Quantcast
Πώς μπορούν ασφαλισμένοι να λάβουν σύνταξη με 15ετία - Οι δύο διευκολύνσεις - enikonomia.gr
share

Πώς μπορούν ασφαλισμένοι να λάβουν σύνταξη με 15ετία – Οι δύο διευκολύνσεις

δημοσιεύτηκε:

Τη δυνατότητα να λάβουν σύνταξη με 15ετία (δηλαδή με 4.500 ημέρες ασφάλισης) έχουν πολλοί ασφαλισμένοι που δεν έχουν συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων, αφού αυτά μπορούν είτε να εξαγοραστούν έως 6μήνες (150 ένσημα), είτε να υπαχθούν στην προαιρετική ασφάλιση έως 36 μήνες (δηλαδή 3 χρόνια), όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, (4921/2022).

Αναλυτικά:

1. Με καταβολή εισφορών η συμπλήρωση χρόνου ασφάλισης έως 6 μήνες

Αυτό αφορά στους ασφαλισμένους που έχουν 14 έτη και 6 μήνες ασφαλιστικού βίου. Η εν λόγω κατηγορία πολιτών μπορεί να εξαγοράσει έως 6 μήνες (150 ένσημα) για να φτάσει στον θεμελιωτικό χρόνο συνταξιοδότησης των 15 ετών ( ή αλλιώς  να συγκεντρώσει 4.500 ένσημα). Επίσης επισημαίνεται πως η εξαγορά των 150 ενσήμων κοστίζει το 20% του νέου κατώτατου μισθού (713 ευρώ μεικτά) δηλαδή αυτό αντιστοιχεί σε 142,6 ευρώ σε μηνιαία βάση για το διάστημα 6 μηνών και σε αυτή την περίπτωση η σύνταξη διαμορφώνεται στα 466,35 ευρώ.

Σημειώνεται δε πως ο νόμος αυτός καλύπτει τους ασφαλισμένους των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, πλην του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) που:

  • συμπληρώνουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 τα 67 έτη της  ηλικίας τους
  • έχουν σταματήσει να εργάζονται και έχουν διακόψει οριστικά την πραγματική ή προαιρετική τους ασφάλιση
  • δεν έχουν υποβάλει αίτημα για συνταξιοδότηση,
  • δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί από κάποια πηγή στην χώρα ή στο εξωτερικό,
  • δεν δικαιούνται σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη αιτία σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των φορέων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ ή με διατάξεις που εφαρμόζονται στο Δημόσιο ή την  Τράπεζα της Ελλάδος ή από ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού, χρειάζονται 150 ή λιγότερες ημέρες ασφάλισης για να συμπληρώσουν τις ελάχιστες απαιτούμενες 4.500 ημέρες.

Σημείωση: Οι ασφαλισμένοι που πληρούν σωρευτικά όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν εφάπαξ τις εισφορές ασφαλισμένου και εργοδότη που αντιστοιχούν στις αναγνωριζόμενες ημέρες ασφάλισης με βάση το ισχύον κατά την αναγνώριση ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη. Διευκρινίζεται πως αυτό δεν ισχύει για τους  ασφαλισμένους που έχουν αναγνωρίσει πάνω από 5 έτη πλασματικού χρόνου ασφάλισης. Επίσης επισημαίνεται πως η διάταξη αυτή δεν ισχύει για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με τις διατάξεις του Ν. 612/1977 ή άλλες ειδικές διατάξεις που προβλέπουν τη θεμελίωση με πραγματικό χρόνο ασφάλισης.

2. Η υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση έως 3 έτη

Ο νόμος καλύπτει τους ασφαλισμένους  όλων των Φορέων  Κοινωνικής Ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ και που έχουν ασφαλιστεί για τουλάχιστον 500 ημέρες ασφάλισης  μέσα στην 5ετία πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και χρειάζονται μέχρι 3 έτη ασφάλισης για να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Συνεπώς οι ασφαλισμένοι που πληρούν σωρευτικά όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις μπορούν να υποβάλουν, μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης και αίτημα για να υπαχθούν στην προαιρετική ασφάλιση ή να τη συνεχίσουν  μέχρι 3 έτη που είναι απαραίτητο προκειμένου να συμπληρώσουν τον ελάχιστο χρόνο που χρειάζεται για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης.

Αυτό ενδείκνυται για τους ασφαλισμένους όλων των Φορέων Κοινωνικής ασφάλισης (μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και ο  ΟΓΑ) που χρειάζονται περισσότερα από 150 ένσημα ή δεν μπορούν να καταβάλουν άμεσα τις υπολειπόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Αν συντρέχουν όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις για την απονομή σύνταξης, τότε θα εκδοθεί  η προσωρινή πράξη απονομής σύνταξης που περιλαμβάνει:

  • την αποδοχή της αίτησης για προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης,
  • τον χρόνο της προαιρετικής συνέχισης,
  • το καταβλητέο ποσό,
  • την ημερομηνία συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για τη λήψη σύνταξης γήρατος και
  • την ημερομηνία έναρξης της συνταξιοδότησης ( δηλαδή την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για τη λήψη σύνταξης γήρατος), χωρίς να απαιτείται εκ νέου υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης. Μέχρι την ημερομηνία έναρξης της συνταξιοδότησης ο αιτών δεν είναι συνταξιούχος αλλά προαιρετικά ασφαλισμένος του e-ΕΦΚΑ

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.