Quantcast
Η Πορτογαλία μειώνει τη λιτότητα. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει; - enikonomia.gr
share

Η Πορτογαλία μειώνει τη λιτότητα. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει;

δημοσιεύτηκε:

Η Πορτογαλία μειώνει τη λιτότητα. Πόσο μακριά μπορεί να φτάσει; Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Reuters που αναφέρει ότι η κυβέρνηση της χώρας στοχεύει στην οικονομική της ανάκαμψη με τον δικό της όμως, τρόπο.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας είχε σκοπό να ανατρέψει τις πολιτικές λιτότητας των προκατόχων της, στοχεύοντας να βγει από τα προβλήματα, ενισχύοντας τη ζήτηση, αλλά και να αποτελέσει παράδειγμα για άλλες χώρες της Ευρωζώνης που χρήζουν διάσωσης.

Ωστόσο οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί απάντησαν αυξάνοντας τις πιέσεις για «ψαλίδισμα» του ελλείμματος του προϋπολογισμού, που η χαλαρή οικονομική ανάπτυξη από μόνη της είναι απίθανο να αποδώσει, παρά τις διαβεβαιώσεις της Λισαβόνας, όπως αναφέρει το Reuters.

Οποιαδήποτε αύξηση στην αγοραστική δύναμη είναι πολύ «ελαφριά» για να τροφοδοτήσει την επιθυμητή οικονομική «απογείωση», φέρνοντας την Πορτογαλία σε συγκρουσιακή τροχιά με τις Βρυξέλλες σύντομα.

Η έγκριση του προϋπολογισμού για το 2016 από το πορτογαλικό κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα, υπογράμμισε τις πιο ξεκάθαρες προσπάθειες από μια χώρα της Ευρωζώνης για να μειώσει τις μεταρρυθμίσεις και τις περικοπές δαπανών που επιβάλλονται βάσει ενός προγράμματος διάσωσης.

Μια κίνηση που ήρθε μετά τη συνάντηση των Σοσιαλδημοκρατών ηγετών της Ευρώπης και της συμφωνίας της 12ης Μαρτίου στο Παρίσι να κάνουν πίσω στις πολιτικές λιτότητας που εκπορεύονται από τη Γερμανία και να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες για να επέλθει η ανάπτυξη.

Ο προϋπολογισμός της Πορτογαλίας προβλέπει ανάπτυξη 1,8% εφέτος αλλά πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν ακόμη και γι’ αυτή τη μειωμένη πρόβλεψη ότι το θα επιτευχθεί μετά το 1,5% το 2015.

Η εύθραυστη συμμαχία της σοσιαλιστικής κυβέρνησης και των Αριστερών συμμάχων της στη Βουλή ξεκίνησε μέσω των εκπροσώπων της να μοιράζει υποσχέσεις για αποκατάσταση των μισθών του Δημοσίου και για συντάξεις στα επίπεδα πριν από την κρίση χρέους το 2010.

Αύξησαν ήδη τον κατώτατο μισθό και επανέφεραν τις τετραήμερες αργίες. Αλλά και άλλες χώρες της Ευρωζώνης ξεκινούν να «υποχωρούν» από τη λιτότητα. Στην Ισπανία πριν από τις εκλογές του Δεκεμβρίου αποκατέστησαν μέρος του ετήσιου 13ου μηνιαίου μπόνους που δινόταν μέχρι το 2012 στους δημοσίους υπαλλήλους οπότε και καταργήθηκε.

Επίσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι πιέζει τις Βρυξέλλες για χαλάρωση των δημοσιονομικών μέτρων ώστε να ενισχυθεί η οικονομία και η λίστα συνεχίζεται…

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.