Quantcast
Πορτογαλία: Χάος στα αεροδρόμια από τις απεργίες του προσωπικού εδάφους - enikonomia.gr
share

Πορτογαλία: Χάος στα αεροδρόμια από τις απεργίες του προσωπικού εδάφους

δημοσιεύτηκε:

Περίπου 100 πτήσεις ακυρώθηκαν σήμερα στα αεροδρόμια της Λισαβόνας και του Πόρτο από τις απεργίες του προσωπικού εδάφους που προβλέπεται να διαρκέσουν ως την Κυριακή το βράδυ, σύμφωνα με την εταιρεία διαχείρισης των πορτογαλικών αεροδρομίων (ANA).

Η αεροπορική εταιρεία Easyjet είναι αυτή που επηρεάστηκε περισσότερο, αφού αποφάσισε να ακυρώσει χθες, Πέμπτη, αρκετές πτήσεις άφιξης ή αναχώρησης από τα δύο βασικά αεροδρόμια της Πορτογαλίας λόγω αυτών των κινητοποιήσεων στους κόλπους της εταιρείας Portway, που είναι θυγατρική της ANA.

Στη Λισαβόνα “επικρατεί ηρεμία”, καθώς η πλειονότητα των επιβατών των πτήσεων που ακυρώθηκαν είχαν ενημερωθεί εκ των προτέρων, δήλωσε στο AFP εκπρόσωπος της ANA.

Σύμφωνα με τα συνδικάτα, η απεργία αυτή των εργαζομένων της Portway τηρήθηκε κατά 90% στο αεροδρόμιο της Λισαβόνας και κατά 85% σε αυτό του Πόρτο. Η κινητοποίηση αυτή επηρέασε σε μικρότερο βαθμό τα αεροδρόμια της Φουνσάλ, στην Μαδέρα, και της Φάρο, στην τουριστική περιφέρεια Αλγκάρβε, στη νότια Πορτογαλία.

Οι απεργοί ζητούν “άμεση αύξηση των μισθών” που θα επιτρέψει στους εργαζομένους να “ξαναβρούν την αγοραστική τους δύναμη”, σύμφωνα με ανακοίνωση του εθνικού συνδικάτου εργαζομένων της πολιτικής αεροπορίας (SINTAC), που προκήρυξε τις απεργίες.

Συνδικαλιστικά στελέχη κατηγορούν κυρίως την επιχείρηση ότι εμποδίζει την εξέλιξη της σταδιοδρομίας και δεν σέβεται το εργατικό δίκαιο όσον αφορά τις αποδοχές για τις ημέρες αργίας.

Η Portway, η οποία απασχολεί περίπου 2.500 ανθρώπους, ανήκει κατά 100% στην ANA, θυγατρική του γαλλικού ομίλου Vinci, ο οποίος είχε λάβει το 2013 την παραχώρηση των πορτογαλικών αεροδρομίων.

Η εταιρεία κρίνει σε ανακοίνωσή της την απεργία αυτή “ανεύθυνη” καθώς γίνεται “σε μια στιγμής έντονης δραστηριότητας για τις αερομεταφορές και τον τουρισμό”, μια από τις βασικές κινητήριες δυνάμεις της πορτογαλικής οικονομίας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.