Quantcast
Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο φορολογικό – Οι αλλαγές που φέρνει το 2024 - enikonomia.gr
share

Κερδισμένοι και χαμένοι από το νέο φορολογικό – Οι αλλαγές που φέρνει το 2024

δημοσιεύτηκε:

Δέκα αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και ιδιοκτητών ακινήτων φέρνει το 2024. Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι με παιδιά, αφού η αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ οδηγεί σε μείωση του φόρου εισοδήματος, αλλά και όσοι προχωρήσουν σε ανακαινίσεις ακινήτων, αφού, με μείωση φόρου έως 3.200 ευρώ τον χρόνο ή 16.000 ευρώ για πέντε έτη, θα επιδοτούνται η ενεργειακή, η λειτουργική και η αισθητική αναβάθμισή τους.

Της Σίσσυς Σταυροπιερράκου – Πηγή: Realnews

Στον αντίποδα, οι μεγάλες ανατροπές έρχονται για τους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά και για τους ιδιοκτήτες πάνω από τριών ακινήτων Airbnb, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι βασικές αλλαγές που φέρνει η νέα χρονιά είναι οι εξής:

  1. Αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο για μισθωτούς, συνταξιούχους και κατά κύριο επάγγελμα αγρότες με παιδιά. Σε ετήσια βάση η ελάφρυνση κυμαίνεται από 90 ευρώ έως 220 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Ειδικότερα, το ετήσιο όφελος φτάνει τα 90 ευρώ για τους φορολογουμένους με ένα παιδί και τα 220 ευρώ για τους φορολογουμένους που έχουν δύο ή τρία εξαρτώμενα τέκνα, ενώ για όσους έχουν τέσσερα παιδιά το ετήσιο όφελος φτάνει τα 240 ευρώ. Για παράδειγμα, μισθωτός με ένα παιδί και ετήσιο εισόδημα το 2023 ύψους 18.000 ευρώ καταβάλλει φόρο 1.970 ευρώ, ενώ για το ίδιο εισόδημα το 2024 ο φόρος μειώνεται στα 1.880 ευρώ, δηλαδή θα έχει όφελος 90 ευρώ. Για μισθωτό με δύο παιδιά και ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, το 2023 ο φόρος που αναλογεί είναι 2.360 ευρώ και για το ίδιο εισόδημα το 2024 θα διαμορφωθεί στα 2.140 ευρώ, δηλαδή 220 ευρώ χαμηλότερα.
  2. 2 Αλλάζει το σύστημα φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών. Πλέον, λαμβάνεται υπ’ όψιν ως σημείο αναφοράς ο κατώτατος μισθός, καθώς το σύστημα βασίζεται στην αρχή ότι δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να έχει εισόδημα μικρότερο από έναν μισθωτό. Δηλαδή τα ποσά που υποχρεωτικά θα δηλώνουν πλέον ως έσοδα δεν μπορεί να υπολείπονται των 10.920 ευρώ ανά έτος. Ετσι, προβλέπεται ότι η φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών θα αυξηθεί από το 0,8% του ΑΕΠ σήμερα στο 1,1% (ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ανέρχεται σε 2,2%). Επιπλέον, το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται οριζόντια και για όλους τους επαγγελματίες κατά 50% από το 2024. Κατά το ίδιο ποσοστό μειώνεται το τέλος και για κάθε υποκατάστημα των φυσικών προσώπων (στα 300 ευρώ, από 600 ευρώ σήμερα).
  3. Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ. Από τον Ιανουάριο του 2024 μονιμοποιείται ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 13%, που εφαρμόστηκε από την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού στις μεταφορές, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, στους κινηματογράφους και σε μια σειρά αγαθών που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία. Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ και στα ταξί επεκτείνεται για το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ στο 24% επιστρέφει ο συντελεστής ΦΠΑ στα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά.
  4. Αλλάζει η φορολόγηση για όσους διαθέτουν πάνω από τρία ακίνητα βραχυχρόνιων μισθώσεων. Τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν τρία ή περισσότερα ακίνητα σε βραχυχρόνια μίσθωση υποχρεούνται να κάνουν έναρξη επιχειρηματικής δραστηριότητας (με ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, τέλος επιτηδεύματος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο). Ακόμα:

-Επεκτείνεται το τέλος διαμονής παρεπιδημούντων, που είναι 0,5% επί των εσόδων, υπέρ της τοπικής αυτοδιοίκησης για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων.

– Αντικαθίσταται ο φόρος διαμονής από το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση, που θα επιβαρύνει και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις με 1,5 ευρώ/ημέρα.

– Αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για μη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Το νέο πρόστιμο ορίζεται, ανά φορολογικό έτος, στο 50% των ακαθάριστων εσόδων του τελευταίου φορολογικού έτους και κατ’ ελάχιστον 5.000 ευρώ.

-Τίθεται όριο 60 ημερών στη διάρκεια της μίσθωσης προκειμένου να λογίζεται ως βραχυχρόνια. Το όριο των 60 ημερών αφορά τη διάρκεια κάθε μίσθωσης ξεχωριστά. – Στην περίπτωση που διατίθεται προς βραχυχρόνια μίσθωση το σύνολο των διαμερισμάτων πολυκατοικίας ή συγκροτήματος κατοικιών, θα θεωρείται τουριστικό κατάλυμα και θα πρέπει να διαθέτει την αντίστοιχη αδειοδότηση.

  1. Η καταβολή μιας σειράς κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (επιδόματα τέκνων, επίδομα γέννησης, επιδόματα ανεργίας) θα γίνεται πλέον αποκλειστικά με χρεωστική κάρτα. Τουλάχιστον το 50% των επιδομάτων θα πρέπει να δαπανάται μέσω της χρήσης προπληρωμένης κάρτας, ενώ το υπόλοιπο 50% ο χρήστης της κάρτας θα μπορεί να το λαμβάνει σε μετρητά από τον λογαριασμό του. Tα επιδόματα που αναμένεται να ενταχθούν θα είναι το επίδομα γέννησης, το επίδομα παιδιού (Α21), το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερηλίκων, το επίδομα αναδοχής και άλλα.
  2. Μείωση φόρου ανακαίνισης ακινήτων. Oι δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν από την 1η/1/2024 και μετά οι ιδιοκτήτες κατοικιών και λοιπών κτιρίων για να εξοφλήσουν έξοδα αγοράς αγαθών και αμοιβές παροχής υπηρεσιών που σχετίζονται με την ενεργειακή, τη λειτουργική και την αισθητική αναβάθμιση των ακινήτων τους θα μειώνουν σε ποσοστό 100% του ύψους τους τον φόρο εισοδήματός τους. Για τη μείωση του φόρου, οι δαπάνες αγοράς υλικών που θα λαμβάνονται υπ’ όψιν δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν το 1/3 της δαπάνης εκτέλεσης εργασιών που αναγνωρίζεται. Το συνολικό ποσό δαπάνης, στο οποίο οι αγορές υλικών δεν θα μπορούν να συμμετέχουν με μερίδιο μεγαλύτερο του 1/3, θα κατανέμεται ισόποσα στα πέντε επόμενα έτη και το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε έτος θα μειώνει τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα βεβαιώνεται στον φορολογούμενο ιδιοκτήτη κατά το έτος αυτό. Το ανώτατο όριο έκπτωσης των 16.000 ευρώ θα επιμερίζεται σε μία πενταετία και κάθε χρόνο θα μειώνεται ο φόρος εισοδήματος κατά 3.200 ευρώ μέχρι να συμπληρωθεί το ανώτατο όριο των 16.000 ευρώ, σε πέντε χρόνια. Αν το κόστος της ανακαίνισης είναι χαμηλότερο, η μείωση του φόρου θα επιμερίζεται ανάλογα. Αν το κόστος είναι υψηλότερο, το όφελος θα περιορίζεται σε 16.000 ευρώ στην πενταετία.
  3. Επέκταση POS σε 35 κλάδους. Με τη νέα επέκταση, που αφορά δεκάδες κλάδους, σχεδόν το σύνολο των επαγγελματιών θα δέχεται υποχρεωτικά πληρωμές με κάρτες από τις αρχές του έτους. Όσοι δεν συμμορφώνονται με τη νέα συνθήκη θα κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 1.500 ευρώ. Στο νέο καθεστώς θα ενταχθούν υποχρεωτικά, μεταξύ άλλων, λαϊκές, υπαίθριο εμπόριο και πάγκοι (τρόφιμα, ρούχα κ.λπ.), περίπτερα, ψιλικατζίδικα, μίνι μάρκετ, εκμετάλλευση ταξί, χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, ασφαλιστικοί πράκτορες και μεσίτες, διαφημιστικές εταιρεί ες και υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων, μεσίτες ακινήτων, θέατρα, σινεμά, ωδεία, πολιτιστική εκπαίδευση, επισκευή υποδημάτων, οργάνωση συνεδρίων.
  4. Μείωση ΕΝΦΙΑ 10% για ασφάλιση κατοικίας από φυσικές καταστροφές. Η μείωση του φόρου κατά 10% από το 2024 παρέχεται εφόσον η αξία της ασφαλισμένης κατοικίας έναντι φυσικών καταστροφών δεν είναι χαμηλότερη από 1.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και το ασφαλιστήριο συμβόλαιο καλύπτει ολόκληρη την αξία του ακινήτου. Παράλληλα, η φορολογική έκπτωση θα είναι αναλογική με τη διάρκεια ασφάλισης, η οποία όμως δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις μήνες. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μι κρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά. Η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζομένης της αξίας του οικοπέδου.
  5. Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής, πιλοτικά από τις αρχές του 2024 και πλήρως έως το τέλος του έτους. Πρόκειται για ένα σύστημα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της διακίνησης αγαθών που ετοιμάζει ηΑΑΔΕ και προβλέπει την ανάπτυξη ενός ελεγκτικού πλαισίου για τις διακινήσεις φορτίων στην Ελλάδα σε σχέση με τον τύπο και την πληροφορία των συνοδευτικών παραστατικών, τις διαδικα σίες διαχείρισης των εγγράφων μεταφοράς και το σύστημα παρακολούθησης των διακινήσεων. Το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα παρακολουθεί τη διακίνηση των προϊόντων, ώστε η εφορία να εντοπίζει διαδρομές μαύρου χρήματος, ενώ τα ψηφιακά βιβλία κίνησης θα «φωτογραφίζουν» πελάτες που μπαίνουν και βγαίνουν σε ιατρεία, δικηγορικά γραφεία και άλλους επαγγελματικούς χώρους, ώστε να πραγματοποιούνται διασταυρώσεις για την έκδοση αποδείξεων και την υποβολή ΦΠΑ.
  6. Μειώνονται οι φόροι συγκέντρωσης κεφαλαίου (από0,5% σε0,2%) και χρηματιστηριακών συναλλαγών κατά50%, σε 1 τοις χιλίοις. Στόχος είναι η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αλλά και της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.

Διαβάστε εδώ κι εδώ το δημοσίευμα της Realnews

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.