Quantcast
«Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις - Ποιους αφορά το πρόγραμμα - enikonomia.gr
share

«Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις»: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Ποιους αφορά το πρόγραμμα

δημοσιεύτηκε:

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα «Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις». Η πλατφόρμα  εκτιμάται πως θα είναι ανοιχτή για περίπου έναν μήνα και πως το πρόγραμμα αυτό θα απευθύνεται σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν από 10 έως και 250 εργαζόμενους και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών από 2 έως 50 εκατ. ευρώ. Επίσης επισημαίνεται πως τα ποσά της επιδότησης που θα λάβουν οι επιχειρήσεις θα διαμορφωθούν ως εξής:

  • Για τις μικρές επιχειρήσεις  θα είναι 50%. Δηλαδή 10.000 ευρώ οι επιλέξιμες δαπάνες και  αυτές δεν θα  πρέπει να ξεπερνούν  τις 20.000 ευρώ.
  • Για τις μεσαίες επιχειρήσεις θα είναι 40%. Δηλαδή 10.000 ευρώ οι επιλέξιμες δαπάνες και αυτές  δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ.

Επίσης όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

Οι δαπάνες

Το πρόγραμμα αυτό θα επιδοτεί τις  δαπάνες αγοράς εξοπλισμού ή υπηρεσιών των επιχειρήσεων  προκειμένου να βελτιωθεί η ενεργειακή τους απόδοσης. Δηλαδή οι επιχειρήσεις θα επιδοτούνται για δαπάνες που αφορούν στην εγκατάσταση σε:

  • Συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (όπου εμπεριέχονται και Ηλιοθερμικά συστήματα αύξησης της απόδοσης των αντλιών θερμότητας και μέσω αποθήκευσης θερμότητας).
  • Συστήματα ηλιακής θέρμανσης.
  • Έξυπνες συσκευές μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου).

Επίσης επισημαίνεται πως κάθε αίτηση χρηματοδότησης αφορά στην επιδότηση:

 -Δαπάνης εξοπλισμού 

  • της δαπάνης αγοράς ενός νέου συστήματος θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας (έως 100% του συνολικού προϋπολογισμού),
  • της δαπάνης αγοράς ενός νέου συστήματος ηλιακής θέρμανσης (έως 50% του συνολικού προϋπολογισμού για υποστηρικτικό ηλιοθερμικό σύστημα αύξησης απόδοσης, π.χ. δοχείο αδράνειας –αποθήκευσης θερμότητας και έως 30% για εξοπλισμό ηλιακής θέρμανσης, π.χ. θερμοσίφωνας κλπ),
  • της δαπάνης αγοράς έξυπνών συσκευών μέτρησης της καταναλισκόμενης ενέργειας (πίσω από το μετρητή του δικτύου – έως 20% του συνολικού προϋπολογισμού).

-Δαπανών υπηρεσιών

  •  της δαπάνης εκτέλεσης των αναγκαίων συμπληρωματικών εργασιών για την εγκατάσταση του νέου εξοπλισμού (π.χ. κόστος μεταφοράς, εγκατάστασης, παραμετροποίησης του Νέου εξοπλισμού (αντλία θερμότητας, ηλιοθερμικό σύστημα, σύστημα ηλιακής θέρμανσης, έξυπνος μετρητής κλπ.) – έως 25% του συνολικού προϋπολογισμού),
  • της δαπάνης για την έκδοση δύο Ενεργειακών Πιστοποιητικών, (Πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ)) για την εγκατάσταση υλοποίησης της επένδυσης που έχει δηλωθεί στην αίτηση – έως 400 ευρώ ανά ΠΕΑ.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.