Quantcast
Ρεύμα: Όλες οι αλλαγές στους λογαριασμούς από 1η Ιανουαρίου - Ποιο τιμολόγιο σας συμφέρει - enikonomia.gr
share

Ρεύμα: Όλες οι αλλαγές στους λογαριασμούς από 1η Ιανουαρίου – Ποιο τιμολόγιο σας συμφέρει

δημοσιεύτηκε:

Nεά δεδομένα από την 1η Ιανουαρίου 2024 για τους λογαριασμούς ρεύματος των καταναλωτών . Όπως επεσήμανε ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ, από την 1η Ιανουαρίου 2024  αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης του ρεύματος και μίλησε για τα χρωματιστά τιμολόγια.

«Έχουμε τα μπλε τιμολόγια, δηλαδή τα σταθερά που η τιμή χρέωσης είναι κλειδωμένη για 1 χρόνο. Στο μπλε τιμολόγιο είναι η σταθερή η χρέωση  κιλοβατώρας για όλο τον χρόνο της σύμβασης .Το τιμολόγιο αυτό δεν επηρεάζεται από το χρηματιστήριο ενέργειας. Αλλά εάν αποφασίσει ο καταναλωτής να  αποχωρήσει πρόωρα από το μπλε τιμολόγιο, τότε θα έχει  πέναλτι , πληρώνει ρήτρες αποχώρησης. Το ποσό αυτό είναι από 30 ευρώ έως και 100 ευρώ  και θα διαμορφωθεί ανάλογα με ποιον μήνα θα εγκαταλείψεις το τιμολόγιο.’Αλλο είναι να εγκαταλείψει  ο καταναλωτής τον πρώτο μήνα  τη σύμβαση και άλλο τον τελευταίο μήνα. Αυτό είναι ένα τιμολόγιο το οποίο θα μπορούσε να το πάρει κάποιος  καταναλωτής ο οποίος έχει λίγες κιλοβατώρες…  κάτω από 200 κιλοβατώρες  ή έχει ένα  εξοχικό το οποίο επισκέπτεται μια στο τόσο αλλά και άνθρωποι και καταναλωτές που δεν έχουν ούτε την όρεξη  ούτε τη διάθεση,  ούτε τη δεξιότητα,  ούτε την ικανότητα να κάνουν διαδικτυακή έρευνα αγοράς τιμολογίου. Έχουν ένα σταθερό οικονομικό οικογενειακό προγραμματισμό και θέλουν το κεφάλι τους ήσυχο. Το μπλε τιμολόγιο θα έχει την ακριβότερη τιμή χρέωσης » είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Εν συνεχεία μίλησε για τα κίτρινα, κυμαινόμενα τιμολόγια. Έχουμε τα κίτρινα, κυμαινόμενα τιμολόγια στα οποία η τιμή χρέωσης  κιλοβατώρας βγαίνει μεσοσταθμικά σε όλο το διάστημα των 30 ημερών,  επεσήμανε ο κ. Χριστοδουλίδης και ανέφερε πως στο τιμολόγιο αυτό η χρέωση είναι κυμαινόμενη .« Η χρέωση εξαρτάται από τις χρηματιστηριακές διακυμάνσεις αγοράς. Το τιμολόγιο αυτό είναι εκτεθειμένο στο 100% στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. To τιμολόγιο αυτό θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου 2024 με την χαμηλότερη τιμή χρέωσης .Και απλά  ο καταναλωτής  περιμένει να δει  πως θα εξελιχθούν οι τιμές στη διεθνή αγορά σε μηνιαία βάση. Το κίτρινο τιμολόγιο το «ψωνίζεις» την 1η του μήνα αλλά το πληρώνεις στις 30 του μήνα . Η τιμή χρέωσης βγαίνει μεσοσταθμικά σε όλο το διάστημα των 30 ημερών. Το τιμολόγιο αυτό είναι εκτεθειμένο στο 100% στο Χρηματιστήριο .Εδώ δεν υπάρχει ρήτρα. Εγώ ξεκινάω τον Ιανουάριο με μια χαμηλή χρέωση και βλέπω τον Φεβρουάριο  εάν τα πράγματα βαίνουν διεθνώς καλώς. Έχουμε μια ήρεμη ενεργειακή περίοδο ».

« Eμείς οι ειδικοί της αγοράς πάντα εκτιμούμε ότι το κυμαινόμενο τιμολόγιο έχει χαμηλή τιμή χρέωσης  διότι έχεις το μεγαλύτερο ρίσκο. Όποιο τιμολόγιο έχει μεγάλο ρίσκο έχει και χαμηλότερη τιμή χρέωσης. Αν δείτε τις τιμές του πετρελαίου Brent τώρα που μιλάμε, καθώς και την τιμή του φυσικού αερίου στον κόμβο της Ολλανδίας, είναι σε πτωτική πορεία, αυτό σημαίνει ότι και η τιμή του ρεύματος θα είναι το επόμενο διάστημα πτωτική» συμπλήρωσε.

Για το πορτοκαλί τιμολόγιο

Μεταξύ άλλων σχολίασε το πορτοκαλί τιμολόγιο.  « Υποτίθεται ότι το πορτοκαλί βγήκε για να υποστηρίξει τους έξυπνους μετρητές. Πρέπει όμως και οι εταιρίες να παρέχουν τις αντίστοιχες υπηρεσίες που συνδέονται με αυτή την υποστήριξη. Όμως σήμερα, καμία ενεργειακή εταιρία δεν παρέχει αυτή την υπηρεσία της ανά ώρα χρέωσης. Άρα τι το βάλαμε; » αναρωτήθηκε. « Μέχρι στιγμής όλες οι εταιρίες στις ενημερωτικές επιστολές τους στους καταναλωτές δεν αναφέρουν τίποτα για το πορτοκαλί, » συμπλήρωσε και επεσήμανε  πως οι πάροχοι δίνουν προσφορές στους καταναλωτές για μπλε και για το πράσινο τιμολόγιο. Για το πορτοκαλί δεν υπάρχει τίποτα ».

Για το πράσινο τιμολόγιο 

«Το πράσινο τιμολόγιο  είναι η επινόηση του κ. Σκυλακάκη ο οποίος είπε ότι θέλει να παντρέψει τις αδυναμίες των προηγούμενων τιμολογίων σε ένα τιμολόγιο,  στο οποίο η τιμή της κιλοβατώρας θα διαμορφώνεται μέσα από μία ενιαία φόρμουλα, μία μέσα από μία ενιαία μεθοδολογία για να προσφέρουν όλοι οι πάροχοι ομοειδή πράγματα » σημείωσε και ανέφερε πως  «τα πράσινα είναι ημικυμαινόμενα και ημισταθερά. Δηλαδή η τελική τιμή διαμόρφωση της κιλοβατώρας εξαρτάται από τρεις παραμέτρους. Την βασική τιμή που θα δώσουν όλοι οι πάροχοι.Δηλαδή και οι 20 μια τιμή  όπου μετά  θα προστίθεται και η ρήτρα αναπροσαρμογής, εφόσον και αν ενεργοποιείται. Πότε ενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής: Ότι γινόταν και πριν το 2022  Όταν είσαι πάνω και κάτω από κάποια όρια που θέτει ο πάροχος, ενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, άρα αυξάνεται η βασική τιμή εκκίνησης κατά ένα ποσοστό »  « Πολλές εταιρίες παρέχουν και νυχτερινό τιμολόγιο όχι όμως όλες »  είπε μεταξύ άλλων.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.