Quantcast
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Η ώρα του ελέγχου των ενστάσεων για 17.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες - enikonomia.gr
share

Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Η ώρα του ελέγχου των ενστάσεων για 17.000 επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες

δημοσιεύτηκε:

Έως την Τρίτη 31 Οκτωβρίου αναμένεται να έχει ελέγξει η αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τις ενστάσεις που υπέβαλαν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ 17.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που «κόπηκαν» από τους  7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής αλλά και αυτές που πήραν μικρότερα ποσά της ενίσχυσης από αυτά που περίμεναν. Υπενθυμίζεται πως  σε όλο αυτό συνδράμει και ιδιωτική εταιρεία η οποία παρέχει την απαιτούμενη τεχνική υποστήριξη προκειμένου να “τρέξει” πιο γρήγορα όλη αυτή η διαδικασία.

Συνεπώς, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, θα πρέπει να έχει αποσαφηνιστεί έως τέλος του μήνα ο αριθμός των ελεύθερων επαγγελματιών και των επιχειρήσεων που θα πάρουν αναδρομικά τα ποσά της ενίσχυσης από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι ενστάσεις που έχουν γίνει για τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας  προκαταβολής θα κριθούν αρχές Νοεμβρίου. Επίσης επισημαίνεται πως οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θα αναδειχθούν δικαιούχοι του μέτρου μετά τις ενστάσεις που έχουν υποβάλει, θα κληθούν να πληρώσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις  με «κουρεμένα» ποσά έως και 75%.

Η απόφαση

Yπενθυμίζεται πως η υπουργική απόφαση για τις ενστάσεις που έχουν κάνει οι επιχειρήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή αναφέρει τα εξής:

  • Δεν δύναται να ικανοποιηθούν τα αιτήματα επανεξέτασης που αφορούν επιχειρήσεις για τις οποίες έχει  γίνει παύση εργασιών, ανεξαρτήτως αιτίας, κατά το χρόνο καταβολής της ενίσχυσης.
  • Εξετάζονται τα αιτήματα επανεξέτασης που αφορούν αιτούσες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πραγματοποιήσει, σε προηγούμενο χρόνο από την υποβολή της αίτησης χορήγησης, δήλωση έναρξης για άσκηση δραστηριότητας επιχειρηματικού περιεχομένου και διακοπής εργασιών στο φορολογικό μητρώο και λαμβάνονται υπόψη αποκλειστικά τα οικονομικά δεδομένα της επιχειρηματικής δραστηριότητας που προκύπτουν από την τελευταία δήλωση έναρξης.

Πώς θα διενεργηθεί

Όσον αφορά στον τρόπο που θα γίνει ο έλεγχος των ενστάσεων αναφορικά με τις επτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής  επισημαίνεται πως:

  • Αρχικά γίνεται έλεγχος στα  στοιχεία των επιχειρήσεων που έχουν δηλωθεί αλλά και σε αυτά που έχει αποστείλει εγγράφως η ΑΑΔΕ και που περιέχονται στις βάσεις δεδομένων της.
  • Οι απορριφθείσες αιτήσεις  για  τη χορήγηση των κρατικών δανείων, επανεξετάζονται ύστερα από φορολογικούς ελέγχους που γίνονται σε βιβλία και στοιχεία, ενώ κάνουν και άλλους ελέγχους οι αρμόδιες υπηρεσίες.
  • Μετά η ΑΑΔΕ προχωρά εκ νέου σε αυτοματοποιημένο έλεγχο των προϋποθέσεων και λαμβάνει υπόψη μόνο τα στοιχεία που έχει δηλώσει η επιχείρηση στη φορολογική διοίκηση, με την επιφύλαξη των οριζόμενων στις αποφάσεις περί πραγματοποίησης διασταυρώσεων  και διενέργειας φορολογικού ελέγχου.
  • Εάν από τον αυτοματοποιημένο έλεγχο προκύψει πως η επιχείρηση δικαιούται να λάβει   τη χορήγηση της ενίσχυσης, τότε δημιουργείται συγκεντρωτική και αναλυτική κατάσταση με τα στοιχεία των δικαιούχων και το δικαιούμενο ποσό.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου των ενστάσεων αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή και για την ενημέρωση των άμεσα ενδιαφερομένων εάν διαπιστωθεί πως ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.