Quantcast
Γνώριζαν οι κολοσσοί ότι το πετρέλαιο θα έκαιγε τον πλανήτη
share

Πετρέλαιο: Γιατί ο γγ του ΟΗΕ ζητεί τη δίωξη των πετρελαϊκών κολοσσών

δημοσιεύτηκε:

Την ανάγκη να διωχθούν οι πετρελαϊκοί κολοσσοί επειδή γνώριζαν ότι το πετρέλαιο θα «κατέκαιγε» τον πλανήτη επεσήμανε ο  Γενικός Γραμματέας  του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες μιλώντας  στο Φόρουμ του Νταβός.

«Ορισμένοι παραγωγοί ορυκτών πηγών ενέργειας γνώριζαν απόλυτα κατά τη δεκαετία του 1970 ότι το βασικό προϊόν τους θα κατέκαιγε τον πλανήτη. Όμως, όπως και η καπνοβιομηχανία, αγνόησε τα όσα γνώριζε. Ορισμένοι πετρελαϊκοί γίγαντες διέσπειραν μεγάλο ψέμα», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες .

Και συνέχισε λέγοντας πως οι καπνοβιομηχανίες δέχθηκαν να καταβάλουν 246 δισεκατομμύρια δολάρια το 1998 σε 46 αμερικανικές πολιτείες μέσα σε μία 25ετία  προκειμένου να καλύψουν το κόστος της περίθαλψης των παλιών καπνιστών.

Η ExxonMobil

Ήδη από την δεκαετία του 1980, η ExxonMobil είχε προβλέψει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη, σύμφωνα με μελέτες που είχαν διενεργήσει οι δικοί της επιστήμονες και οι οποίες συνέπεσαν με αυτό που συνέβη πολλές 10ετίες αργότερα. Αυτό το επιβεβαίωσε και μελέτη που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην επιθεώρηση Science.

Σύμφωνα με την μελέτη, η ExxonMobil αμφισβητούσε δημόσια αυτές τις επιστημονικές γνώσεις. «Σήμερα, οι παραγωγοί ορυκτών καυσίμων και όσοι τους υποστηρίζουν συνεχίζουν να αγωνίζονται για την αύξηση της παραγωγής, γνωρίζοντας ότι το οικονομικό τους μοντέλο είναι ασύμβατο με την επιβίωση της ανθρωπότητας», είπε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

«Αυτή η παράνοια ισοδυναμεί με επιστημονική φαντασία, την ώρα που γνωρίζουμε ότι η κατάρρευση των οικοσυστημάτων είναι ένα απόλυτο επιστημονικό γεγονός», είπε. «Φλερτάρουμε με την κλιματική καταστροφή», πρόσθεσε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.