Quantcast
O ΟΟΣΑ αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 -Tι λέει για την Ερυθρά Θάλασσα - enikonomia.gr
share

O ΟΟΣΑ αναθεωρεί ανοδικά την πρόβλεψη για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024 -Tι λέει για την Ερυθρά Θάλασσα

δημοσιεύτηκε:

Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη  του 2024, ωστόσο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για νέα  αύξηση του πληθωρισμού, εάν συνεχιστούν οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Εάν δεν προκύψει ένα νέο απρόβλεπτο γεωπολιτικό σοκ, τότε η παγκόσμια ανάπτυξη  εκτιμάται πως θα είναι ισχυρότερη σε σχέση με τις προηγούμενες προβλέψεις του ΟΟΣΑ : το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,9% συγκριτικά με 2,7%, που ήταν η εκτίμηση του Νοεμβρίου.

 Για την Ερυθρά Θάλασσα

Ο Οργανισμός παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα,  καθώς είναι βασικό σημείο διέλευσης του παγκόσμιου εμπορίου με περίπου το 12% της κίνησης. Η κίνηση στο σημείο αυτό, που διαταράχθηκε σοβαρά από τα μέσα Νοεμβρίου λόγων των επιθέσεων των ανταρτών ως υποστήριξη στους Παλαιστινίους, έχει μειωθεί κατά 30% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Για να διαφύγουν τον κίνδυνο, τα πλοία παρακάμπτουν την περιοχή αυτή και κάνουν τον περίπλου της Αφρικής περνώντας από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, όπως η εταιρία μεταφορών CMA-CGM, που την Παρασκευή ανακοίνωσε την εκ νέου αναστολή της διέλευσης των πλοίων της από την Ερυθρά Θάλασσα. Η διαδρομή αυτή, μακρύτερη και πιο δαπανηρή, αναμένεται να επηρεάσει τις τιμές των προϊόντων, εκτός των προβλημάτων που έχουν ήδη προκληθεί στις αλυσίδες παραγωγής στην Ευρώπη.

«Εάν αυτό συνεχιστεί», η αύξηση στο κόστος των θαλάσσιων μεταφορών αναμένεται να οδηγήσει σε άνοδο τον πληθωρισμό το 2024, κατά 0,4 της μονάδας, μετά από περίπου ένα έτος στις ανεπτυγμένες χώρες, εκτιμά  ο ΟΟΣΑ στην τριμηνιαία έκθεσή του.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.