Quantcast
Τσάπαλος: Γιατί οι συνταξιούχοι παίρνουν λιγότερο εφάπαξ και τι γίνεται με τις εισφορές - enikonomia.gr
share

Τσάπαλος: Γιατί οι συνταξιούχοι παίρνουν λιγότερο εφάπαξ και τι γίνεται με τις εισφορές

δημοσιεύτηκε:

Για τους λόγους για τους οποίους οι συνταξιούχοι παίρνουν εφάπαξ λιγότερο από όσο δικαιούνται αλλά και για το ποιος είναι ο λόγος που δεν λαμβάνουν ούτε και τις εισφορές πίσω ρωτήθηκε ο Εκπρόσωπος  Τύπου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ.

«Υπήρξε περικοπή μεγάλη με τον νόμο Κατρούγκαλου όσον αφορά στα εφάπαξ και τις επικουρικές. Και μάλιστα σε ποσοστό αρκετά μεγάλο όσον αφορά στις καταβαλλόμενες εισφορές των ανθρώπων αυτών προκειμένου να πάρουν τα εφάπαξ τους. Αυτή η πτυχή του νόμου Κατρούγκαλου δεν έχει ακόμα απαλειφθεί. Υπάρχει δημοσιονομικό κόστος προκειμένου αυτό να το πράξουμε» απάντησε  ο κ. Τσάπαλος. 

Και πρόσθεσε πως «έχουν απαλειφθεί άλλες βασικές πτυχές του νόμου Κατρούγκαλου οι οποίες ήταν και πάρα πολύ σκληρές για το σύνολο των Ελλήνων συνταξιούχων. Αυτό προϋποθέτει δημοσιονομικό χώρο. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει προκειμένου να το επαναφέρουμε» συμπλήρωσε. 

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

Τι προέβλεπε ο Νόμος Κατρούγκαλος για τις εισφορές

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με τον Νόμο Κατρούγκαλου, οι  ασφαλισμένοι αντί για εφάπαξ  θα παίρνουν πίσω τις εισφορές τους άτοκα και αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2013 και μετά.
Συνεπώς  εάν ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός παίρνουν λιγότερα από αυτά που πλήρωσαν.
Μάλιστα το δημοσίευμα της εφημερίδας “TA NEA” αναφερόταν  στον τρόπο υπολογισμού του εφάπαξ. Όπως επισημαίνεται, πέραν των 22  περικοπών που επέφερε ο Νόμος Κατρούγκαλου, άλλαξε επί τα χείρω τον τρόπο υπολογισμού  του εφάπαξ ( δημόσιος  και ιδιωτικός τομέας) με τη μείωση  να αγγίζει το 23%.Το εφάπαξ βαίνει μειούμενο για τα έτη συνταξιοδότησης  που συμπληρώνονται από 1/1/2024 και μετά καθώς οι  εισφορές πληρώνονται από το 2014 και εντεύθεν  στα Ταμεία  Πρόνοιας  του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα δεν έχουν ανταποδοτικότητα. Με την αλλαγή του υπολογισμού  ένας υπάλληλος  που συνταξιοδοτοτείται  με  35 ετία  θα πάρει δύο τμήματα  εφάπαξ  με τα εξής ποσά:
-Το πρώτο τμήμα του εφάπαξ  είναι για τα έτη έως το 2013 και θα υπολογιστεί με το 60%  του μέσου όρου  των μηνιαίων  αποδοχών της πενταετίας 2009-2013 επί τα έτη ασφάλισης  έως το 2013.
-Το δεύτερο τμήμα  του εφάπαξ θα είναι  η επιστροφή εισφορών που πλήρωσε από το 2014 έως το 2023  χωρίς τόκο.
Στελέχη  της κοινωνικής ασφάλισης τονίζουν  ότι το σύστημα από το 2014 και μετά  είναι με νοητή κεφαλοποίηση  και όλα τα  αποθεματικά των Ταμείων Πρόνοιας μαζεύονται σε έναν κοινό “κουμπαρά” του ΕΤΕΑΕΠ  που σήμερα φτάνει περίπου στα 4 δισ ευρώ .Από αυτόν τον “κουμπαρά”  περιμένουν να πάρουν εφάπαξ οι σημερινοί εργαζόμενοι  που έχουν ήδη μια 25ετία-30 ετία  κρατήσεων για εφάπαξ  ενώ οι νεότεροι καλούνται να πληρώνουν για την ίδια παροχή ( σε ορισμένα επαγγέλματα) που δεν  θα την λάβουν ποτέ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.