Quantcast
Παράλληλη ασφάλιση: Αναδρομικά έως 30.000 ευρώ - Πότε και σε ποιους θα καταβληθούν - enikonomia.gr
share

Παράλληλη ασφάλιση: Αναδρομικά έως 30.000 ευρώ – Πότε και σε ποιους θα καταβληθούν

δημοσιεύτηκε:

Από αύριο Τρίτη μαζί με τις πληρωμές των συντάξεων μηνός Μαΐου αναμένεται να καταβάλει ο ΕΦΚΑ αναδρομικά 6 ετών έως 30.000 ευρώ σε δικαιούχους με παράλληλη ασφάλιση. Η πληρωμή αφορά σε όσους υπέβαλαν σχετική αίτηση από τον Μάιο του 2016 έως το τέλος Ιουνίου του 2022. Πρόκειται  για την καταβολή της δεύτερης σύνταξης κυρίως σε συμβολαιογράφους, σε γιατρούς  και σε δικηγόρους.

Οι συνταξιούχοι με παράλληλη ασφάλιση

Η συγκεκριμένη πληρωμή περιλαμβάνει συνταξιούχους με παράλληλη ασφάλιση, οι οποίοι θα λάβουν σταδιακά τα οφειλόμενα έως το καλοκαίρι. Αυτό σημαίνει πως οι δικαιούχοι θα λάβουν μαζί με την προσαύξηση και το πακέτο των αναδρομικών που για κάποιους  φθάνει τα 30.000 ευρώ.

Οι συνταξιούχοι με παράλληλο χρόνο ασφάλισης σε δύο ή και περισσότερα Ταμεία δικαιούνται το μεγαλύτερο πακέτο αναδρομικών που δόθηκε τα τελευταία χρόνια, καθώς τα οφειλόμενα από τις προσαυξήσεις συντάξεων αρχίζουν από το 2017 και φτάνουν μέχρι στιγμής στα 6 έτη. Αντίθετα, όσοι υπέβαλαν αίτηση για παράλληλη σύνταξη από την 1η Ιουλίου 2022 και έπειτα, χάρη στο νέο λογισμικό, το οποίο λειτουργεί ο e-ΕΦΚΑ έκτοτε, έχουν ελάχιστο χρόνο αναμονής.

Παράδειγμα

Η εφημερίδα “ TA NEA” παραθέτει ένα σχετικό παράδειγμα:

Ασφαλισμένος με 40 χρόνια εκ των οποίων  τα 25 παράλληλα σε 2 Ταμεία, με συντάξιμο μισθό 1.500 ευρώ, δικαιούται είτε 2 ανταποδοτικές συντάξεις με τους συντελεστές  των 40 ετών  και των 25 ετών ασφάλισης  είτε μια  ανταποδοτική για τα 40 έτη και προσαύξηση σύνταξης για τα 25 έτη παράλληλης ασφάλισης. Με δύο ανταποδοτικές συντάξεις ο ασφαλισμένος θα λάβει  συνολικά 1.444 ευρώ σύνταξη.  Αν τα λάβει ως προσαύξηση το ποσό που προκύπτει συνολικά για σύνταξη είναι 1.696, 5 ευρώ.

Η καταβολή της δεύτερης σύνταξης θα γίνει με την καταβολή των συντάξεων Μαΐου που θα γίνει ως ακολούθως:

  • Αύριο, Τρίτη 25 Απριλίου θα δοθούν οι συντάξεις Μαΐου στους  ασφαλισμένους των τέως φορέων ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και ΔΕΗ.
  • Την Τετάρτη 26 Απριλίου θα πληρωθούν οι συντάξεις Μαΐου στους  ασφαλισμένους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΤΕ και των τραπεζών των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 1, 3, 5, 7 και 9.
  • Την Πέμπτη 27 Απριλίου θα δοθούν οι συντάξεις Μαΐου στους  ασφαλισμένους του Δημοσίου, του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, του ΟΤΕ και των τραπεζών των οποίων ο ΑΜΚΑ λήγει σε 0, 2, 4, 6 και 8.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.