Quantcast
Ολόκληρο το σχέδιο για τις νέες επικουρικές - Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα και ποιους αφορά - enikonomia.gr
share

Ολόκληρο το σχέδιο για τις νέες επικουρικές – Πώς θα λειτουργήσει το σύστημα και ποιους αφορά

δημοσιεύτηκε:

Της Αργυρώς Κ. Μαυρούλη
Η δημιουργία ατομικού «κουμπαρά» με στόχο την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων σε βάθος 25ετίας από την 1η Ιανουαρίου του 2022, η λειτουργία κεφαλαιοποιητικού πυλώνα στην επικουρική ασφάλιση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και η διασφάλιση των υφιστάμενων συντάξεων είναι οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου για τη νέα επικουρική ασφάλιση.
Την ερχόμενη Τετάρτη, 23 Ιουνίου, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου, αναμένεται να παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην επικουρική ασφάλιση και αμέσως μετά θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Στόχος της κυβέρνησης είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου να ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό, το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα αφορά σε νέους ασφαλισμένους, αλλά προαιρετικά θα μπορούν να ενταχθούν και ήδη εργαζόμενοι, πιθανότατα έως 35 ετών. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται μίνιμουμ εγγύηση των παροχών ανάλογα με το ύψος των συσσωρευμένων εισφορών στον ατομικό «κουμπαρά», ενώ θα δίνεται η δυνατότητα στον ασφαλισμένο, ανά τριετία, να επιλέγει μεταξύ υψηλού, ενδιάμεσου και χαμηλού ρίσκου επένδυση των εισφορών του. Το νέο ταμείο θα διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα του, ενώ η διαχείριση των κεφαλαίων του θα ανατίθεται σε ιδιωτικούς φορείς. Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης είναι κεφαλαιοποιητικό, δηλαδή οι εισφορές των νέων εργαζομένων, αντί να χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων, θα αποταμιεύονται και θα επενδύονται για τις συντάξεις των ίδιων των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο αποθεματικό κεφάλαιο αποκλειστικά για τις συντάξεις των νέων εργαζομένων, που θα λειτουργήσει και ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας. Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Π. Τσακλόγλου, αναφέρει στη Realnews ότι «η προτεινόμενη μεταρρύθμιση αφορά τη σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική, ενώ οι κύριες συντάξεις παραμένουν στο διανεμητικό σύστημα. Δηλαδή, οι εισφορές των νέων ασφαλισμένων, αντί να χρησιμοποιούνται για την πληρωμή των συντάξεων των σημερινών συνταξιούχων, θα τοποθετούνται σε ατομικούς λογαριασμούς, θα επενδύονται και οι συντάξεις όσων συμμετέχουν στο νέο σύστημα θα καθορίζονται από το συνολικό ύψος των εισφορών τους και τις αποδόσεις των επενδύσεών τους. Κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να έχει πλήρη πληροφόρηση για τον ατομικό του λογαριασμό ανά πάσα στιγμή, μέσω πρόσβασης από το κινητό του τηλέφωνο ή και τον υπολογιστή του»

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το δημοσίευμα της Realnews



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.