Quantcast
ΗΠΑ-Κογκρέσο: Συμφωνία για ομοσπονδιακό προϋπολογισμό 1,6 τρισ. δολαρίων- Τι αναφέρει - enikonomia.gr
share

ΗΠΑ-Κογκρέσο: Συμφωνία για ομοσπονδιακό προϋπολογισμό 1,6 τρισ. δολαρίων- Τι αναφέρει

δημοσιεύτηκε:

Ανακοινώθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο η συμφωνία μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων για  την πλήρη κατάρτιση του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού του οικονομικού έτους  2024. Με αυτόν τρόπο θα αποφευχθεί φέτος το ενδεχόμενο παράλυσης της κυβέρνησης αυτή την χρονιά των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών.

Η συμφωνία για τον προϋπολογισμό με πλαφόν περίπου 1,6 τρισ. δολαρίων ανακοινώθηκε από τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον  και τα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, ύστερα από εβδομάδες διαπραγματεύσεων. Η απόφαση επαινέθηκε αμέσως από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος τόνισε πως η συμφωνία-πλαίσιο «μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην αποφυγή ανώφελου shutdown της κυβέρνησης και στην προστασία των σημαντικών εθνικών προτεραιοτήτων».

Όμως ο χρόνος πιέζει προκειμένου τα δυο αντίπαλα κόμματα στο Κογκρέσο να συνεννοηθούν για τις λεπτομέρειες όσον αφορά τις δημόσιες δαπάνες και να υιοθετήσουν κείμενο πριν από την προθεσμία της 19ης Ιανουαρίου. Σημειώνεται δε πως μετά την ημερομηνία αυτή οι  ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα δουν τη χρηματοδότησή τους να διακόπτεται αν δεν έχει εγκριθεί νέος προϋπολογισμός.

Η συμφωνία

Σύμφωνα με την  συμφωνία-πλαίσιο, οι δαπάνες του Πενταγώνου θα αυξηθούν κατά 886,3 δισ. δολάρια. Το ποσό αυτό είναι πολύ πάνω από το επίπεδο των 100 επιπλέον δισ. δολαρίων,  κεφαλαίων που δεν σχετίζονται άμεσα με την εθνική άμυνα που ζητούσαν οι Δημοκρατικοί.

«Εξασφαλίζοντας 772,7 δισ. δολάρια χρηματοδότησης (…) θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε σημαντικές εθνικές προτεραιότητες όπως τα επιδόματα σε βετεράνους, η ιατρική περίθαλψη και η επισιτιστική βοήθεια, που απειλούνταν από τις δρακόντειες περικοπές που ήθελαν οι εξτρεμιστές της δεξιάς», έκριναν ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, κι ο Χακίμ Τζέφρις, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωσή τους.

Η συμφωνία-πλαίσιο «ανοίγει τον δρόμο για να κάνει τις επόμενες εβδομάδες ενέργειες το Κογκρέσο  αναφορικά με τη προστασία των   χρηματοδοτήσεων που είναι σημαντικές προτεραιότητες για τον αμερικανικό λαό,  αλλά και για να αποφευχθεί το shutdown της κυβέρνησης», πρόσθεσαν.

Από την πλευρά του ο κ. Μπάιντεν τόνισε πως η συμφωνία αποτρέπει «βαθιές περικοπές σε προγράμματα στα οποία βασίζονται οικογένειες σκληρά εργαζόμενων, κι ανοίγει τον δρόμο για την υιοθέτηση νομοσχεδίων χρηματοδότησης για το σύνολο της χρονιάς που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του αμερικανικού λαού και είναι απαλλαγμένες από εξτρεμιστικές πολιτικές».

Ωστόσο, η συμφωνία ενδέχεται να εξαγριώσει τη σκληρή δεξιά φράξια της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων του κ. Τζόνσον στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μέλη της οποίας επιμένουν στην ανάγκη οι ΗΠΑ να σφίξουν το ζωνάρι ως προς τα δημοσιονομικά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.