Quantcast
Silicon Valley Bank: Πόσα χρήματα έχασαν οι τραπεζικές μετοχές μέσα σε 2 ημέρες - enikonomia.gr
share

Silicon Valley Bank: Πόσα χρήματα έχασαν οι τραπεζικές μετοχές μέσα σε 2 ημέρες

δημοσιεύτηκε:

Συνολικά 465 δισ. δολάρια έχασαν μέσα σε 2 ημέρες οι χρηματοοικονομικές μετοχές παγκοσμίως καθώς οι επενδυτές περιόρισαν τις θέσεις τους σε θέματα δανείων τραπεζών από τη Νέα Υόρκη έως την Ιαπωνία μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Μάλιστα σύμφωνα με το  www.livemint.com που επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg ο χρηματοπιστωτικός  δείκτης  MSCI για την Ασία – Ειρηνικό υποχώρησε σήμερα στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 29 Νοεμβρίου καθώς η πτώση άγγιξε και το 2,7%.

Η μετοχή Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. κατέγραψε πτώση έως και 8,3% στην Ιαπωνία, ενώ η μετοχή της  νοτιοκορεατικής  Hana Financial Group Inc  σημείωσε πτώση 4,7% και η ANZ Group Holdings Ltd. έχασε το 2,8% της αξίας.

 Οι ανησυχίες

Πάντως υπάρχουν ανησυχίες πως η κατάρρευση της  SVB θα μπορούσε να έχει αντίκτυπο στις  χρηματοοικονομικές εταιρείες στις οποίες έχουν γίνει επενδύσεις ομολόγων.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως  από την Παρασκευή έχει πέσει σχεδόν κατά 465 δισ. δολάρια η συνολική χρηματιστηριακή αξία των εταιρειών που περιλαμβάνονται στον  δείκτη MSCI World Financials Index και στον δείκτη  MSCI EM Financials Index. Τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν την Δευτέρα οι περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ  καθώς ο δείκτη KBW Regional Banking Index  σημείωσε πτώση της τάξεως του  7,7% . Αυτή  ήταν μεγαλύτερη μείωση που έχει καταγραφεί από τον Ιούνιο του 2020.

Η μετοχή της  First Republic Bank  κατέγραψε  πτώση σχεδόν  73% και  είχε τις  μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των εταιρειών που συμπεριλαμβάνονται στον δείκτη MSCI World Financials Η Moody’s έθεσε όλες τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις  της τράπεζας  σε καθεστώς επανεξέτασης  για πιθανή υποβάθμιση.

Αλλά και οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών υποχώρησαν τη Δευτέρα. Mάλιστα η μετοχή της Credit Suisse Group AG υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό καθώς η πτώση άγγιξε έως και το 15%  εν μέσω των ανησυχιών  ότι θα υπάρξει ντόμινο από την κατάρρευση της  SVB. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η ελβετική τράπεζα ανακοίνωσε πως έχει εντοπίσει «σημαντικές αδυναμίες» σε προηγούμενες ανακοινώσεις και πως υιοθετεί ένα διορθωτικό σχέδιο

 

 

 

 

..

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.