Quantcast
"Ραβασάκια" από την ΑΑΔΕ: 171.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με πρόστιμα και "λουκέτα" - enikonomia.gr
share

“Ραβασάκια” από την ΑΑΔΕ: 171.000 επιχειρήσεις κινδυνεύουν με πρόστιμα και “λουκέτα”

δημοσιεύτηκε:

Προειδοποιητικά email σε 171.000 επιχειρήσεις που δεν έχουν διαβιβάσει ακόμα στη φορολογική διοίκηση τα στοιχεία των λιανικών τους πωλήσεων που εκδίδονται μέσω του Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού  ΦΗΜ απέστειλε η ΑΑΔΕ, ύστερα από τον έλεγχο που έκανε  σε 550.000 δηλωμένες ταμειακές μηχανές. Παράλληλα επεσήμανε πως εάν οι παραπάνω δεν συμμορφωθούν τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι από τις 31 Οκτωβρίου 2022  με πρόστιμα και «λουκέτα».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, οι επιχειρήσεις πρέπει να αποστέλλουν το αργότερο εντός 24 ωρών τα δεδομένα των λιανικών πωλήσεων στην ηλεκτρονική εφαρμογή της ΑΑΔΕ, ” e-send”.Αυτό αφορά μεταξύ άλλων κυρίως επιχειρήσεις εστίασης με 110.000 ταμειακές μηχανές που πρέπει να στέλνουν στοιχεία αποδείξεων κάθε 3 ώρες αλλά και τα πρατήρια υγρών καυσίμων με 13.500 ταμειακές που πρέπει να στέλνουν στοιχεία αποδείξεων κάθε 1 ώρα.

Το email της ΑΑΔΕ

Το email που απέστειλε η ΑΑΔΕ στις επιχειρήσεις που δεν είχαν διαβιβάσει απόδειξη ή είχαν διακόψει τη διαβίβαση των στοιχείων ήταν το παρακάτω:

«Αγαπητή Κυρία, Αγαπητέ Κύριε,

Από έλεγχο των υπηρεσιών μας διαπιστώθηκε ότι τα δεδομένα στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω του Φορολογικού Ηλεκτρονικού Μηχανισμού (ΦΗΜ) σας, δεν διαβιβάζονται στην ΑΑΔΕ. Σας ενημερώνουμε, ότι από την 31η.10.2022 κι εφεξής, η μη διαβίβαση στην ΑΑΔΕ των δεδομένων στοιχείων λιανικής πώλησης που εκδίδονται μέσω ΦΗΜ επισύρει τις κυρώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν χρηματικά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας από 48 ώρες έως 10 ημέρες.

Ενόψει των ανωτέρω, σας καλούμε να προβείτε άμεσα στην εκπλήρωση της παραπάνω υποχρέωσης. Εάν έχετε ήδη εκπληρώσει τη σχετική υποχρέωσή σας, παρακαλούμε μη λάβετε υπόψη το παρόν μήνυμα. Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και τη συνεργασία σας ».

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από τις 31 Οκτωβρίου 2022 ενεργοποιούνται οι παρακάτω κυρώσεις για τις επιχειρήσεις:

1.Σε περίπτωση διαπίστωσης μη διαβίβασης των δεδομένων εκδοθέντων παραστατικών εσόδων λιανικής για πράξεις που επιβαρύνονται με Φ.Π.Α ισχύουν τα εξής: 

  • Το πρόστιμο σε επιχείρηση με απλογραφικό λογιστικό σύστημα είναι 50% επί του Φ.Π.Α. που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου και όχι μικρότερο από 250 ευρώ.
  • Το πρόστιμο σε επιχείρηση με διπλογραφικό λογιστικό σύστημα είναι 50% επί του Φ.Π.Α. που αναγράφεται επί του κάθε μη διαβιβασθέντος στοιχείου και όχι μικρότερο από 500 ευρώ.

2.Σε περίπτωση πράξεων που δεν επιβαρύνονται με Φ.Π.Α προβλέπονται τα εξής: 

  • Πρόστιμο σε επιχείρηση με απλογραφικό λογιστικό σύστημα είναι  500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο.
  • Το πρόστιμο σε επιχείρηση με διπλογραφικό λογιστικό σύστημα είναι  1.000 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο.

3.Σε περίπτωση κάθε επόμενης ίδιας παράβασης που διαπιστώνεται, στο πλαίσιο μεταγενέστερου ελέγχου εντός πενταετίας από την έκδοση της αρχικής πράξης, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του ύψους του προβλεπόμενου προστίμου.

ΠΟΤΕ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Η λειτουργία της επαγγελματικής εγκατάστασης στην οποία διενεργήθηκε ο έλεγχος, αναστέλλεται:

α. άμεσα για  48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η μη διαβίβαση πλέον των 10 παραστατικών λιανικών συναλλαγών, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν διαβιβάστηκαν τα παραστατικά υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

β. αμελλητί για  96 ώρες, εφόσον, εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης α, διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματική εγκατάσταση του υπόχρεου η μη διαβίβαση τουλάχιστον τριών   παραστατικών λιανικής πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

γ. αμελλητί για 10 ημέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης β, διαπιστώνεται η μη διαβίβαση τουλάχιστον τριών  παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.