Quantcast
Έξοδος στις αγορές: Άνοιξε το βιβλίο για το 5ετες ομόλογο - enikonomia.gr
share

Έξοδος στις αγορές: Άνοιξε το βιβλίο για το 5ετες ομόλογο

δημοσιεύτηκε:

Βγαίνει η Ελλάδα στις αγορές καθώς άνοιξε το βιβλίο για το 5ετες ομόλογο λήξεως 15 Ιουνίου 2028 με αρχική καθοδήγηση στο 3,97%.

Ο στόχος του Δημοσίου με το νέο ομόλογο είναι να αντλήσει 1,5 δισ. με 2 δισ. ευρώ προκειμένου να καλύψει σχεδόν το 80% του φετινού δανειακού προγράμματος.

Παράλληλα επισημαίνεται πως οι BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς έχουν οριστεί ως ανάδοχοι για να τρέξουν τη διαδικασία αυτή , ύστερα από σχετική εντολή που έλαβαν από τον ΟΔΔΗΧ.Η συναλλαγή θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές. Σημειώνεται πως αυτή η έξοδος είναι η δεύτερη που γίνεται φέτος καθώς η πρώτη είχε γίνει στις 17 Ιανουαρίου με την έκδοση 10ετούς ομολόγου, μέσω της οποίας είχαν αντληθεί 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 4,35%.

Το 5ετές ομόλογο

Αξιοσημείωτο είναι δε πως ο ΟΔΔΗΧ έχει ήδη καλύψει τα 3,5 δισ. ευρώ με μια μόνο έκδοση του 10ετούς ομολόγου που είχε γίνει  στις αρχές του 2023 από τα έως 7 δισ. ευρώ που έχει ανακοινώσει πως θα αντλήσει φέτος από τις αγορές.  Το εύρος της έκδοσης θα εξαρτηθεί από το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Σημειώνεται δε πως οι προσφορές για την έκδοση του 20ετούς ομολόγου Ιανουαρίου άγγιξαν τα 21,9 δισ. ευρώ και αντλήθηκαν 3,5 δισ. με απόδοση 4,279 δισ. ευρώ. Η αμέσως προηγούμενη έκδοση δεκαετίας, τον Ιανουάριο του 2021, είχε απόδοση 1,75% με τις προσφορές να υπερβαίνουν τα 15 δισ. ευρώ και το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 3 δισ. ευρώ.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.