Quantcast
Ισραήλ: Στα τάρταρα το Χρηματιστήριο, μετά την εισβολή της Χαμάς - enikonomia.gr
share

Ισραήλ: Στα τάρταρα το Χρηματιστήριο, μετά την εισβολή της Χαμάς

δημοσιεύτηκε:

Στα Τάρταρα έπεσε σήμερα το Χρηματιστήριο στο Ισραήλ, καθώς οιναγορές άνοιξαν παρά το γεγονός ότι η χώρα κηρύχτηκε το μεσημέρι σε εμπόλεμη κατάσταση. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν με πτώση σχεδόν 7%.

Η εισβολή της Χαμάς και ο πόλεμος που είναι πλέον σε εξέλιξη ήταν λογικό να έχει αρνητικές συνέπιες στις αγορές της χώρας, ενώ αύριο εν μέσω των σκιών του πολέμου θα ανοίξουν και τα Χρηματιστήρια στον υπόλοιπο κόσμο. Στο Ισραήλ αργία είναι η ημέρα του Σαββάτου.

Ειδικότερα, το Χρηματιστήριο κατέγραψε απώλειες 6,47%, με πτώση 9% των τραπεζικών μετοχών και με τζίρο 2,2 δισεκατομμυρίων σέκελ (573 εκατομμύρια δολάρια). Οι τιμές των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά περίπου 3%.

Η αγορά συναλλάγματος παραμένει κλειστή τις Κυριακές. Ως εκ τούτου παράγοντες τις αγορές εκτιμούν ότι το σέκελ, το οποίο έχει ήδη υποχωρήσει σε χαμηλό έτους λόγω ενός εξαιρετικά αμφισβητούμενου κυβερνητικού σχεδίου για αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος, θα αποδυναμωθεί ακόμα περισσότερο αύριο.

«Αυτός ο γύρος βίας αναμένεται να είναι πιο παρατεταμένος και σοβαρός από τους προηγούμενους, έχοντας σαφώς πιο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία και στον δημοσιονομικό προϋπολογισμό», υπογράμμισε στο Reuters, ο Τζόναθαν Κατς, επικεφαλής οικονομολόγος της Leader Capital Markets.

Ο υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ Μπέζαλελ Σμότριτς είπε ότι έδωσε εντολή στους επικεφαλής των τμημάτων του υπουργείου να παράσχουν γρήγορα τους προϋπολογισμούς που απαιτούνται για τη διαχείριση του πολέμου.

Η Τράπεζα του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκτιμηθεί η οικονομική ζημιά από τη σύγκρουση, αλλά επεσήμανε ότι ο πόλεμος των 50 ημερών με την Χαμάς στη Γάζα το 2014, προκάλεσε ζημιές 3,5 δισεκατομμυρίων σέκελ, ή 0,3% του ΑΕΠ. Η κεντρική τράπεζα, πριν από τον πόλεμο είχε προβλέψειανάπτυξη 3% το 2023 για το Ισραήλ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.