Quantcast
Διευκρινίσεις Σκυλακάκη για τη διακοπή ρεύματος σε κακοπληρωτές - Τι αλλάζει από τον επόμενο μήνα στους λογαριασμούς - enikonomia.gr
share

Διευκρινίσεις Σκυλακάκη για τη διακοπή ρεύματος σε κακοπληρωτές – Τι αλλάζει από τον επόμενο μήνα στους λογαριασμούς

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για το εάν θα κόβεται το ηλεκτρικό ρεύμα σε κακοπληρωτές από προηγούμενους προμηθευτές έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στην ιστοσελίδα του newmoney.

Δεν θα επιβληθεί ως τιμωρία η αποκοπή, καθώς αποτελεί μια καταχρηστική συμπεριφορά επεσήμανε ο κ.  Σκυλακάκης και ξεκαθάρισε πως «δεν μπορεί το ρεύμα που είναι ένα αγαθό υψηλής κοινωνικής αξίας, να αποτελεί εργαλείο για να λύσει κάποιος με βίαιο τρόπο και μονομερώς μια αστική διαφορά». Παράλληλα, τόνισε πως το υπουργείο έκανε δεκτή την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ μόνο ως προς το θέμα του flagging και όχι και τη δυνατότητα του παρόχου που χάνει έναν πελάτη να κόψει το ρεύμα εφόσον αυτός φεύγει, αφήνοντας ανεξόφλητες μη διακανονισμένες οφειλές.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε γιατί το υπουργείο δεν είναι τόσο αυστηρό με τους κακοπληρωτές. Οι στρατηγικοί κακοπληρωτές αντιμετωπίζονται από τη ρύθμιση του υπουργείου που υπερβαίνει, όπως επισημαίνει την εισήγηση της ΡΑΑΕΥ, απάντησε ο κ.Σκυλακάκης. Ο λόγος είναι ότι πηγαίνει στο παρελθόν (σε μια περίοδο πενταετίας που μετρά από την 1 Ιανουαρίου 2020) και προβλέπει ότι αν έχει φύγει κάποιος δύο φορές αφήνοντας χρέη, τρίτη (για να πάει σε τέταρτο πάροχο) δεν μπορεί να μετακινηθεί. Σε αυτήν την περίπτωση, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές θα πρέπει να αποπληρώσουν ή διακανονίσουν τις οφειλές τους στον τελευταίο πάροχο.

Προς διασφάλιση των προμηθευτών, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως  το μέτρο διαφοροποιείται για τις επιχειρήσεις, όπου δεν ισχύουν οι τρεις φορές, όπου στην τρίτη ο καταναλωτής δεν μετακινείται, αλλά οι δύο φορές και αυτό γιατί μεταξύ νοικοκυριών και επιχειρήσεων υπάρχει ένα διαφορετικό επίπεδο προστασίας. .

Λογαριασμοί ρεύματος: Τι αλλάζει από την 1η Δεκεμβρίου

Νέα δεδομένα από την 1η Δεκεμβρίου για τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών. Δηλαδή τα νοικοκυριά θα πρέπει να επιλέξουν από την 1η Δεκεμβρίου πως θα τιμολογείται η ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνουν. Αναλυτικά:

  • Τα μπλε τιμολόγια έχουν σταθερή χρέωση αλλά αναμένεται να έχουν υψηλότερες χρεώσεις σε σχέση με τα κυμαινόμενα. Αυτή τη στιγμή σταθερό τιμολόγιο θα τίθεται στα 28,9 ευρώ ανά κιλοβατώρα  όταν το κυμαινόμενο είναι στα 0,17 ευρώ. « Ο καταναλωτής πληρώνει κάτι παραπάνω σε αυτά τιμολόγια γιατί το κόστος είναι σταθερό στην τιμή του ρεύματος » όπως είπε πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης.
  • Στα πράσινα τιμολόγια κατατάσσονται αυτόματα όλοι οι πελάτες μέχρι να κάνουν διαφορετική επιλογή. Η τιμή της κιλοβατώρας θα ανακοινώνεται την 1η κάθε μήνα επιτρέποντας στους καταναλωτές αφενός να γνωρίζουν πόσο θα κοστίσει το ρεύμα τους αφετέρου να μπορούν να κάνουν σύγκριση με τα αντίστοιχα πράσινα τιμολόγια των υπόλοιπων παρόχων .Τα νέα πράσινα τιμολόγια μοιάζουν με τα τωρινά με την έννοια της προαναγγελίας της τιμής, όμως η τιμολόγηση δεν θα γίνεται αυθαίρετα από τις εταιρείες αλλά βάση ενός κοινού αλγορίθμου.
  • Tα κίτρινα τιμολόγια μπορούν να διασφαλίσουν χαμηλότερη χρέωση .Στα κίτρινα τιμολόγια το ύψος της κιλοβατώρας θα γίνεται γνωστό αφού έχει κλείσει ο μήνας και υπάρχουν τελικά στοιχεία για την μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος . Το μεγάλο μειονέκτημα ωστόσο  είναι ότι οι καταναλωτές δεν θα ξέρουν από πριν ποια θα είναι η τιμή του ρεύματος και δεν θα μπορούν να συγκρίνουν τιμές . «Τα κίτρινα τιμολόγια είναι  εκ των υστέρων από τη φύση τους τα πιο φθηνά. Γιατί το κόστος του κινδύνου  να πάνε πάνω ή κάτω οι τιμές του ρεύματος  το αναλαμβάνει ο καταναλωτής» σημείωσε πρόσφατα ο κ. Σκυλακάκης.

Τι λέει η γενική διευθύντρια της  ΕΚΠΟΙΖΩ

Για τους νέους λογαριασμούς ρεύματος μίλησε η γενική διευθύντρια της  ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθοράκου σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ.   « H ρήτρα αναπροσαρμογής επανέρχεται  στους λογαριασμούς ρεύματος  θα πρέπει όμως να είναι διαφανής. Ο καταναλωτής θα πρέπει να βρίσκει εύκολα  τους συντελεστές  και τα μεγέθη δηλαδή  που προσδιορίζουν την τελική τιμή του ρεύματος »

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.