Quantcast
Μιχαηλίδου: Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας ανάλογα με τις εισφορές του εργαζομένου - Οι αλλαγές που βρίσκονται στα σκαριά - enikonomia.gr
share

Μιχαηλίδου: Αυξάνεται το επίδομα ανεργίας ανάλογα με τις εισφορές του εργαζομένου – Οι αλλαγές που βρίσκονται στα σκαριά

δημοσιεύτηκε:

Για τις αλλαγές που θα γίνουν στο επίδομα ανεργίας μίλησε μεταξύ άλλων σήμερα η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου στο MEGA. «Το επίδομα ανεργίας θα αυξάνεται ανάλογα με τις εισφορές του εργαζόμενου. Έχουμε πάρει μια ομάδα επιστημόνων από τον ΟΟΣΑ στο Παρίσι οι οποίοι βοηθούν την οικονομική ομάδα του υπουργείου πάνω σε αυτό» σημείωσε η κυρία Μιχαηλίδου.

«Ξεκινάμε από μια αδικία. Δηλαδή ένας πολίτης ο οποίος  μπορεί να δουλεύει 15 χρόνια με έναν μισθό παραδείγματος χάρη 1.500 ευρώ, θα πάρει ίδιο επίδομα ανεργίας με έναν άλλο πολίτη που μπορεί να δουλεύει 2 χρόνια με τον κατώτατο μισθό. Αυτό που λέμε είναι ότι είναι λογικό, το επίδομα ανεργίας να γίνει πιο ανταποδοτικό, δηλαδή να είναι μία ανταπόδοση σε σχέση με τα χρόνια που δουλεύει ο εργαζόμενος».

Οπότε θέλουμε να κάνουμε 3 πράγματα σημείωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης: 

1.Να αυξήσουμε την ανταποδοτικότητα και άρα δικαιοσύνη στο επίδομα ανεργίας, στο λεγόμενο “επίδομα εργασίας”.

2.Να το κάνουμε ακόμη πιο απλό. Δηλαδή να γίνει μια ενιαιοποίηση των επιδομάτων ανεργίας έτσι ώστε να είναι πιο εύκολο για τον ωφελούμενο.

3.Και κοιτάμε το σενάριο το επίδομα ανεργίας να είναι πιο εμπροσθοβαρές. Δηλαδή το σύνολο να είναι το ίδιο αλλά βγαίνοντας από την εργασία και μπαίνοντας στην ανεργία να παίρνει μεγαλύτερο ποσοστό και αυτό σιγά σιγά  να βαίνει μειούμενο» σημείωσε.

Στην συνέχεια ρωτήθηκε εάν θα υπάρχουν κλίμακες για το επίδομα ανεργίας ή θα είναι εντελώς προσωποποιημένο στον κάθε εργαζόμενο.  «Όχι, θα είναι με κάποιες κλίμακες. Aκόμη δεν είμαστε σε θέση να πούμε κάτι καθώς δεν έχει ψηφιστεί τίποτα. Είναι σενάρια τα οποία τα δουλεύουμε τα οποία νομίζω ότι είναι στη θετική κατεύθυνση… στην πιο δίκαια κατεύθυνση. Μέσα στο 2024 θα κάνουμε το λεγόμενο πιλοτικό. Δηλαδή σε κάποιες περιοχές της Ελλάδας θα δούμε πως κάποιοι άνεργοι θα μπορέσουν να το πάρουν κλιμακωτά το επίδομα ανεργίας. Και μετά στόχος  είναι να υλοποιηθεί το 2025 καθώς είναι έργο του Ταμείου Ανάκαμψης» απάντησε χαρακτηριστικά.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.