Quantcast
Πράσινο τιμολόγιο ρεύματος: Αυτές είναι οι χρεώσεις μηνός Ιανουαρίου όλων των παρόχων – Τι πρέπει να γνωρίζετε - enikonomia.gr
share

Πράσινο τιμολόγιο ρεύματος: Αυτές είναι οι χρεώσεις μηνός Ιανουαρίου όλων των παρόχων – Τι πρέπει να γνωρίζετε

δημοσιεύτηκε:

Ανακοινώθηκαν από τους παρόχους οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος για τα “πράσινα” τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας μηνός Ιανουαρίου 2024. Όπως προκύπτει από τις  ανακοινώσεις των παρόχων οι τιμές  αυτών των τιμολογίων κυμαίνονται από 0,14 ευρώ μέχρι και 0,17 ευρώ ανά κιλοβατώρα για τον τρέχοντα μήνα.

Αναλυτικά:

  • Protergia:  Η τιμή του ρεύματος είναι στα 14,26 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
  • Elpedison:  Η τιμή χρέωσης του ρεύματος διαμορφώνεται στα 17,06 σεντς ανά κιλοβατώρα.
  • Ήρων: Η τιμή του ρεύματος ανέρχεται στα 14,052  λεπτά ανά κιλοβατώρα.
  • Φυσικό Αέριο Ελλάδος: Η τιμή  χρέωσης του ρεύματος είναι στα 14,265 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
  • NRG: Στα 14,1 λεπτά ανά κιλοβατώρα ανέρχεται η τιμή ρεύματος
  • Volterra: Στα 14,3945  λεπτά ανά κιλοβατώρα διαμορφώνεται η τιμή ρεύματος
  • Zenith: Η τιμή του ρεύματος είναι στα 16,947 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
  • ΔΕΗ :Οι χρεώσεις της επιχείρησης είναι στα 13,635 λεπτά ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες το μήνα και 14,595 λεπτά για υψηλότερη κατανάλωση και 11,155  λεπτά για το νυχτερινό τιμολόγιο.

Σημειώνεται δε πως στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής θα αναρτηθούν συγκεντρωτικά οι τιμές ρεύματος όλων των προμηθευτών.

Τα “ψιλά γράμματα” που πρέπει να γνωρίζετε για το πράσινο τιμολόγιο

Σημειώνεται πως το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας δημοσίευσε πρόσφατα ένα έγγραφο για το ειδικό πράσινο τιμολόγιο το οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

  • Η τελική τιμή προμήθειας θα ανακοινώνεται έως την 1η  ημέρα κάθε μήνα κατανάλωσης.
  • Το ειδικό τιμολόγιο θα μπορεί να εμπεριέχει και πάγια χρέωση προμήθειας, ύψους έως 5 ευρώ ανά μήνα, καθώς και εκπτώσεις.
  • Από τις βασικότερες καινοτομίες του είναι πως στο λογαριασμό κατανάλωσης, ο πάροχος θα αποτυπώνει ενιαία -μετά τον υπολογισμό τυχόν εκπτώσεων- την τελική τιμή προμήθειας σε €/MWh ανά μήνα τιμολόγησης.
  • Η βασική τιμή προμήθειας θα παραμένει σταθερή, κατ’ ελάχιστον για 6 μήνες, ενώ η πάγια χρέωση προμήθειας και οι εκπτώσεις θα μπορούν να τροποποιούνται κάθε μήνα, κατόπιν ανακοίνωσης στην ιστοσελίδα των παρόχων και ενημέρωσης με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης που θα ακολουθεί την τροποποίηση.
  • Οι καταναλωτές που δεν θα επιλέξουν κάποιο από τα διαθέσιμα τιμολόγια (σταθερό: μπλε, κυμαινόμενο: κίτρινο, δυναμικό: πορτοκαλί, ειδικό: πράσινο), θα μεταπέσουν, αυτομάτως, στο πράσινο τιμολόγιο. Παρόλα αυτά, θα υπάρχει η δυνατότητα να επιστρέψουν στην προηγούμενη σύμβαση με τον πάροχό τους με μία απλή διαδικασία έως την 31η Ιανουαρίου  2024 και να επιλέγουν οποιοδήποτε είδους τιμολογίου ή πάροχο, με κατάρτιση σχετικής σύμβασης οποιαδήποτε στιγμή.
  • Το ειδικό τιμολόγιο προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θα προσφέρεται από τους παρόχους και μπορεί να επιλέγεται από τους καταναλωτές και μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2024.

Διαβάστε ολόκληρη την απόφαση εδώ

Τιμολόγια των προμηθευτών: Πώς θα τα συγκρίνετε 

Οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το Εργαλείο Σύγκρισης Τιμών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (www.energycost.gr) για το ρεύμα και με αυτόν τρόπο μπορούν να ενημερώνονται, κάθε μήνα για την τιμή του ειδικού κοινού τιμολογίου του προμηθευτή τους και να τη συγκρίνουν με το σύνολο των προσφερόμενων τιμολογίων. Όπως αναφέρει έγγραφο του  υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας,” από την 1η Ιανουαρίου 2024 εισάγεται στους λογαριασμούς κατανάλωσης και σε κάθε ενημερωτικό μήνυμα των παρόχων στους πελάτες τους (ηλεκτρονικό ή έντυπο), κωδικός QR και το link του εργαλείου σύγκρισης τιμών της Ρ.Α.Α.Ε.Υ. (energycost.gr). Κατά αυτό τον τρόπο, ο καταναλωτής θα μπορεί εύκολα να συγκρίνει το κοινό τιμολόγιο μεταξύ των παρόχων και να επιλέγει αυτό που επιθυμεί ανάλογα με τις ανάγκες του”.

Το παράδειγμα 

Παρακάτω παρατίθεται ένα παράδειγμα με το πράσινο τιμολόγιο:

  • Η χρέωση της τιμής ρεύματος μηνός Φεβρουαρίου στο πράσινο τιμολόγιο θα εξαρτηθεί από τη χονδρεμπορική τιμή  των δύο προηγούμενων μηνών (Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου). Η εξάρτηση αυτή καθορίζεται από τον μηχανισμό διακύμανσης, η φόρμουλα του οποίου είναι ενιαία για όλους τους προμηθευτές, καθώς έχει καθοριστεί από το  υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κάθε εταιρεία επιλέγει ελεύθερα τις παραμέτρους αυτής της φόρμουλας.
  • Άλλη συνιστώσα της τελικής τιμής είναι η βασική χρέωση, η οποία πρέπει να παραμένει ίδια από τις εταιρείες για τουλάχιστον  6μήνες.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.