Quantcast
Nέα έρευνα στις ΗΠΑ: Γιατί το να φας ένα ψάρι του γλυκού νερού ισοδυναμεί με το να πίνεις επί 1 μήνα μολυσμένο νερό - enikonomia.gr
share

Nέα έρευνα στις ΗΠΑ: Γιατί το να φας ένα ψάρι του γλυκού νερού ισοδυναμεί με το να πίνεις επί 1 μήνα μολυσμένο νερό

δημοσιεύτηκε:

Νέα έρευνα  αποκαλύπτει πως το να φάει κανείς ένα ψάρι που έχει αλιευθεί στις λίμνες ή στους ποταμούς των ΗΠΑ, αυτό ισοδυναμεί με το να πίνει επί 1 μήνα νερό μολυσμένο με τους λεγόμενους «αιώνιους» ρυπαντές, τις PFAS (υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες).

Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίστηκαν σε 500 δείγματα τα οποία ελήφθησαν από το 2013 ως το 2015 από τις λίμνες και τους ποταμούς των ΗΠΑ.  Οι PFAS είναι  χημικά προϊόντα δημιουργήθηκαν το 1940 προκειμένου να αντιστέκονται στο νερό και τη θερμότητα και τα οποία μπορεί κανείς να τα βρει στις αντικολλητικές επενδύσεις, στα υφάσματα, ή στις συσκευασίες τροφίμων. Το γεγονός ότι αυτές οι PFAS δεν καταστρέφονται σημαίνει ότι έχουν συσσωρευθεί με τον καιρό στον αέρα, στο έδαφος και στα ύδατα των λιμνών και των ποταμών, στην τροφή, μέχρι και στο ανθρώπινο σώμα.

Η έρευνα

Το να φάει κανείς ένα ψάρι γλυκού νερού, αυτό ισοδυναμεί με το να πίνει επί 1 μήνα νερό μολυσμένο στο επίπεδο των 48 μερών PFΑS ανά δισεκατομμύριο δισεκατομμυρίων. Το νερό θεωρείται πόσιμο αν δεν περιέχει περισσότερο από 0,2 μέρη PFOS ανά δισεκατομμύριο δισεκατομμυρίων, σύμφωνα με τη νέα σύσταση της αμερικανικής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (EPA).  Η αναλογία των PFAS, που διαπιστώνεται στα ψάρια του γλυκού νερού που αλιεύονται στη φύση, αποδείχθηκε 278 φορές πιο αυξημένη από αυτή που διαπιστώνεται στα ψάρια ιχθυοτροφείου που πωλούνται στο εμπόριο. «Δεν μπορώ πια να δω ένα ψάρι χωρίς να σκεφτώ πόσο μολυσμένο είναι από PFAS», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο  επιστήμονας της μη κυβερνητικής οργάνωσης Environmental Working Group, Ντέιβιντ Άντριους που διεξήγαγε τη μελέτη. Η διαπίστωση είναι «ιδιαίτερα ανησυχητική λόγω του αντίκτυπου που υφίστανται οι μη προνομιούχες κοινότητες που καταναλώνουν ψάρι ως πηγή πρωτεΐνης ή για κοινωνικοπολιτισμικούς λόγους», συνέχισε. «Η έρευνα αυτή με κάνει να θυμώνω πολύ διότι οι κοινωνίες που κατασκευάζουν και χρησιμοποιούν τις PFAS έχουν μολύνει τον πλανήτη χωρίς να αναλαμβάνουν την ευθύνη», υπογράμμισε.

Για τον ερευνητή, Πάτριν Μπερν που εργάζεται στο βρετανικό πανεπιστήμιο Τζον Μουρς του Λίβερπουλ και ασχολείται με θέματα  περιβαλλοντικής μόλυνσης οι PFAS είναι «πιθανόν η μεγαλύτερη χημική απειλή για το ανθρώπινο είδος κατά τον 21ο αιώνα». «Αυτή η μελέτη είναι σημαντική επειδή παρέχει την πρώτη απόδειξη της εκτεταμένης μετάδοσης των PFAS απ’ ευθείας από τα ψάρια στον άνθρωπο», δήλωσε.

Η μελέτη δημοσιεύεται μετά την πρωτοβουλία της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας, οι οποίες υπέβαλαν την περασμένη Παρασκευή στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Χημικών Προϊόντων πρόταση για την απαγόρευση των PFAS. Η πρόταση αυτή αποτελεί προέκταση της διαπίστωσης των πέντε χωρών, σύμφωνα με την οποία η χρήση των PFAS δεν ελέγχεται επαρκώς

Οι εκκλήσεις

Όλο περισσότερες εκκλήσεις έχουν γίνει για να αυστηροποιηθεί περαιτέρω το πλαίσιο της χρήσης των PFAS που  είναι βλαβερές για την υγεία,  καθώς  έχουν επιπτώσεις στο ήπαρ, αυξάνουν τη χοληστερίνη, μειώνουν την ανοσολογική απόκριση αλλά και εμφανίζουν πολλά, διάφορα είδη  καρκίνων.

Το μέσο ποσοστό μόλυνσης ήταν 9,5 μικρογραμμάρια ανά κιλό, σύμφωνα με τη μελέτη  που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Environmental Research. Στο σύνολο των μολυσμένων δειγμάτων, τα 3/4  ήταν PFOS, ένας από τους πιο συνηθισμένους και πιο βλαβερούς ρυπαντές μεταξύ των χιλιάδων που αποτελούν τις PFAS.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.