Quantcast
Επικουρικές συντάξεις: Ακόμη και 7 χρόνια περιμένουν οι συνταξιούχοι – Πόσες είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις - enikonomia.gr
share

Επικουρικές συντάξεις: Ακόμη και 7 χρόνια περιμένουν οι συνταξιούχοι – Πόσες είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις

δημοσιεύτηκε:

Ακόμη και επτά χρόνια είναι αναγκασμένοι να περιμένουν οι συνταξιούχοι προκειμένου να λάβουν τις επικουρικές συντάξεις.

Η αναμονή είναι τόση που προκαλεί αγανάκτηση και έντονες διαμαρτυρίες από την πλευρά όσων έχουν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης, έχουν λάβει την κύρια και αναμένουν την επικουρική.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις ορισμένοι από τους αιτούντες δεν προλαβαίνουν καν να τις λάβουν αφού αποβιώνουν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι αιτήσεις ξεπερνούν τις 126.719, με το στοκ των ληξιπρόθεσμων να είναι μεγάλο και στο  τέλος Ιουνίου να υπερβαίνουν τις 98.800. Το εκτιμώμενος κόστος τους είναι της τάξεως των 177,19 εκατ. ευρώ. Από αυτές οι 39.087 αφορούσαν στο Δημόσιο .

Και μπορεί μια πρώτη αποκλιμάκωση να εκτιμάται ότι θα υπάρξει προς το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, όμως, εκκαθάριση δεν θα επιτευχθεί νωρίτερα από το τέλος Μαρτίου – Απριλίου 2023.

Όταν δε, έχουμε να κάνουμε και με τις πιο δύσκολες περιπτώσεις που αφορούν στη διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση, τότε το εγχείρημα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο.

Το μεγάλο στοίχημα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας είναι η έκδοση των επικουρικών συντάξεων με fast track διαδικασίες.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την έκδοση των νέων αιτήσεων σε τρεις μήνες από την έκδοση της κύριας, γεγονός που σημαίνει ότι οι νέοι συνταξιούχοι θα λαμβάνουν, εφόσον ο στόχος επιτευχθεί, κύρια και επικουρική σύνταξη το αργότερο μέσα σε έξι μήνες.

Αμέσως μόλις κλείσει το μεγαλύτερο μέρος στο μέτωπο των εκκρεμών κύριων συντάξεων ο ΕΦΚΑ θα δώσει έμφαση στη δραστική μείωση και των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων με κεντρικό μάνατζμεντ από έναν νέο «πύργο ελέγχου», προκειμένου να ομαδοποιηθούν οι περιπτώσεις, να διαπιστωθούν και να λυθούν τα προβλήματα και τα τρέξουν τα χρονοδιαγράμματα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης πρέπει πρώτα να έχει εκδοθεί η κύρια. Σχεδιάζεται ακόμη η μεταφορά 200 εισηγητών από την έκδοση κύριων συντάξεων στην έκδοση των επικουρικών ενώ στη διαδικασία αναμένεται να εμπλακούν και οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.