Quantcast
«Φορολογικό διαζύγιο»: Τι πρέπει να κάνετε για να χωρίσετε απέναντι στην Εφορία - Η προθεσμία και η διαδικασία - enikonomia.gr
share

«Φορολογικό διαζύγιο»: Τι πρέπει να κάνετε για να χωρίσετε απέναντι στην Εφορία – Η προθεσμία και η διαδικασία

δημοσιεύτηκε:

Σε λίγες ημέρες εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων αναφορικά με το “φορολογικό διαζύγιο” των έγγαμων ζευγαριών. Οι αιτήσεις γίνονται στην πλατφόρμα  της ΑΑΔΕ (https://aade.gr/gnostopoiisi-horistis-dilosis) και μέσω αυτής οι έγγαμοι φορολογούμενοι μπορούν να γνωστοποιήσουν μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου την επιλογή τους για υποβολή χωριστής δήλωσης συζύγων Φορολογίας Εισοδήματος φορολογικού έτους 2023.

Μετά θα πρέπει να ακολουθήσουν τη παρακάτω διαδρομή: Πολίτες → Εισόδημα → Γνωστοποίηση Χωριστής Δήλωσης, είτε από τους ίδιους τους φορολογούμενους  με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης είτε από, ειδικά για τον σκοπό αυτό, εξουσιοδοτημένο λογιστή – φοροτεχνικό, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.

 Το φορολογικό διαζύγιο όμως  κρύβει κάποιες «παγίδες» αλλά έχει και  αρκετά πλεονεκτήματα:

Οι παγίδες  

Μερικά από τα μειονεκτήματα του φορολογικού διαζυγίου είναι:

  • Μετά τις 28 Φεβρουαρίου δεν μπορεί να ανακληθεί η επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης για το φορολογικό έτος 2023.
  • Τα έγγαμα ζευγάρια που θα υποβάλλουν χωριστή δήλωση για το φορολογικό έτος 2023 θα πρέπει να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις, για το φορολογικό έτος 2024 και  για τα επόμενα και  θα χρειαστεί να  επισκεφτούν τη σχετική εφαρμογή, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του οικείου έτους, μόνο εφόσον επιθυμούν να ανακαλέσουν την επιλογή τους.
  • Τα έγγαμα ζευγάρια όταν υποβάλλουν φορολογικό διαζύγιο χάνουν το δικαίωμα της «μεταφοράς» εισοδήματος από τον έναν στον άλλο σύζυγο για την κάλυψη τεκμηρίων και θα πρέπει να αρκεστούν στο ατομικό τους εισόδημα.

Στην ατομική επιχείρηση χάνεται το δικαίωμα μεταφοράς της ζημιάς, αν προκύψει διαφορά τεκμηρίων.

Τα πλεονεκτήματα

Μερικά από τα πλεονεκτήματα των χωριστών φορολογικών δηλώσεων  για τα έγγαμα ζευγάρια είναι τα εξής:

  • Εκδίδεται η φορολογική ενημερότητα του ενός συζύγου ακόμα και αν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση από τον άλλο σύζυγο
  • Δεν γίνεται  συμψηφισμός με τις οφειλές του άλλου συζύγου όταν ένας  σύζυγος δικαιούται επιστροφή .
  • Την πληρωμή του φόρου εισοδήματος ορίζει  ατομικά ο  κάθε σύζυγος
  • Διατηρούνται τα προσωπικά δεδομένα

Σημείωση: Διευκρινίζεται πως δεν επηρεάζεται η χορήγηση των επιδομάτων από την υποβολή χωριστών δηλώσεων Φ.Ε. από τους συζύγους.

Τι  ισχύει για την κύρια κατοικία

Δεν είναι αναγκαίο να υποβάλλονται χωριστές δηλώσεις Φ.Ε. συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία. Και αυτό  επειδή προβλέπεται ήδη χωριστή φορολογική αντιμετώπιση στις κοινές δηλώσεις συζύγων που έχουν διαφορετική φορολογική κατοικία. Επίσης επισημαίνεται πως  η κύρια κατοικία δηλώνεται στον πίνακα 5 του εντύπου Ε1, στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.

Φορολογικό διαζύγιο: Τι  ισχύει μετά τις 28 Φεβρουαρίου

Από το φορολογικό έτος 2023 και εφεξής, δεν απαιτείται η επικαιροποίηση της γνωστοποίησης για κάθε έτος. Επομένως, όσοι φορολογούμενοι επιλέξουν για το φορολογικό έτος 2023 να υποβάλλουν χωριστές δηλώσεις, για το φορολογικό έτος 2024 και επόμενα, θα χρειαστεί να εισέλθουν στη σχετική εφαρμογή, μέχρι την 28η Φεβρουαρίου του οικείου έτους, μόνο εφόσον επιθυμούν να ανακαλέσουν την επιλογή τους. Σε περίπτωση ανάκλησης, και εφόσον υπάρχει εκ νέου επιθυμία για υποβολή χωριστής δήλωσης σε επόμενο έτος, πρέπει να γνωστοποιηθεί ξανά για το έτος αυτό, από τουλάχιστον έναν εκ των συζύγων, μέχρι την προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.