Quantcast
Πετρέλαιο: Την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Απρίλιο καταγράφει η τιμή του - Αυτό είναι το πιο εφιαλτικό σενάριο - enikonomia.gr
share

Πετρέλαιο: Την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Απρίλιο καταγράφει η τιμή του – Αυτό είναι το πιο εφιαλτικό σενάριο

δημοσιεύτηκε:

Τη  μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Απρίλιο κατέγραψε σήμερα η τιμή του αργού πετρελαίου εν μέσω του πολέμου μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ. Όπως έδειξαν τα στοιχεία του πίνακα του investing.com, η τιμή του brent άγγιξε στις 3.37 μμ σχεδόν τα 90 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας μια αύξηση της τάξεως του 4,17%. Δηλαδή σήμερα η τιμή του πετρελαίου ανήλθε στα 89,59 δολάρια το βαρέλι από 86 δολάρια το βαρέλι που ήταν στο χθεσινό  κλείσιμο. Αυτό συνέβη για δύο λόγους:

  • Χθες οι Αμερικανοί επέβαλαν  για πρώτη φορά κυρώσεις σε 2 πετρελαϊκές εταιρείες που μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο σε τιμή πάνω από το πλαφόν 60 δολαρίων που έχει επιβάλει το G7 .Υπάρχει το πλαφόν από πέρυσι αλλά οι πρώτες κυρώσεις επιβλήθηκαν χθες.
  • Η  δήλωση που έκανε ο Ιρανός υπουργός  Εξωτερικών, Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν  πως εάν οι Ισραηλινοί επιχειρήσουν εισβολή θα  έχουν να αντιμετωπίσουν πολλά μέτωπα γύρω τους, επιδείνωσε την ατμόσφαιρα.

Σημειώνεται δε πως η μέση τιμή του αργού πετρελαίου τις τελευταίες ημέρες διαμορφώνονταν μεταξύ 85.18 και 80.69 δολάρια το βαρέλι.

Δείτε αναλυτικά τον πίνακα του investing.com 

 

 

Πετρέλαιο: Τα σενάρια για  την τιμή του – Μπορεί να φτάσει και τα 150 δολάρια και το βαρέλι

Αξιοσημείωτο είναι πως η τιμή του αργού πετρελαίου θα μπορούσε να φτάσει και στα 150 δολάρια το βαρέλι και να μειωθεί σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια η παγκόσμια οικονομική παραγωγή, σε περίπτωση κλιμάκωσης του πολέμου του Ισραήλ με τη Χαμάς, όπως μετέδωσε το financialpost.com επικαλούμενο σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.  Αυτό είναι το πιο εφιαλτικό σενάριο από τα άλλα δύο σενάρια  σε περίπτωση που κλιμακωθεί ο πόλεμος.

Δηλαδή το πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 64 δολάρια το βαρέλι, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα χάσει 1 μονάδα, δηλαδή θα χαθούν 1 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματική αξία. Αυτό σημαίνει πως πάρα πολλές περιοχές του πλανήτη θα πέσουν σε ύφεση και ο πληθυσμός θα αυξηθεί κατά 1,2 μονάδες.

Τα άλλα δύο σενάρια του Bloomberg  είναι τα εξής:

 Η τιμή του πετρελαίου θα ανέλθει στα  93 δολάρια το βαρέλι

Αν περιοριστούν οι συγκρούσεις στην Γάζα, τα πάντα  είναι διαχειρίσιμα. Το πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 4 δολάρια το βαρέλι, δηλαδή θα ανέλθει  περίπου στα 93 δολάρια το βαρέλι,  το παγκόσμιο ΑΕΠ θα χάσει 0,1 μονάδα και ο πληθωρισμός θα αυξηθεί 0,1 μονάδα.

 Η τιμή του πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα  97 δολάρια το βαρέλι

Αυτό το σενάριο σύμφωνα με τους Αμερικανούς ονομάζεται ” πόλεμος δια αντιπροσώπων” και αυτό προβλέπει τα εξής:

Οι συρράξεις θα  κλιμακωθούν και στο γειτονικό Λίβανο και στη Συρία και εκεί υπάρχουν ένοπλες δυνάμεις που χρηματοδοτούνται από το Ιράν. Εάν επικρατήσει αυτό το σενάριο, τότε πετρέλαιο θα αυξηθεί κατά 8 δολάρια το βαρέλι  και ανέλθει περίπου στα 97 δολάρια. Θα μειωθεί το παγκόσμιο ΑΕΠ κατά 0,3 μονάδες  δηλαδή θα χαθούν 300 δισ. ευρώ  και θα αυξηθεί ο πληθωρισμός κατά 0,2 μονάδες.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.