάν

Ο Ερντογάν,  υπεραμύνθηκε των οικονομικών σχέσεων της χώρας του με τη Μόσχα και υποσχέθηκε  ότι θα συνεχίσει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. «Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να ενισχύσουμε τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για την εξαγωγή των δημητριακών και να μεταφέρουμε και τα ρωσικά δημητριακά και λιπάσματα, μέσω της Τουρκίας προς τις αναπτυσσόμενες χώρες», τόνισε ο Ερντογάν

«Μπορούμε να εργαστούμε για να καθορίσουμε μαζί ποιες θα είναι αυτές η χώρες (…) Είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε  στις φτωχές χώρες μάλλον παρά στις ανεπτυγμένες χώρες (…) Η Ρωσία και η Τουρκία σίγουρα θα προκαλέσουν  τις αντιδράσεις ορισμένων, ωστόσο οι αναπτυσσόμενες χώρες θα είναι σίγουρα πιο χαρούμενες», είπαν οι δύο πρόεδροι πριν αποσυρθούν για να συνεχίσουν ιδιωτικά τη συζήτησή τους.

Αυτό το τετ-α-τετ του Ερντογάν με τον Πούτιν είναι το τέταρτο που γίνεται μέσα σε 3 μήνες και πραγματοποιείται στο περιθώριο της 6ης Συνόδου Κορυφής της Διάσκεψης για την Αλληλεπίδραση και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία (CICA), που διεξάγεται στην Αστάνα του Καζακστάν.

Ο Ερντογάν εξέφρασε τη λύπη του επειδή  η πλειονότητα των εξαγωγών ουκρανικών δημητριακών (που κατέστησαν δυνατές με τη διεθνή συμφωνία στις 19 Ιουλίου μεταξύ ΟΗΕ, Ρωσίας,  Ουκρανίας και Τουρκίας) κατευθύνθηκαν προς ανεπτυγμένες χώρες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.