Quantcast
Πώς οι επαγγελματίες εξασφαλίζουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έως τον Φεβρουάριο του 2024 - enikonomia.gr
share

Πώς οι επαγγελματίες εξασφαλίζουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έως τον Φεβρουάριο του 2024

δημοσιεύτηκε:

Το ποσό που αντιστοιχεί στις ετήσιες εισφορές του κλάδου υγείας ανάλογα την κλάση που είχαν το 2022, θα πρέπει να καταβάλουν έως και σήμερα Τετάρτη 31 Μαΐου, όποιοι επαγγελματίες έχουν «ανοιχτούς» λογαριασμούς με τον ΕΦΚΑ  προκειμένου να μην χάσουν την πρόσβασή τους σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη: Στα 660 ευρώ διαμορφώνεται το ποσό που πρέπει να καταβληθεί για την 1η κλάση και στα 792 ευρώ για τις κλάσεις από την 2η έως και την 6η.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, έλαβαν κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα από 01.03.2023 έως 31.05.2023, ανεξαρτήτως οφειλών τους και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους. Προκειμένου, λοιπόν να μην απολέσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα χιλιάδες μη μισθωτοί θα πρέπει να αξιοποιήσουν ευνοϊκή διάταξη που ισχύει για φέτος και προβλέπει την καταβολή εκ μέρους τους ποσού που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας έτους 2022. Κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν απαιτείται η εξόφληση ολόκληρου του ποσού των εισφορών της περασμένης χρονιάς (που διαμορφώνονταν από 220 έως και 576 ευρώ τον μήνα) ή η ρύθμιση τυχόν άλλων οφειλών.

Για πόσο διάστημα θα είναι σε ισχύ η  ασφαλιστική ικανότητα

Έτσι, η ασφαλιστική ικανότητα των επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών παρατείνεται μέχρι τις 29.02.2024, εφόσον έχουν καταβάλλει εντός του 2022 ή καταβάλλουν εντός του 2023, αναδρομικά για το έτος 2022, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα υγειονομικής περίθαλψης, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2022.

Με αυτόν τον τρόπο θα εξασφαλίσουν δικαίωμα πρόσβασης στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (πάροχοι υγείας, φαρμακεία, συμβεβλημένοι γιατροί με τον ΕΟΠΥΥ κτλ).

ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως: Η καταβολή του ποσού θα πρέπει να γίνει σήμερα, καθώς λήγει η σχετική προθεσμία.

Όπως άλλωστε σημειώνει ο e-ΕΦΚΑ:

  • Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του φορέα, κάνοντας χρήση της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που νομοθετήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά και είναι σε ισχύ, μπορούν να έχουν ασφαλιστική ικανότητα, καταβάλλοντας μόνον το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του κλάδου υγείας έτους 2022 και όχι εξοφλώντας ολοσχερώς τις εισφορές έτους 2022 ή ρυθμίζοντας τυχόν άλλες οφειλές τους. Ενδεικτικό είναι πως, με αυτή την ευεργετική διάταξη, διευρύνθηκε κατά 20% ο αριθμός των ασφαλισμένων στους οποίους χορηγήθηκε ασφαλιστική ικανότητα.
  • Η ασφαλιστική ικανότητα των μακροχρόνια ανέργων, αλλά και των εργαζομένων ειδικών κατηγοριών και των μελών των οικογενειών τους, έχει παραταθεί, χωρίς προϋποθέσεις, έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, στο πλαίσιο της πρόνοιας που λαμβάνεται παγίως για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Πιο σκληρές υποχρεώσεις από την επόμενη χρονιά

Από το 2024 πρόκειται να εφαρμοστεί το μοντέλο του ελέγχου του συνόλου των χρεών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία για κάθε μη μισθωτό ασφαλισμένο, ξεχωριστά.

Δηλαδή, θα προσφέρεται η δυνατότητα παροχών υγείας, μόνο στην περίπτωση που καταβληθεί το σύνολο των εισφορών που θα οφείλονται για υγεία και για σύνταξη (κύρια, επικουρική και εφάπαξ).

Εναλλακτικά, θα προσφέρεται η λύση της ένταξης των χρεών του οφειλέτη σε κάποια ρύθμιση, με την υποχρέωση της εμπρόθεσμης καταβολής των δόσεων εξόφλησης που θα έχουν προκύψει, για να δοθεί ασφαλιστική ικανότητα.

Σε κάθε περίπτωση και για την αποφυγή λαθών, από την 1η Ιουνίου 2023, όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες διαπιστώσουν ότι δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, παρά το γεγονός ότι έχουν αποπληρώσει τις κατ’ ελάχιστον αναλογούσες εισφορές εμπρόθεσμα, μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά, χωρίς την ανάγκη μετάβασης σε υποκατάστημα, στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr) στην πλατφόρμα: «έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας μη μισθωτών», https://www.efka.gov.gr/el/elegchos-asphalistikes-ikanotetas-me-misthoton και να τους αποδίδεται άμεσα, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις.

Όλοι οι ανασφάλιστοι πολίτες, με τον ΑΜΚΑ τους, δικαιούνται νοσηλευτικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, έχοντας ελεύθερη πρόσβαση στις δημόσιες δομές υγείας.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.