Quantcast
Τράπεζα της Αγγλίας (BoE): Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη η σημερινή αύξηση των επιτοκίων - enikonomia.gr
share

Τράπεζα της Αγγλίας (BoE): Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη η σημερινή αύξηση των επιτοκίων

δημοσιεύτηκε:

Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ήταν η σημερινή αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας (BoE). Η κεντρική Τράπεζα της Βρετανίας, αύξησε σήμερα τα επιτόκια της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα, δηλαδή στο 5% από το 4,5% που ήταν προηγουμένως. Αυτή είναι 13η συνεχόμενη αύξηση που γίνεται στα επιτόκια και αυτό συνέβη επειδή ο πληθωρισμός Βρετανίας θα χρειαστεί περισσότερο χρονικό διάστημα για να υποχωρήσει από όσο υπολογιζόταν.

Οι εκτιμήσεις 

Νωρίτερα όπως μετέδωσε το Reuters .com η  Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας τάχθηκε με ψήφους 7 προς 2 υπέρ της αύξησης του βασικού επιτοκίου στο 5% από το 4,5%. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό που καταγράφεται από το 2008 αλλά είναι και η μεγαλύτερη αύξηση που καταγράφεται από τον Φεβρουάριο.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε σχετική έρευνα του Reuters ανέμεναν μια αύξηση στο 4,75%, οι αγορές στο 5%, ενώ  οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της BoE είχαν δώσει ελάχιστες ενδείξεις ότι τα επιτόκια θα αυξάνονταν σήμερα κατά μισή μονάδα.

Για τον πληθωρισμό 

Μεταξύ άλλων, το πρακτορείο αναφέρεται και στον πληθωρισμό  της Βρετανίας. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος στο 8,7% τον Μάιο και ο υποκείμενος πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από το 1992, όπως έδειξαν τα τελευταία επίσημα στοιχεία. Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα είχε προβλέψει πως ο πληθωρισμός θα μειωθεί λίγο πάνω από το επίπεδο του  5% μέχρι το τέλος του 2023 και πως θα ήταν κάτω από τον στόχο του 2% στις αρχές του 2025.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.