Quantcast
Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τα SOS της τελευταίας στιγμής - Τι ισχύει για επιστροφές φόρου και τροποποιητικές - enikonomia.gr
share

Φορολογικές δηλώσεις 2023: Τα SOS της τελευταίας στιγμής – Τι ισχύει για επιστροφές φόρου και τροποποιητικές

δημοσιεύτηκε:

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους οι πολίτες για να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση για το φορολογικό έτος 2022  στο taxisnet αλλά και την τροποποιητική δήλωση φόρου εισοδήματος όσοι έχουν διαπιστώσει ότι έχουν λάθη ή παραλείψεις στο εκκαθαριστικό σημείωμά τους και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με κυρώσεις. Η προθεσμία εκπνέει την Πέμπτη 31 Αυγούστου. Μερικά από τα SOS που πρέπει να γνωρίζετε είναι μεταξύ άλλων τα εξής:

Φόρος εισοδήματος

Διπλή θα είναι η δόση του φόρου εισοδήματος  (Αυγούστου και Ιουλίου) για τους πολίτες που θα υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση στο τέλος του μηνός και έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό. Υπενθυμίζεται δε πως ο φέτος ο φόρος εισοδήματος εξοφλείται σε 8 δόσεις και η τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου. Επίσης επισημαίνεται δεν ισχύει η έκπτωση του 3% για τους  πολίτες που δεν υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Όσον αφορά στον τρόπο εξόφλησης του φόρου εισοδήματος επισημαίνεται πως όσοι έχουν χρεωστικό εκκαθαριστικό μπορούν να τον αποπληρώσουν με διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονομικών. Δηλαδή ο φόρος εισοδήματος μπορεί να εξοφληθεί φέτος με την πάγια ρύθμιση που προσφέρει έως 24 δόσεις οι οποίες είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,5% για τις 12 δόσεις και πάνω από το 6% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθμιση» δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη καμία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθμιση πρέπει να συμπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά μαζί με σχετική υπεύθυνη δήλωση.

Τι ισχύει για τις επιστροφές φόρου

Για να λάβουν φέτος οι δικαιούχοι επιστροφές φόρου εισοδήματος θα πρέπει να επισπεύσουν τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος σύμφωνα με το νέο σύστημα. Επίσης επισημαίνεται πως μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής και αυτόματης εκκαθάρισης των δηλώσεων Ε1, η ΑΑΔΕ θα ομαδοποιήσει τα πιστωτικά εκκαθαριστικά και οι δικαιούχοι θα λαμβάνουν την επιστροφή  φόρου που δικαιούνται ανά εβδομάδα.

Οι τροποποιητικές δηλώσεις του φόρου εισοδήματος

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν την τροποποιητική  δήλωση φόρου εισοδήματος χωρίς την καταβολή προστίμου ύψους  100  ευρώ – 500 ευρώ . Αυτό ισχύει έως τις 31 Αυγούστου,  ωστόσο μετά  την προθεσμία αυτή θα επιβάλλονται τα παραπάνω ποσά προστίμου.

Ταυτόχρονα  θα μπορούν να συνυποβάλλουν εκ νέου, μαζί με την διορθωτική δήλωση φορολογίας εισοδήματος και τα έντυπα Ε2 ή και Ε3 τα οποία συνοδεύουν το έντυπο Ε1,  εφόσον αυτό είναι αναγκαίο. Υπενθυμίζεται δε πως ο φορολογούμενος  που θα υποβάλλει τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να αλλάξει μόνο τα σημεία της δήλωσης που υπέβαλε αρχικά και στα οποία διαπίστωσε λάθη, κενά ή παραλείψεις και δεν χρειάζεται να συμπληρώσει από την αρχή την δήλωσή του. Επίσης επισημαίνεται πως  στον λογαριασμό του φορολογούμενου στην ηλεκτρονική πύλη myAADE  θα εκδοθεί και θα αναρτηθεί το νέο εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο θα αναγράφει το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της τροποποιητικής δήλωσης αλλά και της αρχικής εκκαθάρισης.

Σε ποιες περιπτώσεις δεν επιβάλλονται τα πρόστιμα

Σε συγκεκριμένες περιπτώσεις φορολογουμένων δεν επιβάλλονται πρόστιμα, όπως αναφέρεται σε σχετική νομοθεσία. Αναλυτικά αυτό αφορά:

Τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για: 

  • διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α/
  • αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN/
  • διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο

Τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές  φορολογικές δηλώσεις που αφορούν:

  • σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους/
  • στη «φιλοξενία» για φορολογικούς λόγους.

Τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον εργοδότη. Ο μισθωτός υποβάλει τροποποιητική δήλωση εντός του έτους του οποίου εκδόθηκε η βεβαίωση και δεν πληρώνει πρόστιμο.

Τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).

 

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.