Quantcast
Αγορά ομολόγων: Με το βλέμμα στραμμένο στον Καναδά - enikonomia.gr
share

Αγορά ομολόγων: Με το βλέμμα στραμμένο στον Καναδά

δημοσιεύτηκε:

Η αγορά ομολόγων κινήθηκε σήμερα με το βλέμμα στραμμένο στην αυριανή «ετυμηγορία» του καναδικού Οίκου Αξιολόγησης DBRS για την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας.

Η DBRS, με έδρα τον Καναδά, αναμένεται προχωρήσει στην προγραμματισμένη επανεξέταση του αξιόχρεου της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι ο συγκεκριμένος οίκος έχει τοποθετήσει την Ελλάδα μόλις μία βαθμίδα χαμηλότερα (στην ΒΒ) από την λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα με σταθερή προοπτική.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η αντιπαράθεση στο εσωτερικό της ΕΚΤ αναφορικά με τις νέες αυξήσεις των επιτοκίων. Ο Ιταλός Κεντρικός Τραπεζίτης Ignazio Visco δήλωσε χθες σε μία ομιλία του στη Ρώμη ότι δεν εκτιμά τις δηλώσεις των συναδέλφων μου για μελλοντικές και παρατεταμένες αυξήσεις επιτοκίων». Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ έχει προαναγγείλει ότι είναι πιθανό να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα στο 3% στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα.

Από την άλλη πλευρά ορισμένα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που πιέζουν για πιο επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων αντέδρασαν μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό του Φεβρουαρίου σε επίπεδα υψηλότερα από τα προβλεπόμενα ζητώντας ακόμη μεγαλύτερες αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο Ιταλός Κεντρικός Τραπεζίτης όπως και ο ‘Έλληνας ομόλογος του Γιάννης Στουρνάρας, ανήκουν στη λεγόμενη ομάδα των μετριοπαθών, η οποία προωθεί πιο συγκρατημένες αυξήσεις των επιτοκίων.

Στη δευτερογενή αγορά, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών (ΗΔΑΤ) ο όγκος των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 36 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς υποχώρησε ελαφρώς στο 4,45% από 4,49% χθες έναντι 2,63 % του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,82% από 1,85% που έκλεισε χθες.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/ δολ που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1.0554δολ.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.