Quantcast
Διόδια: Διευκρινίσεις Σταϊκούρα για τις αυξήσεις -Τι είπε για την χιλιομετρική καταβολή - enikonomia.gr
share

Διόδια: Διευκρινίσεις Σταϊκούρα για τις αυξήσεις -Τι είπε για την χιλιομετρική καταβολή

δημοσιεύτηκε:

Διευκρινίσεις για την αύξηση που θα γίνει στα διόδια από την 1η Ιανουαρίου 2024 έδωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ. «Από το 2024 και μετά πετύχαμε μέσα από συνεννόησή η αύξηση στα διόδια να είναι η μισή του 2022, δηλαδή το 6%. ‘Εχουμε όμως και τον πληθωρισμό του 2023  ο οποίος ήταν 6%. Άρα θα υπάρξει αυτή η αύξηση χωρίς να υπάρξει αποζημίωση που θα πλήρωναν οι Έλληνες φορολογούμενοι για το 2023 και για τα επόμενα χρόνια .Και αυτή η αύξηση είναι μικρότερη από το 12%» τόνισε ο κ. Σταϊκούρας .

Στην ερώτηση εάν οι συμβάσεις λένε ότι κάθε χρόνο θα αυξάνονται τα διόδια με βάση τον πληθωρισμό  είπε πως « αυτές γίνονται με βάση του προηγούμενου Σεπτεμβρίου .Αυτό γίνεται κάθε χρόνο. Aπλά ο πληθωρισμός ήταν σε χαμηλό επίπεδο.. σε  χαμηλό ποσοστό. Οι αυξήσεις αυτές είναι μέσα στις συμβάσεις που έχει υπογράψει τα προηγούμενα χρόνια  και διατηρούνται επί διαδοχικών κυβερνήσεων το ελληνικό δημόσιο με τους παραχωρησιούχους».

Και ανέφερε το περιεχόμενο το συμβάσεων  για τα διόδια. «Οι συμβάσεις λένε ότι οι παραχωρησιούχοι  έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα μόνοι τους να αυξήσουν τα διόδια κάθε χρόνο ή να τα μειώνουν ανάλογα με το ύψος του πληθωρισμού του προηγούμενου Σεπτεμβρίου. Τον Σεπτέμβριο του 2022 είχαμε πληθωρισμό 12%. Ήρθαν οι παραχωρησιουχοι από τις αρχές του 2023 και στην προηγούμενη πολιτική ηγεσία και ζήτησαν αύξηση των διοδίων κατά 12%. Πότε; Από 1/1/2023 για τον Σεπτέμβριο του 2022. Εάν δεν ήταν 12% η αύξηση, τότε ζητούσαν γραπτώς να δοθούν  αποζημιώσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό  δηλαδή πάλι από τους φορολογούμενους. Συνεπώς είτε θα πλήρωναν άμεσα οι πολίτες αύξηση διοδίων κατά 12% το 2023 είτε έμμεσα δίνοντας ο κρατικός προϋπολογισμός ένα ποσό της τάξεως περίπου για το 2023 των 45 εκατ. ευρώ με 50 εκατ. ευρώ. Το 2023 συνεπώς αντί αυτού δεν υπήρξε καμία αύξηση. Η μόνη αποζημίωση που θα υπάρξει  είναι εκεί που επέβαλε το δημόσιο να μην πληρώσουν οι πολίτες διόδια, που  ήταν οι εκλογές και ο Daniel. Εκεί συνεπώς πράγματι το ελληνικό δημόσιο  θα καταβάλλει αποζημιώσεις γιατί είναι με ευθύνη του» .

Για την Αττική Οδό

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν θα υπάρξει κάποια ανανέωση στις συμβάσεις  για την Αττική οδό αναφορικά με τα διόδια. 

«Αυτή η αύξηση δεν περιλάμβανε την Αττική Οδό» απάντησε και πρόσθεσε πως « σε κάθε περίπτωση το τι θα γίνει μελλοντικά είναι ένα θέμα διαπραγμάτευσης του ελληνικού δημοσίου με τους παραχωρησιούχους. Αλλά αυτές είναι οι συμβάσεις. Και σε περίπτωση που κάποιος πάει να αλλάξει τις συμβάσεις του παρελθόντος θα πρέπει να είναι και πάρα πολύ προσεκτικός και με το τραπεζικό σύστημα  το οποίο προχωρά σε αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις»

Επίσης ρωτήθηκε εάν  θα υπάρξει χιλιομετρική καταβολή διοδίων . «Αυτό είναι προς εξέταση  και αξιολόγηση »  απάντησε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.