Quantcast
Έξοδος στις αγορές: Έκδοση 5ετούς ομολόγου με στόχο την άντληση 3,5 δισ. ευρώ - enikonomia.gr
share

Έξοδος στις αγορές: Έκδοση 5ετούς ομολόγου με στόχο την άντληση 3,5 δισ. ευρώ

δημοσιεύτηκε:

Nέα έξοδο στις αγορές αναμένεται να πραγματοποιήσει σήμερα η Ελλάδα με την έκδοση 5ετούς ομολόγου λήξεως τον Ιούνιο του 2028. Σε λίγες ώρες εκτιμάται ότι θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

Πρόκειται για τη δεύτερη έξοδο που πραγματοποιεί για το 2023 ο ΟΔΔΗΧ καθώς η πρώτη είχε γίνει στις 17 Ιανουαρίου με την έκδοση 10ετούς ομολόγου. Επίσης επισημαίνεται πως ανάδοχοι για να τρέξουν όλη τη διαδικασία έχουν οριστεί οι BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Τράπεζα Πειραιώς, ύστερα από σχετική εντολή που δόθηκε από τον ΟΔΔΗΧ. Η συναλλαγή θα λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον, ανάλογα με τις συνθήκες στις αγορές

Η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών για τις 21 Μαΐου και αυτό γίνεται για  δύο βασικούς λόγους: Ο ένας σχετίζεται με το γεγονός ότι  εξακολουθεί να υπάρχει χρηματοπιστωτική κρίση στις διεθνείς αγορές και ο δεύτερος επειδή είναι αναγκαίο η χώρα να αντλήσει επιπλέον σχεδόν 3,5 δισ. ευρώ. Πάντως  το επενδυτικό ενδιαφέρον για το 5ετές ομόλογο αναμένεται να είναι ισχυρό λόγω του επιτοκίου που κινείται πάνω από το ιταλικό 5ετές.

Για το 5ετές ομόλογο μίλησε χθες και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ στο συνέδριο του  Οικονομικού Επιμελητηρίου. «Όλες οι κινήσεις μας είναι προσεκτικά σχεδιασμένες» σημείωσε και ανέφερε πως «τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας αντιστοιχούν στο 18% του ΑΕΠ και ότι το χρέος έχει μέση διάρκεια 20 ετών και ένα σταθερό μέσο επιτόκιο 1,4% που βαίνει μειούμενο».

Ποιο είναι το βασικό σενάριο για τη σημερινή έκδοση του ομολόγου

Η Ελλάδα αναμένεται να αντλήσει σήμερα με την έκδοση του ομολόγου περίπου 2,5 δισ. ευρώ από τις αγορές, σύμφωνα με το βασικό σενάριο. Παράλληλα επισημαίνεται πως το ποσό αυτό σε συνδυασμό με τα 3,5 δισ. ευρώ που δανείστηκε το Ελληνικό Δημόσιο  στις 18 Ιανουαρίου με το 10ετές ανεβάζουν τη χρηματοδοτική  δύναμη στα 7 δισ. ευρώ.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.