Quantcast
Χρηματοοικονομικοί Οίκοι: Η εικόνα για τις ελληνικές τράπεζες - enikonomia.gr
share

Χρηματοοικονομικοί Οίκοι: Η εικόνα για τις ελληνικές τράπεζες

δημοσιεύτηκε:

Σε μπαράζ θετικών εκθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες προχωρούν οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι παρά το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις αγορές.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι οίκοι  δίνουν ιδιαίτερα υψηλά περιθώρια ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα με την JP Morgan να επισημαίνει ότι το “story” των ελληνικών τραπεζών είναι το πιο ελκυστικό στην Ευρώπη. Οι τράπεζες επανέρχονται στο προσκήνιο με τα αποτελέσματα εξαμήνου. Η γενική εικόνα ήταν άκρως θετική με τις εκτιμήσεις πλέον να αναθεωρούνται ανοδικά για το σύνολο της χρονιάς ενώ η σημαντική πρόοδος στην εξυγίανση των χαρτοφυλακίων συνοδεύτηκε από ενδυνάμωση της κερδοφορίας στο επαναλαμβανόμενο κομμάτι των εσόδων.

Οι συστημικές τράπεζες

Οι συστημικές τράπεζες παρουσίασαν ισχυρές επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο, καταγράφοντας συνολικά καθαρά κέρδη 2,365 δισ. ευρώ. Οι συστημικές τράπεζες παρουσιάζουν μονοψήφιο δείκτη μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, ένας στόχος που είχε τεθεί να επιτευχθεί στα τέλη του 2022.

Η αύξηση των βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 75 μονάδες βάση τον Σεπτέμβριο είναι θετική για το αξιόχρεο των τραπεζών (credit positive), αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, Moody’s.

Ενίσχυση έως και 700 εκατ. αναμένεται να έχουν οι ελληνικές τράπεζες στα επιτοκιακά έσοδα λόγω της νέας αύξησης των επιτοκίων, κατά 75 μονάδες βάσης, από την ΕΚΤ, σύμφωνα με τραπεζικούς παράγοντες.

Η αύξηση των επιτοκίων θα είναι ευνοϊκή για τις ελληνικές τράπεζες, με βελτίωση κατά 15% των εσόδων από τόκους για κάθε 100 μονάδες βάσης αύξησης των επιτοκίων, σημειώνει η Deutsche Bank .

Μία εξέλιξη που ενισχύει τις προθέσεις των διοικήσεων των τραπεζών να διανείμουν μερίσματα για τη χρήση του 2023. Όμως ο άγνωστος Χ είναι το πόσο θα αυξηθούν τα “κόκκινα” δάνεια λόγω της αύξηση των επιτοκίων.

Οι τιμές- στόχοι για τις τραπεζικές μετοχές

Η JP Morgan επισημαίνει ότι το story των ελληνικών τραπεζών είναι το πιο ελκυστικό στην Ευρώπη. Ακόμα και σε ένα σενάριο ύφεσης, τα μεγέθη τους είναι ισχυρά . Όπως τονίζει , οι καθαροί ισολογισμοί, η αναπτυξιακή τροχιά πάνω από την τάση, τα διαρθρωτικά στηρίγματα όπως τα υψηλότερα επιτόκια καθώς και οι δυνατότητες επιστροφής κεφαλαίου υποστηρίζουν τη μεσοπρόθεσμη θετική άποψη της για τις ελληνικές τράπεζες.

Οι αποτιμήσεις στο 5,8x P/Ε είναι ελκυστικές έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών και των τραπεζών των αναδυόμενων αγορών ης Ευρώπης, όπου οι αποτιμήσεις P/E θα κινηθούν κατά μέσο όρο σε 12x και 11x αντίστοιχα.

Η Goldman Sachs αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη ανά μετοχή κατά 6% κατά μέσο όρο για το διάστημα 2023 – 2024 αντανακλώντας τις ισχυρότερες του αναμενόμενου τάσεις του 2ου τριμήνου του 2022 .

Η Wood εκτιμά ότι η υπεραπόδοση των ελληνικών τραπεζών έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών θα συνεχιστεί. Κατά μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με 5,3x εκτιμώμενο P/E για το 2022. Τα discounts σε σχέση με τις τράπεζες στη Νότια Ευρώπη είναι περίπου 35% σε όρους P/E .

Ο θετικός αντίκτυπος από τις αυξήσεις επιτοκίων θα πρέπει να είναι εμφανής ήδη το β’ εξάμηνο του 2022, με την ανάπτυξη των καθαρών επιτοκιακών εσόδων να επιταχύνεται το 2023, όπου αναμένεται μέση ανάπτυξη 10-11% σε ετήσια βάση.

“Ταύρος” για τις ελληνικές τράπεζες και η Axia και βλέπει σημαντικά περιθώρια ανόδου.

Επισημαίνεται πως οι μετοχές των τεσσάρων τραπεζών έχουν μοναδικά χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να προσελκύσουν διαφορετικά επενδυτικά στυλ/προτιμήσεις, ενώ δίνει νέες τιμές-στόχους οι οποίες υποδηλώνουν περιθώριο ανόδου άνω του 50% για τις μετοχές τους.

Η πορεία των τραπεζικών μετοχών

Ο τραπεζικός δείκτης από τις αρχές του έτους (με βάση της κλείσιμο της Πέμπτης) σημειώνει απώλειες έναντι πτώση 8,66% του Γενικού Δείκτη, ενώ από τα υψηλά του υποχωρεί κατά 27,20%. Η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών υποχωρεί μόλις κατά 436 εκατ. ευρώ σε σχέση με το τέλος του 2021.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.