Quantcast
Συντάξεις: Έρχεται τριπλό πακέτο πληρωμών - Οι κερδισμένοι - enikonomia.gr
share

Συντάξεις: Έρχεται τριπλό πακέτο πληρωμών – Οι κερδισμένοι

δημοσιεύτηκε:

Έρχεται τριπλό πακέτο πληρωμών έως τις 15 Μαρτίου στις συντάξεις των ασφαλισμένων.

Αναλυτικά:

Συντάξεις Μαρτίου: Το πακέτο των αναδρομικών 

Αναδρομικά μηνός Ιανουαρίου που αντιστοιχούν στην αύξηση 7,75% θα περιλαμβάνουν οι συντάξεις Μαρτίου. Αυτές θα καταβληθούν νωρίτερα από την καθορισμένη ημερομηνία δηλαδή από  από τις 22 Φεβρουαρίου έως τις 24 του ίδιου μήνα στους δικαιούχους.

Σημειώνεται δε πως όσοι έχουν πολλά έτη ασφάλισης (40ετία) και υψηλούς μισθούς δεν έχουν και πολλές προσωπικές διαφορές συνεπώς οι αυξήσεις είναι καθαρές στην τσέπη των συνταξιούχων. Όσοι όμως είχαν συνταξιοδοτηθεί πριν από τον 5/2016 και διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά είδαν μόνο λογιστικές αυξήσεις καθώς η αύξηση απορροφάται από την προσωπική διαφορά.

Επίδομα προσωπικής διαφοράς

Επίδομα προσωπικής διαφοράς αναμένεται να καταβάλει λίγο πριν από το Πάσχα ο ΕΦΚΑ σε περίπου 140.000 συνταξιούχους που δεν έλαβαν καμία αύξηση στη σύνταξη τους.

Ωστόσο οριστικές αποφάσεις για το θέμα αυτό θα λάβει εντός του μήνα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης μαζί με τα μέτρα στήριξης  που θα ληφθούν για τις  ευάλωτες κοινωνικές ομάδες εν όψει του Πάσχα. Τα κύρια χαρακτηριστικά αυτής της ομάδας των συνταξιούχων είναι τα εξής:

  • Δεν έλαβαν καμία αύξηση (7,75%) καθώς διατηρούν σημαντική προσωπική διαφορά.
  • Δεν έλαβαν την επιταγή ακρίβειας των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα, καθώς δεν ανήκουν στην κατηγορία των χαμηλοσυνταξιούχων, αφού οι συντάξεις τους κυμαίνονται από 800 έως 1.000 ευρώ.
  • Δεν ωφελήθηκαν από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, διότι έχουν μικρότερες συντάξεις από 1.000 ευρώ τον μήνα και δεν είχαν ούτως ή άλλως κράτηση εισφοράς αλληλεγγύης.

Η δήλωση Χατζηδάκη για το επίδομα

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης είχε μιλήσει το Σαββατοκύριακο για το επίδομα αυτό. Είχε πει ότι τον Φεβρουάριο θα έχει η κυβέρνηση καλύτερη εικόνα για τον δημοσιονομικό χώρο της Ελλάδας και πως οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αρχές Μαρτίου.

Παράλληλα ανέφερε πως το ποσό του επιδόματος θα δοθεί εφάπαξ το οποίο δεν αναμένεται να καταβληθεί σε όλους τους συνταξιούχους και πως αυτό θα είναι ανάλογο με τις δυνατότητες του προϋπολογισμού χωρίς ωστόσο να το προσδιορίζει. «Ο στόχος μας είναι να δώσουμε από τα χρήματα που υπάρχουν με ένα πνεύμα δικαιοσύνης, να καλύψουμε ανθρώπους που λόγω της προσωπικής διαφοράς δεν πήραν αυξήσεις δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνους που δεν πήραν καθόλου αύξηση. Από αυτούς ξεκινάμε μετά ανάλογα με το περιθώριο που έχουμε θα δούμε πώς θα κινηθούμε » είχε επισημάνει.

«Οι συνταξιούχοι που δεν πήραν τίποτα στα χέρια τους είναι περίπου 140 χιλιάδες. Δηλαδή είναι περίπου το 5% των συνταξιούχων. Από εκεί και πέρα είναι και κάποιοι που πήραν αυξήσεις αλλά μικρές και υπάρχει επίσης μια φροντίδα να δούμε πώς μπορούμε να τους καλύψουμε και σε ποια έκταση. Δεν υπάρχει κανένας που να είναι στη θέση μου που να μην θέλει να δώσει λεφτά. Το ζήτημα είναι τι έχεις στη διάθεση σου», είπε.

 Το ύψος του επιδόματος 

Το επίδομα ενδέχεται να διαμορφωθεί σε τέσσερα διαφορετικά κλιμάκια. Δηλαδή όσοι έχουν χαμηλότερες συντάξεις θα λάβουν υψηλότερο αναλογικά επίδομα και όσοι έχουν υψηλότερες συντάξεις θα εισπράξουν μειωμένο.

Το ύψος του επιδόματος μπορεί να δοθεί ως εξής:

  • Το χαμηλό επίδομα να  είναι μεταξύ 50 ευρώ και 100 ευρώ
  • και το υψηλότερο έως 400 ευρώ ή ίσως και λίγο παρακάτω.

Επικουρικές συντάξεις: Ποιοι θα λάβουν αναδρομικά ως προκαταβολές

Αναδρομικά ως προκαταβολή επικουρικής σύνταξης θα πάρουν περίπου 40.000 συνταξιούχοι. Αυτό αφορά σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση έως τον Ιούνιο του 2022 (πριν από την 1η Ιουλίου 2022) για την έκδοση της επικουρικής τους σύνταξης και περιμένουν κάποιους μήνες ή χρόνια για να την λάβουν.

Τα ποσά των αναδρομικών επικουρικής σύνταξης κυμαίνονται από 100 ευρώ έως και πάνω από 7.000 ευρώ τα οποία αναμένεται να τα καταβάλει μέχρι τις 15 Μαρτίου ο ΕΦΚΑ  στους παραπάνω.

Ενώ επιπλέον 40.000 συνταξιούχοι που περιμένουν την επικουρική τους θα δουν τη σύνταξή τους να εκδίδεται έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Αυτό προβλέπει ο προγραμματισμός του ΕΦΚΑ για τις περίπου 83.000 ληξιπρόθεσμες επικουρικές συντάξεις για τις οποίες έχει εκδοθεί η κύρια σύνταξη. Πρόκειται δηλαδή για συνταξιούχους που έχουν πάρει την κύρια σύνταξή τους και περιμένουν την επικουρική. Αναδρομικά 100 ευρώ για κάθε μήνα αναμονής έως και τον Ιανουάριο του 2023 θα λάβουν οι δικαιούχοι των επικουρικών συντάξεων. Ενώ τα μηναία ποσά αναδρομικών για τις αναπηρικές επικουρικές συντάξεις θα είναι 50 ευρώ.

Σύμφωνα με το σχέδιο του ΕΦΚΑ, περίπου 40.000 εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικών συντάξεων θα εκδοθούν μαζικά εντός του Φεβρουαρίου και έως το τέλος του επόμενου μήνα.  Οι υπόλοιποι 40.000 – 43.000 δικαιούχοι, για τους οποίους δεν είναι δυνατό να εκδοθεί άμεσα η σύνταξη, θα λάβουν έναντι αναδρομικά – σαν προκαταβολή της επικουρικής τους σύνταξης – 100 ευρώ ανά μήνα αναμονής εφάπαξ. Μοναδική προϋπόθεση είναι η αίτηση να έχει υποβληθεί έως και τον Ιούνιο του 2022 (πριν από την 1η Ιουλίου 2022).

 

 

 

 

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.