Quantcast
Τραμπ: Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα μπορεί να μετατεθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές - enikonomia.gr
share

Τραμπ: Η εμπορική συμφωνία με την Κίνα μπορεί να μετατεθεί μετά τις αμερικανικές εκλογές

δημοσιεύτηκε:

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι η σύναψη εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα ίσως χρειαστεί να μετατεθεί για μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2020, μειώνοντας τις ελπίδες ότι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου θα καταλήξουν σύντομα σε μια συμφωνία ώστε να χαλαρώσει ο καταστροφικός εμπορικός πόλεμός τους.

«Δεν έχω θέσει κάποια διορία, όχι», είπε ο Τραμπ μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Λονδίνο. «Κατά κάποιο τρόπο, μου αρέσει η ιδέα να περιμένω μέχρι μετά τις εκλογές (στις ΗΠΑ), αλλά εκείνοι θέλουν μια συμφωνία τώρα και θα δούμε αν η συμφωνία θα είναι η σωστή– πρέπει να είναι σωστή», επέμεινε.

Μετά τις δηλώσεις αυτές, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέγραψε πτώση, με τον δείκτη Standard & Poor’s 500 να υποχωρεί κατά 1,22%, τη μεγαλύτερη πτώση του σε διάστημα σχεδόν δύο μηνών.

Παρά τα σχόλια του Τραμπ, λίγο νωρίτερα πηγές στο Πεκίνο και την Ουάσινγκτον ανέφεραν ότι οι δύο χώρες έχουν κάνει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις τους αλλά ακόμη διαφωνούν για το αν οι αμερικανοί δασμοί στα κινεζικά προϊόντα θα αρθούν άμεσα αλλά και για τον όγκο των αμερικανικών αγροτικών προϊόντων που θα πρέπει αγοράζουν οι Κινέζοι στο πλαίσιο της «πρώτης φάσης» της συμφωνίας.

«Η κινεζική πλευρά πρέπει να έχει μια τέτοια απαίτηση (σ.σ. περί άρσης των δασμών) επειδή έχει υποσχεθεί ότι θα αυξηθούν οι αγορές αγροτικών προϊόντων. Κατά κάποιο τρόπο πρόκειται για συναλλαγή», είπε μια κινεζική πηγή που συμβουλεύει το Πεκίνο στις διαπραγματεύσεις αυτές.

Μια πηγή που εδρεύει στην Ουάσινγκτον είπε ότι οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να άρουν ορισμένους δασμούς αλλά θέλουν σε αντάλλαγμα να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις η Κίνα ώστε να περιοριστεί η υποχρεωτική μεταφορά αμερικανικής τεχνολογίας σε κινεζικές εταιρείες.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.