Quantcast
Φυσικό αέριο: Χωρίς συμφωνία για το πλαφόν η συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας - enikonomia.gr
share

Φυσικό αέριο: Χωρίς συμφωνία για το πλαφόν η συνεδρίαση των Υπουργών Ενέργειας

δημοσιεύτηκε:

Ανυπέρβλητες φαίνονται μέχρι στιγμής οι δυσκολίες των 27 χωρών μελών της ΕΕ να συμφωνήσουν σε μια ανώτατη τιμή στην οποία η Ενωση θα πληρώνει το φυσικό αέριο,  με αποτέλεσμα το Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας που συνεδρίασε  σήμερα να διαρκέσει πολύ περισσότερο από το προβλεπόμενο και να λήξει χωρίς συμφωνία για το πλαφόν.

Το θέμα παραπέμπεται πλέον στην τακτική σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας που είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου, ωστόσο δεν αποκλείεται να συζητηθεί και στην Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου και να ληφθούν εκεί αποφάσεις, οπότε το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας θα κληθεί  απλώς να οριστικοποιήσει τα σχετικά κείμενα.  Η σημερινή συνεδρίαση δεν κατέληξε σε συμφωνία επί της πρότασης που είχε υποβάλλει η τσεχική προεδρία  για πλαφόν στα 200 ευρώ/MWh.  Υπενθυμίζεται, ότι η ελληνική πλευρά και ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας πρωταγωνίστησε στις διαβουλεύσεις του τελευταίου 24ώρου, καταφέρνοντας να διαμορφώσει πρόταση που υποστηρίχθηκε από συνολικά 15 χώρες και η οποία προέβλεπε την υιοθέτηση δυναμικού πλαφόν συνδεδεμένο με ξένους δείκτες, το οποίο θα εφαρμόζεται σε όλα τα hubs, ενώ θα υπάρχει και μηχανισμός αναστολής του πλαφόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τελευταίο αυτό σκέλος της «ελληνικής» πρότασης συμφώνησαν όλοι οι υπουργοί.  Δηλαδή συμφώνησαν ότι σε περίπτωση που κάποια χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει φυσικό αέριο με την τιμή του πλαφόν, όταν αυτό θα έχει ενεργοποιηθεί, τότε θα κινητοποιείται μηχανισμός υποστήριξής της από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σε περίπτωση που και αυτές οι προσπάθειες δεν ευοδωθούν τότε θα αναστέλλεται η εφαρμογή του πλαφόν για μια ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και όχι για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ή για μια μόνο χώρα.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκονται σε αγωνία, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα», δήλωσε ο Έλληνας υπουργός  Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, ζητώντας μια ταχεία συμφωνία για το ανώτατο όριο, σύμφωνα με την ΕΡΤ.  Η Ελλάδα και άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ιταλία και Πολωνία εκτιμούν ότι ένα ανώτατο όριο θα «θωράκιζε» τις οικονομίες τους από τις υψηλές ενεργειακές τιμές, ενώ η Αυστρία, η Γερμανία και οι Κάτω Χώρες φοβούνται ότι θα μπορούσε να διαταράξει την λειτουργία των ενεργειακών αγορών. «Όλοι πρέπει να επιδείξουν ευελιξία και όλοι πρέπει να είναι σε θέση να προτείνουν κάποιους συμβιβασμούς», δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την ενέργεια Kadri Simson.

«Ο χρόνος για διαβούλευση έχει εξαντληθείΈχουμε φτάσει στο σημείο μηδέν. Οι Ευρωπαίοι πολίτες αγωνιούν, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κλείνουν και η Ευρώπη συζητά άσκοπα. Όλοι μας, πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμφωνήσουμε χωρίς καθυστέρηση σε έναν μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς και στον Κανονισμό ενεργειακής αλληλεγγύης. Αυτές είναι ιστορικές στιγμές και όλοι μας κρινόμαστε» σημείωσε με έμφαση ο κ. Σκρέκας, πριν από το Συμβούλιο.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.