Quantcast
Επίδομα θέρμανσης: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τα δικαιολογητικά για το φυσικό αέριο - 5 ερωτήσεις και απαντήσεις - enikonomia.gr
share

Επίδομα θέρμανσης: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τα δικαιολογητικά για το φυσικό αέριο – 5 ερωτήσεις και απαντήσεις

δημοσιεύτηκε:

Μέχρι σήμερα Τετάρτη, 31 Μαΐου θα πρέπει οι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης 2022-2023 να υποβάλουν τα δικαιολογητικά αγορών στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘερμανση» προκειμένου να λάβουν το ποσό που δικαιούνται έως τις 15 Ιουνίου.

Πρόκειται για τους  καταναλωτές φυσικού αερίου που πρέπει να καταχωρήσουν δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1η Οκτωβρίου 2022 έως 31 Μαρτίου 2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 16 Μαΐου 2023.

Υπενθυμίζεται πως οι δικαιούχοι λαμβάνουν ποσό του επιδόματος θέρμανσης που κυμαίνεται μεταξύ 100 ευρώ και 800 ευρώ και αυτό προσαυξάνεται στα 1.000 ευρώ κυρίως για κατοίκους περιοχών που οι θερμοκρασίες είναι πολύ χαμηλές, ενώ για νέους δικαιούχους και όσους δεν χρησιμοποίησαν φέτος φυσικό αέριο, το επίδομα διπλασιάστηκε έως και τα 1.600 ευρώ.

Τι ισχύει για την τηλεθέρμανση 

Όσοι καταναλώνουν θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης θα πρέπει να καταχωρήσουν έως τις 15 Ιουλίου 2023 τα δικαιολογητικά αγορών της περιόδου 1η Οκτωβρίου του 2022 έως τις  31 Μαρτίου του 2023 με ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού πληρωμής έως τις 30 Ιουνίου 2023. Το αντίστοιχο ποσό επιδόματος  καταβάλλεται έως τις 10 Αυγούστου 2023.

ΑΑΔΕ: Ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Η ΑΑΔΕ εξέδωσε πρόσφατα έναν χρήσιμο οδηγό με ερωτήσεις και απαντήσεις για το επίδομα  θέρμανσης. Αναλυτικά:

1.Τι θα πρέπει να κάνω ώστε να διασταυρωθεί η απόδειξη αγοράς όταν το είδος του καυσίμου θέρμανσης είναι κάποιο από τα λοιπά καύσιμα, εκτός του πετρελαίου θέρμανσης;

Θα πρέπει απλά να καταχωρίσετε στην εφαρμογή ΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΤΙΚΑ ΜΟΥ τις αγορές σας. Τα στοιχεία που απαιτούνται είναι:

  • ο αριθμός της απόδειξης αγοράς ειδών καυσίμων
  • το ποσό/αξία της συναλλαγής
  • ο ΑΦΜ της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης
  • η επωνυμία της επιχείρησης-πωλήτριας των ειδών καυσίμων θέρμανσης.

Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι καταβάλλουν τη δαπάνη θέρμανσης μέσω κοινοχρήστων, τότε καταχωρούνται, επιπρόσθετα των ανωτέρω και τα εξής:

  •  ο αριθμός της απόδειξης εξόφλησης κοινοχρήστων ή εναλλακτικά ο αριθμός που φέρει το ειδοποιητήριο πληρωμής αυτών (αν δεν έχει ήδη εκδοθεί κατά την υποβολή της αίτησης απόδειξη εξόφλησης)
  • ο ΑΦΜ του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας
  • το ποσό που αναλογεί στον δικαιούχο.

Σε αντίθεση με τις αγορές πετρελαίου θέρμανσης, στα λοιπά είδη καυσίμων δεν έχει σημασία ο ΑΦΜ και ο αριθμός παροχής ρεύματος.

2.Κατά τη χρονική περίοδο θέρμανσης 2022- 2023, έχω προμηθευτεί περισσότερα του ενός είδη καυσίμων. Μπορώ να υποβάλλω πολλαπλές αιτήσεις, μία για κάθε είδος καυσίμου;

Όχι. Σύμφωνα με την απόφαση, κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης και επίσης η κάθε νέα αίτηση ακυρώνει την προηγούμενη.

3.Τα τετραγωνικά μέτρα της οικίας μου επηρεάζουν το ποσό του επιδόματος;

Όχι

4.Η εταιρία φυσικού αερίου χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια προκειμένου να λάβω το επίδομα θέρμανσης;

Όχι

5.Η πίστωση του λογαριασμού μου δεν πραγματοποιείται λόγω δήλωσης ανενεργού IBAN. Πως μπορώ να τον διορθώσω;

Ο νέος αριθμός λογαριασμού IBAN θα δηλωθεί μέσω του συνδέσμου https://www.aade.gr/. Στο myAADE επιλέγετε «ΜΗΤΡΩΟ & ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ » και συνδέεστε με τους προσωπικούς TAXISnet κωδικούς σας. Αφού συνδεθείτε, συμπληρώνετε στο πεδίο «Δήλωση Λογαριασμού IBAN» τον νέο αριθμό λογαριασμού.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.