Quantcast
Κλιματική αλλαγή: Στα δικαστήρια κατά της TotalEnergies προσφεύγει ένας αγρότης -Τι συνέβη - enikonomia.gr
share

Κλιματική αλλαγή: Στα δικαστήρια κατά της TotalEnergies προσφεύγει ένας αγρότης -Τι συνέβη

δημοσιεύτηκε:

Στα δικαστήρια κατά της γαλλικής  TotalEnergies προσέφυγε ένας Βέλγος αγρότης προκειμένου να του καταβληθεί αποζημίωση για τις ζημιές που υπέστη το αγρόκτημά του  λόγω  της κλιματικής αλλαγής  αλλά και να εκδοθεί δικαστικό ένταλμα εις βάρος της πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου  για να σταματήσει τις επενδύσεις σε νέα έργα ορυκτών καυσίμων.

Η αγωγή αυτή κατατέθηκε στο εμποροδικείο της Τουρνέ και είναι η πρώτη που σχετίζεται με  με την κλιματική αλλαγή  και που στοχοθετεί πολυεθνική εταιρεία. Ακολουθεί την υπόθεση ομαδικής προσφυγής στην οποία χιλιάδες πολίτες κατάθεσαν αγωγή εις βάρος της βελγικής κυβέρνησης ζητώντας αυστηρότερες περικοπές των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και δικαιώθηκαν.

Η θέση της TotalEnergies

Ωστόσο ο εκπρόσωπος της TotalEnergies αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση. Ο Ιζ Φαλί που εκτρέφει βοοειδή στην κοινότητα Λεσίν υποστήριξε πως, ως μια από τις 20 πρώτες εταιρείες στον κόσμο με τις μεγαλύτερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, η TotalEnergies ευθύνεται εν μέρει για τις ζημιές που υπέστη η επιχείρησή του εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων κατά το διάστημα 2016-2022.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου, οι αλλεπάλληλες ξηρασίες μείωσαν τη σοδειά στους βοσκοτόπους του, όπου καλλιεργεί τροφή για τα ζώα του, αναγκάζοντάς τον έτσι να την αγοράζει και, εν τέλει, να περιορίσει τον αριθμό των ζώων που εκτρέφει.

«Η εργασία μας εξαρτάται απολύτως από το κλίμα » , δήλωσε ο Φαλί στο Reuters.

Όπως  υποστήριξε ο ίδιος, η TotalEnergies δεν συμμορφώθηκε  με τον βελγικό νόμο που ορίζει ότι όποιος προκαλεί ζημιά θα  πρέπει να αποζημιώνει.

Το επιχείρημα αυτό είναι παρόμοιο με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε κατά της βελγικής κυβέρνησης στην άλλη αγωγή που σχετίζονταν με την κλιματική αλλαγή. Ο Φαλί και τρεις ακτιβιστικές Οργανώσεις που συμμετέχουν στην υπόθεση επιδιώκουν την έκδοση δικαστικού εντάλματος που θα υποχρεώνει την TotalEnergies να αναθεωρήσει το επιχειρηματικό της σχέδιο.

Τα αιτήματα των αγροτών

Ένα από τα αιτήματά τους είναι η εταιρεία να αναστείλει άμεσα τις επενδύσεις σε νέα έργα ορυκτών καυσίμων και να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου κατά 47% έκαστη μέχρι το 2030.

Επίσης ζητούν αποζημίωση, την οποία, αν λάβουν, ο Φαλί σκοπεύει να την δωρίσει σε μια οργάνωση βιώσιμης γεωργίας του Βελγίου.

Η υπόθεση αυτή εντάσσεται σε μια σειρά από αυξανόμενες δικαστικές προσφυγές που αφορούν την κλιματική αλλαγή. Ενδεικτικό είναι ότι μέχρι το τέλος του 2022 είχαν κατατεθεί 2.180 τέτοιες υποθέσεις.

Η αγωγή του Φαλί, ωστόσο, είναι ασυνήθιστη επειδή επιδιώκει να καταστήσει υπόλογη για την κλιματική αλλαγή μια εταιρεία σε μια χώρα διαφορετική από την έδρα της.

Η TotalEnergies εδρεύει στο Παρίσι.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.