Quantcast
Πετρέλαιο θέρμανσης: Πώς επηρεάζει την τιμή η παράταση στην επιδότηση - enikonomia.gr
share

Πετρέλαιο θέρμανσης: Πώς επηρεάζει την τιμή η παράταση στην επιδότηση

δημοσιεύτηκε:

Παρατείνεται η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης.  Όπως γνωστοποίησε σήμερα μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δίνεται παράταση στην επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης για ένα τρίμηνο, με 15 λεπτά το λίτρο.

Συγκεκριμένα, το μέτρο, που έληγε στο τέλος του μήνα, θα συνεχίσει να ισχύει έως και τις 31 Μαρτίου 2023, ωστόσο πλέον θα είναι 15 λεπτά το λίτρο, έναντι 25 λεπτά το λίτρο που είναι έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2022. Αιτία της μείωσης αποτελεί η μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Τα ακριβή ποσά (προ ΦΠΑ και μετά ΦΠΑ) τα οποία θα ισχύσουν από την Πρωτοχρονιά, θα οριστούν με υπουργική απόφαση.

Πετρέλαιο: Τι σημαίνει η κρατική επιδότηση για την τιμή του

Υπενθυμίζεται πως η μέση τιμή του diesel θέρμανσης χθες ήταν στα 1,122 ευρώ το λίτρο. Η τιμή αυτή είναι χαμηλότερη από τα 1,413 ευρώ το λίτρο που ήταν στις 14 Οκτωβρίου όταν  ξεκίνησε να πωλείται.  Συνεπώς η τιμή του πετρελαίου θα  ανερχόταν σήμερα στα 1,221 ευρώ το λίτρο με  την κρατική επιδότηση των 15 λεπτών το λίτρο στην αντλία  και με την διατήρηση της  ίδιας έκπτωσης  από τα διυλιστήρια από 1,122 ευρώ το λίτρο.  Αν όμως δεν συνεχιζόταν η έκπτωση  των διυλιστηρίων και  μετά τις 31 Δεκεμβρίου 2022, τότε η σημερινή τιμή θα “σκαρφάλωνε “στα 1,259 ευρώ το λίτρο.

H επιστολή των βενζινοπωλών προς τον πρωθυπουργό και τον ΥΠΟΙΚ

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα η Ομοσπονδία  Βενζινοπωλών Ελλάδας είχε στείλει επιστολή προς τον  Πρωθυπουργό της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη και το ΥΠΟΙΚ μέσω της οποίας είχε επισημάνει την ανάγκη να διατηρηθεί η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία.

«Στην ομιλία σας στη Βουλή, κατά τη ψήφιση του Προϋπολογισμού, αναφερθήκατε στο δημοσιονομικό χώρο που σας επιτρέπει να λάβετε μέτρα στήριξης, λόγω των πιέσεων που δέχονται τα εισοδήματα των νοικοκυριών, τα οποία και χαιρετίζουμε.

Είναι επιτακτική ανάγκη όμως, σε αυτούς τους δύσκολους οικονομικά καιρούς, όπως, η γενναία επιδότηση που κάνατε στο πετρέλαιο θέρμανσης 0,20 ευρώ (προ ΦΠΑ) ανά λίτρο στις 14/10/2022 η οποία είναι σε ισχύ μέχρι και 31/12/22, να επεκταθεί μέχρι και τη λήξη της περιόδου της διάθεσής του πετρελαίου θέρμανσης στις 30/4/23. Αυτή η απόφαση πρέπει να παρθεί άμεσα, ώστε τα εκατομμύρια των καταναλωτών του πετρελαίου θέρμανσης να κάνουν το σωστό και έγκαιρο προγραμματισμό τους για την αγορά του.

Αναμένουμε άμεσα όπως προχωρήσετε σε ανακοίνωση για τη διατήρηση της ανωτέρω επιδότησης», είχε αναφέρει η επιστολή της Ομοσπονδίας.

Ζάγκα: Ανεβαίνει αύριο η τιμή του πετρελαίου

Τις προβλέψεις της για τις αυριανές τιμές του απλού πετρελαίου είχε κάνει και  το πρωί η πρόεδρος Βενζινοπωλών Αττικής,  Μαρία Ζάγκα μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή του Open “Aνοιχτή Επικοινωνία”.

«Aπό αύριο μαθαίνουμε ότι θα ανέβει η τιμή στο απλό πετρέλαιο .Έχουμε πληροφορίες ότι  θα αυξηθεί κατά 5 λεπτά», είπε και ανέφερε που βρίσκεται σήμερα η τιμή στο πετρέλαιο κίνησης.  «Το πετρέλαιο κίνησης είναι στο 1, 70  ευρώ», σήμερα, είπε.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.