Quantcast
Ρωσία: "Μαχαίρι" στην παραγωγή πετρελαίου - Πώς επηρεάζονται οι τιμές - enikonomia.gr
share

Ρωσία: “Μαχαίρι” στην παραγωγή πετρελαίου – Πώς επηρεάζονται οι τιμές

δημοσιεύτηκε:

Στη μείωση παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια σε ημερήσια βάση ή κατά περίπου κατά 5% της παραγωγής θα προχωρήσει τον Μάρτιο η Ρωσία.

Αυτό ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντρ Νόβακ καθώς η Δύση επέβαλε πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου αλλά και των ρωσικών πετρελαϊκών προϊόντων.

«Αυτή τη στιγμή πουλάμε πλήρως όλο τον όγκο του παραγόμενου πετρελαίου, ωστόσο, όπως έχουμε δηλώσει νωρίτερα, δεν θα πουλάμε πετρέλαιο σε αυτούς που άμεσα ή έμμεσα προσυπογράφουν τις Αρχές της οροφής τιμών»  επεσήμανε ο Νόβακ.

Η αντίδραση της Ρωσίας

«Σχετικά μ’ αυτό, η Ρωσία θα μειώσει εθελοντικά την παραγωγή τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση των αγοραίων σχέσεων», πρόσθεσε.

Οι τιμές του brent αυξήθηκαν μετά την είδηση για περικοπές στην παραγωγή από τη Ρωσία που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγός πετρελαίου στην κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία. Κατέγραψαν αύξηση πάνω από 2% σε μια ημέρα φθάνοντας τα 86,36 δολάρια το βαρέλι.

«Η Ρωσία πιστεύει πως ο μηχανισμός της “οροφής τιμών” στις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων αποτελεί παρέμβαση στις αγοραίες σχέσεις και συνέχιση της καταστροφικής ενεργειακής πολιτικής των χωρών της συλλογικής Δύσης» τόνισε ο Νόβακ.

Η ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή αψήφησε τις πολυάριθμες προβλέψεις ότι θα μειωθεί μετά τις δυτικές κυρώσεις λόγω της Ουκρανίας και σημείωσε πέρυσι αύξηση κατά 2% φθάνοντας στους 535 εκατ. τόνους (10,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα) χάρη σε ένα άλμα των πωλήσεων στην Ασία, ιδιαίτερα στην Ινδία και την Κίνα.

Εντούτοις, μετά τις νέες κυρώσεις από τη Δύση, η Ρωσία βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερες προκλήσεις για να διατηρήσει την πετρελαϊκή παραγωγή της, η οποία αποτελεί σημαντική πηγή εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.