Quantcast
Ρωσικό πετρέλαιο: Έρχεται προεδρικό διάταγμα από το Κρεμλίνο για το πλαφόν -Τι θα προβλέπει - enikonomia.gr
share

Ρωσικό πετρέλαιο: Έρχεται προεδρικό διάταγμα από το Κρεμλίνο για το πλαφόν -Τι θα προβλέπει

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται προεδρικό διάταγμα από το Κρεμλίνο για το ρωσικό πετρέλαιο. Όπως μεταδίδει το canadatoday.news που επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg, τo Κρεμλίνο συντάσσει προεδρικό διάταγμα σύμφωνα με το οποίο θα απαγορεύεται οι ρωσικές εταιρείες και οι έμποροι που αγοράζουν πετρέλαιο της χώρας να το πωλούν σε όποιον συμμετέχει στον μηχανισμό επιβολής πλαφόν στο ρωσικό αργό.

Τι θα προβλέπει το διάταγμα

Μάλιστα πηγή που γνωρίζει το θέμα είπε πως, το εν λόγω διάταγμα θα απαγορεύσει τις συναλλαγές με εταιρείες και χώρες που θα συμμετέχουν στον μηχανισμό αυτό, χωρίς ωστόσο να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για το πώς θα γίνει αυτό.

Ουσιαστικά με το διάταγμα αυτό, δεν θα επιτρέπεται να γίνει καμία αναφορά σε ανώτατο όριο τιμής σε συμβόλαια για το ρωσικό αργό πετρέλαιο  ή προϊόντα και θα απαγορεύεται να γίνονται  χρεώσεις στις χώρες που υιοθετούν τους περιορισμούς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση αγωνίζεται για να συμφωνήσει για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή οι διπλωμάτες της ΕΕ διέκοψαν τις συνομιλίες για το προτεινόμενο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, περίπου στα 65 δολαρίων το βαρέλι . Το όριο αυτό ήταν πολύ πιο υψηλό  από την τρέχουσα τιμή του κύριου εξαγωγικού αργού της Ρωσίας. Ωστόσο οι συνομιλίες αναβλήθηκαν για τη Δευτέρα.

Η Μόσχα και ο ρόλος της Ινδίας και της Τουρκίας 

Η Μόσχα δεν θα προμηθεύει ενέργεια σε όσους συμφωνήσουν για το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, είχε ξεκαθαρίσει πρόσφατα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Ωστόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ είχε επισημάνει πως, η χώρα θα ανακατευθύνει την προσφορά πετρελαίου της σε «εταίρους προσανατολισμένους στην αγορά» ή θα μειώσει την παραγωγή.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως δεν τάσσονται υπέρ της ιδέας στο να υπάρξει μηχανισμός για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο  οι χώρες όπως η Ινδία, η Τουρκία άλλοι και μεγάλοι αγοραστές. Σε αυτό το στάδιο φαίνεται πως δεν έχουν πρόβλημα να συνεχίσουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο καθώς μέχρι στιγμής η τελευταία πρόταση θέτει το πλαφόν πάνω από τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.