Quantcast
Τουρκία: Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού - enikonomia.gr
share

Τουρκία: Νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται δεύτερη αύξηση εντός του έτους στον κατώτατο μισθό της Τουρκίας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση της χώρας, η Τουρκία αυξάνει τον κατώτατο μισθό επιπλέον κατά 34% αρχής γενομένης από την 1η Ιουλίου και αυτός διαμορφώνεται στις 11.402 λίρες ( ή αλλιώς 483 δολάρια) καθαρά κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο του πληθωρισμού.

Η διαδικασία της διαβούλευσης για τον κατώτατο μισθό μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών ολοκληρώθηκε, είπε ο υπουργός Εργασίας Βεντάτ Ισιχάν και ανακοίνωσε την παραπάνω αύξηση, όπως μετέδωσε το uk.finance.yahoo.com που επικαλείται δημοσίευμα των Reuters.

Για τον πληθωρισμό

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο πληθωρισμός της χώρας σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα των 24 ετών και ανήλθε στο 85,5% τον Οκτώβριο Αυτό ανάγκασε την  Άγκυρα να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 100% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους.

Ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε στο 39,6% τον Μάιο, καθώς η κυβέρνηση παρείχε δωρεάν φυσικό αέριο , αντισταθμίζοντας τις αυξήσεις των τιμών σε άλλα αγαθά.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως η αξία της λίρας της Τουρκίας έχει καταγράψει απώλειες επιπλέον 21% μέχρι στιγμής . Αυτό συνέβη κυρίως μετά τις εκλογές του Μαΐου. Η κεντρική τράπεζα δε θα συνεδριάσει την Πέμπτη για τη χάραξη πολιτικής της και αναμένεται να αυξήσει το επιτόκιο της από το 8,5% που είναι σήμερα.

Ο σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν

Ταυτόχρονα, ο σύμμαχος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε πως μερικά από τα «επώδυνα» μέτρα που λαμβάνονται είναι η αύξηση των επιτοκίων η οποία είναι αναγκαία για την σταθεροποίηση της τουρκικής οικονομίας, ενώ στις 22 Ιουνίου αναμένεται να αποφασίσει η κεντρική τράπεζα για το θέμα αυτό.

«Είναι γνωστή η άποψή μας  για τα επιτόκια και αυτή δεν έχει αλλάξει. Η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί πολιτική επιλογή που ζημιώνει την παραγωγή. Αλλά  ορισμένες φορές υπάρχουν βραχυπρόθεσμα επώδυνα μέτρα που πρέπει να λαμβάνει  η Τουρκία για την οικονομική σταθερότητα», δήλωσε ο ηγέτης του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης και εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Ταγίπ Ερντογάν άφησε να εννοηθεί πρόσφατα πως η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ενδέχεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό, παρά την αντίθεση στα υψηλά επιτόκια.

Σε αντίθεση με τις κλασικές οικονομικές θεωρίες, ο Ερντογάν θεωρεί ότι τα υψηλά επιτόκια ευνοούν τον πληθωρισμό, ο οποίος, πέραν του επίσημου ποσοστού του 40% , έχει ξεπεράσει το 100%, σύμφωνα με ανεξάρτητους οικονομολόγους.

Ο Ερντογάν ανάγκασε τα τελευταία χρόνια την κεντρική τράπεζα να μειώσει κατ΄επανάληψη το βασικό επιτόκιο, συμβάλλοντας έτσι στην πτώση τη τουρκικής λίρας, που έχει χάσει άνω του 80% της αξίας σε σχέση με το δολάριο την τελευταία πενταετία.

Όμως, μετά την επανεκλογή του, ο Ερντογάν άφησε να εννοηθεί πως  υπάρχει πιθανότητα επιστροφής σε συμβατικότερες πολιτικές και όρισε τον πρώην οικονομολόγο της Merrill Lynch, τον Μεχμέτ Σιμσέκ ως  υπουργό Οικονομίας και ένα πρώην στέλεχος της Wall Street, την Χαφιζέ Γκέι Ερκάν ως  επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.