Quantcast
Επιστροφή εισφορών σε 300.000 ασφαλισμένους - Τα τρία σενάρια για τον χρόνο καταβολής - enikonomia.gr
share

Επιστροφή εισφορών σε 300.000 ασφαλισμένους – Τα τρία σενάρια για τον χρόνο καταβολής

δημοσιεύτηκε:

Επιστροφή εισφορών θα δουν περίπου 300.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι λόγω της εκκαθάρισης του 2019, με το υπουργείο Εργασίας να μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο να καταβάλει τα ποσά στο τέλος του μήνα.
Πρόκειται για ασφαλισμένους οι οποίοι είχαν πιστωτικό υπόλοιπο, δηλαδή το 2018 είχαν δηλώσει μικρότερο φορολογητέο εισόδημα από το 2017 και έπρεπε να πληρώσουν λιγότερες εισφορές. Το μέσο πιστωτικό υπόλοιπο είναι περίπου 606 ευρώ και οι εν λόγω ασφαλισμένοι όφειλαν έως τις 30 Νοεμβρίου να μπουν στην πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και να δηλώσουν αν επιθυμούν το ποσό που δικαιούνται να συμψηφιστεί με επόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή να το λάβουν εφάπαξ. Όσοι δεν δήλωσαν ότι επιθυμούν τον συμψηφισμό του πιστωτικού τους υπολοίπου θα πρέπει να λάβουν εφάπαξ τα ποσά στον λογαριασμό τους.
Στις υπηρεσίες του υπερταμείου ασφάλισης γίνονται καθημερινά έλεγχοι και διασταυρώσεις, με τους εργαζομένους να εργάζονται με φρενήρεις ρυθμούς ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της καταβολής των επιστροφών πριν από την αλλαγή του χρόνου. Πάντως, στο τραπέζι του υπουργείου Εργασίας υπάρχουν ακόμη δύο εναλλακτικές, εφόσον προκύψουν προβλήματα στην καταβολή των επιστροφών. Το plan b προβλέπει δύο καταβολές, μια στο τέλος του μήνα και μια στις αρχές του επόμενου, ενώ τρίτο και χειρότερο πλάνο μεταθέτει ολόκληρη την πληρωμή για τις αρχές του Ιανουαρίου.
Η τελική επιλογή του υπουργείου και του ΕΦΚΑ συνδέεται άρρηκτα με τις υπηρεσίες του φορέα και κατά πόσο αυτές θα καταφέρουν να ολοκληρώσουν την διαδικασία, ώστε ταυτόχρονα οι ασφαλισμένοι να λάβουν τις επιστροφές. Παράλληλα, σημαντικό στοιχείο που θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην απόφαση του ταμείου είναι και ο φετινός προϋπολογισμός, ο οποίος όπως είχε αποκαλύψει το enikonomia.gr, πλησιάζει το… κόκκινο έχοντας, κυριολεκτικά, οριακό πλεόνασμα. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν στο enikokomia.gr υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, το ισχνό αυτό πλεόνασμα μπορεί να μετατραπεί εύκολα σε έλλειμμα, αν στον προϋπολογισμό προστεθούν επιπλέον δαπάνες. Άρα αν στον τελικό λογαριασμό του ΕΦΚΑ ενταχθούν και οι δαπάνες για επιστροφές εισφορών, οι οποίες σημειωτέον ξεπερνούν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, τότε το τελικό πρόσημο του προϋπολογισμού θα είναι αρνητικό.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.