Quantcast
ΗΠΑ: Φανερή η έλλειψη γυναικών σε υψηλά πόστα στον χρηματοπιστωτικό τομέα - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ: Φανερή η έλλειψη γυναικών σε υψηλά πόστα στον χρηματοπιστωτικό τομέα

δημοσιεύτηκε:

Η απουσία γυναικών από τους πιθανούς διαδόχους CEO της Morgan Stanley (MS.N) υπογραμμίζει τη σημασία που έχει για μια εταιρία να καλλιεργεί και να διατηρεί διαφορετικά ταλέντα, λένε ειδικοί στην εταιρική διακυβέρνηση, αναφερόμενοι όχι μόνο στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα στις ΗΠΑ.

Οι συμπρόεδροι της Morgan Stanley, Ted Pick και Andy Saperstein, και ο επικεφαλής της διαχείρισης επενδύσεων Dan Simkowitz, είναι οι πρωτοπόροι για να διαδεχθούν τον James Gorman, ο οποίος δήλωσε την Παρασκευή ότι σχεδιάζει να παραιτηθεί από διευθύνων σύμβουλος εντός ενός έτους. Δηλαδή καμία γυναίκα δεν είναι στους υποψήφιους.

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την ποικιλομορφία του εργατικού δυναμικού των ΗΠΑ που αναφέρθηκαν αναλυτικά από τις τράπεζες της Wall Street δείχνουν ότι οι γυναίκες εκπροσωπούνται λιγότερο σε ηγετικές θέσεις στη Morgan Stanley από ό,τι σε άλλες κορυφαίες τράπεζες των ΗΠΑ από το 2021. Η Morgan Stanley είπε ότι το 25% όσων κατείχαν ρόλους “εκτελεστικών ή ανώτερων αξιωματούχων ή διευθυντών στις ΗΠΑ ήταν γυναίκες, έναντι 29% για την JPMorgan Chase & Co (JPM.N), 36% για την Bank of America Corp (BAC.N) και 38% για την Citigroup Inc (C.N). Μεταξύ των μεγάλων τραπεζικών οίκων μόνο ο μεγάλος ανταγωνιστής της Morgan Stanley, η Goldman Sachs Group Inc (GS.N) έχει μικρότερη γυναικεία εκπροσώπηση που φτάνει μόλις το 23%.

Επιπλέον, το 80% των κορυφαίων στελεχών της Morgan Stanley στις ΗΠΑ είναι λευκοί, σε πολύ μεγαλύτερο πσοστό από άλλες τράπεζες, που ανέφεραν ότι είχαν εκπροσώπηση λευκών 67% – 78%. Εκπρόσωπος της Morgan Stanley αρνήθηκε να σχολιάσει τα στατιστικά.

Η Mary Beth Gallagher, διευθύντρια δέσμευσης στην Domini Impact Investments LLC, (η οποία επενδύει με περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και κυβερνητικούς όρους ) είπε ότι οι εταιρείες πρέπει να έχουν μια συνεχή σειρά από διαφορετικά στελέχη (γυναίκες άνδρες, ισπανόφωνους, γκέι, διαφορετικών θρησκευτικών πεποιθήσεων κλπ) η οποία θα αρχίζει από την πρόσληψη και θα συνεχίζεται μέσα στα χρόνια με προαγωγές κλπ, χωρίς να κόβεται ο δρόμος κάποιων για λόγους με επαγγελματικούς.

Για να τηρεί την διαφορετικότητα η Morgan Stanley έχει αρκετές γυναίκες σε κορυφαία πόστα όπως η Chief Financial Officer, Sharon Yeshaya. Είναι μία από τις τρεις γυναίκες στην 14μελή επιτροπή λειτουργίας της Τράπεζας. Υπάρχουν τέσσερις γυναίκες στο 14μελές διοικητικό συμβούλιο του και τέσσερις διευθυντές που αυτοπροσδιορίζονται ως εθνοτικά διαφορετικοί.

Σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, οι γυναίκες κατείχαν μόλις το 21% των θέσεων στα διοικητικά συμβούλια, και μόλις το 5% των θέσεων CEO (προέδροι διευθύνοντες σύμβουλοι) το 2021, σύμφωνα με μια μελέτη της Deloitte που δημοσιεύθηκε πέρυσι.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.