Quantcast
ΕΝΦΙΑ: Έτσι θα λάβετε έκπτωση 10% - enikonomia.gr
share

ΕΝΦΙΑ: Έτσι θα λάβετε έκπτωση 10%

δημοσιεύτηκε:

Στις 22 Φεβρουαρίου εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων των ιδιοκτητών ασφαλισμένων ακινήτων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ “myPROPERTY” αναφορικά με την χορήγηση της έκπτωσης του 10 % στον ΕΝΦΙΑ.

Αναλυτικά η διαδικασία είναι η εξής:

  • Αρχικά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επισκεφτούν την ψηφιακή πύλη myAADE (myaade.gov.gr) με τους προσωπικούς κωδικούς του Taxis
  • Μετά θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδρομή: Εφαρμογές / Δημοφιλείς Εφαρμογές / myPROPERTY / Μείωση ΕΝΦΙΑ ασφαλισμένων κατοικιών
  • Αφού εντοπίσουν τα ασφαλιστήρια συμβόλαια που έχουν δηλωθεί στον ΑΦΜ τους  μετά θα πρέπει να:

-να τα συσχετίσουν με τις ασφαλισμένες κατοικίες τους (ασφάλιση ιδίου)
-να δηλώσουν τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών, όταν για την ασφαλισμένη κατοικία υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες (ασφάλιση ιδίου και για λογαριασμό τρίτων)
-να δηλώσουν τους ΑΦΜ των τρίτων προσώπων που έχουν δικαίωμα επί της ασφαλισμένης κατοικίας, όταν οι ίδιοι δεν έχουν δικαίωμα επ’ αυτής (ασφάλιση για λογαριασμό τρίτων).

Έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ: Τι αναφέρει η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος αναφέρει παρακάτω τα βήματα  που πρέπει να ακολουθήσει ο πολίτης για να πάρει την έκπτωση 10% στον ΕΝΦΙΑ:

1.Μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου 2024  θα πρέπει ο πολίτης  να υποβάλει αίτηση μέσω της εφαρμογής της ΑΑΔΕ ” myPROPERTY”.

2 Ο πολίτης θα πρέπει να επιλέξει τον Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου (ΑΤΑΚ) που αντιστοιχεί στην ασφαλισμένη κατοικία του και τον συσχετίζει με τον αριθμό του αντίστοιχου ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

3 Αν στην ίδια κατοικία αντιστοιχούν περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια , τότε ο πολίτης επαναλαμβάνει τη διαδικασία για κάθε αριθμό συμβολαίου

4.Αν  ο πολίτης έχει και άλλες ασφαλισμένες κατοικίες,  τότε επαναλαμβάνει τη διαδικασία για κάθε κατοικία

5.Αν υπάρχουν και άλλα πρόσωπα που έχουν δικαίωμα στην ασφαλισμένη κατοικία (συνιδιοκτήτες, επικαρπωτές κλπ),   τότε ο πολίτης δηλώνει τα ΑΦΜ τους για να ενημερωθούν μέσω της ΑΑΔΕ και να προχωρήσουν οι ίδιοι σε υποβολή αίτησης μέσω της πλατφόρμας με τους δικούς τους κωδικούς

6.Μετά την υποβολή της αίτησης και μέχρι τις 11.03.2024 η ασφαλιστική εταιρεία του πολίτη επιβεβαιώνει την αντιστοίχιση της ασφαλισμένης κατοικίας με τον αριθμό του ασφαλιστηρίου συμβολαίου

7 .Κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, η αρμόδια διεύθυνση της ΑΑΔΕ επαληθεύει αν πληρούνται οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος.

-Αν οι προϋποθέσεις πληρούνται για χρονικό διάστημα ενός έτους χορηγείται μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στους ΑΤΑΚ της ασφαλισμένης κατοικίας.

-Αν οι προϋποθέσεις πληρούνται για χρονικό διάστημα μικρότερο του έτους, το οποίο δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 3 μηνών,  τότε η μείωση του ΕΝΦΙΑ πραγματοποιείται αναλογικά, με βάση το ποσοστό που προκύπτει από τον αριθμό των ημερών που καλύπτονται ανά έτος.

-Αν μετά την είσοδό του  στην πλατφόρμα ο πολίτης δεν βρίσκει το ασφαλιστήριό του ή αντιμετωπίζει οποιοδήποτε ζήτημα σχετικά με τα στοιχεία που αναφέρονται σε αυτό, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία ή τον διαμεσολαβητή του.

-Αν μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας δεν δοθεί η έκπτωση στον πολίτη, τότε  θα πρέπει να απευθυνθεί στη ΔΟΥ του & να προσκομίσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

 

Διαβάστε  περισσότερα εδώ 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.